DHCP - Zbývající doba trvání zápůjčky - Nesmyslný čas

Dobrý den, v administraci Turrisu (HW 1.0, Turris OS 3.11.19.1) se mi zobrazují nesmyslné(?) délky zápujčky u zařízení, které mají přidělenou pevnou IP adresu, navíc jsou záznamy zobrazeny dvakrát. Tuší někdo, co s tím? Děje se tak již delší dobu.

Přidělenou doby zápůjčky máš jakou ?


x
x

U dynamicky přidělených adres je hodnota správná (první záznam na screenu v úvodním příspěvku), da divná hodnota je jen u staticky přidělených.

Kazdy staticky lease ma svoje vlastni nastaveni Lease time:

U všech statických záznamů je nastavena hodnota “3600”

Pokud vím, tak lease time nastavený staticky pro jednotlivé MAC nikdy v minulosti nefungoval a vše přebilo nastavení na rozhraní. I nyní mám nastaveny různé časy zápůjčky pro MAC a reálně zapůjčený čas je u všech stejný. Nastavení je choulostivé na přesnost zápisu - minuty, hodiny
3600 (sec)
60m
1h
7d
… u tebe vidím něco jako 260d :-). Co máš nastaveno na Network - Interface ?

Raději jsem to nastavil znovu, bohužel je ale i po resetu chování stejné.

Restart nepomůže? To je lék na mnoho věcí! A pozor, celé to ještě koliduje s Foris - Lan, kde je mozne zadat lease time … myslim jen v hodinach. Pokud zadáš kratší než 1 hodina na rozhraní v Luci, tak se něco pokazí, už nevím co :slight_smile:

Nene, restart bohužel nepomáhá. Ani změna v Luci

V Luci měníš čas zápůjčky v rozhraní viz můj první post ?? !!! ? A co máš ve Foris ???

Aby z tebe člověk všechno tahal, musíš odpovědět přesně a na všechno

  1. Co máš zadáno v LUCI - Network - Interface - LAN ?
  2. Co máš zadáno ve Foris - LAN - Lease time (hour) ?

U statických bych žádnou hodnotu nedával a 3600 sec mi přijde stejně dost málo, nechal bych položku prázdnou, pokud to jde, takto mám nastaveno u sebe a žádnou chybu neukazuje, u statických to je stejně asi jedno. Akorát jak píše JardaB zkontrolovat, jestli na položce 1. a 2. je nastavena stejná hodnota. Jen mám položky maličko jiné, verze 5.1.4.

Od jiste doby pouzivam jen cislo (tedy hodnotu v sekundach) a vyhejbam se pouzivani m,h,d suffixu. Nejak mi to blbo, nevim proc. Mam nastaveno v /etc/config/dhcp pro lan leasetime 82800 a pro guest mam 41400 a ve Forisu 82800. U static lease mam nastaveno infinite.

1 Like