Boot Omnie z NAS SSD (HDD)

Dobrý den,

zakoupil jsem Turris Omnii v kampani včetně NAS a využívám Wifi jak 2,4GHz tak i 5GHz, takže jsou všechny miniPCIe sloty obsazeny a nelze nainstalovat mSATA SSD.
Poraďte mi prosím, zda je možné (a jaký způsobem) nastavit bootování Turris Omnie (aktuální TOS 5.2.3) z NAS SSD (SATA)?
Dočetl jsem se tu jen o možnosti bootování z USB či mSATA SSD. Jestli jsem to někde přehlédl, tak mne prosím naveďte.

Děkuji předem za radu

Zřejmě jste přehlédl, že se ptám na možnost bootování z NAS SSD, které má rozhraní SATA III a nikoliv mSATA.
Ve Vámi uvedeném odkazu (zde v češtině Spouštění z externího a výměnného úložiště [Turris wiki]) je návod na bootování z mSATA SSD nebo z krátkého USB disku, který musíte umístit do adaptéru mini PCIe na USB 2.0.
Jak ale uvádím, tak mám všechny miniPCIe sloty obsazeny, takže tam nezapojím ani mSATA, ani adaptér na USB disk.
Proto se ptám na návod, jak nastavit bootování Turris Omnie ze SATA III SSD v NAS, protože v prvním miniPCIe slotu je NAS, ve druhém Wifi 2,4GHz a ve třetím Wifi 5GHz a nechci přijít ani o jednu z uvedených možností, ale chci zabránit zničení vnitřní paměti routeru.
Mohl by se k tomu prosím např. @Pepe vyjádřit? Zda je možné (a jak) nastavit bootování ze SATA III SSD v NAS a když ne, tak proč? Měla by to být prioritní věc k vyřešení, kterou by se měl tým Turrisu Omnie zabývat, aby tím předešel reklamacím na nefunkční vnitřní paměť routeru. Možnost nastavení bootování z USB disku či mSATA SSD je jen přechodné řešení, protože tím se znemožňuje použití všech tří uvedených funkcí routeru společně, tj. Wifi 2,4GHz, Wifi 5GHz a NAS a zároveň to má také tato omezení - viz. poslední odstavec s názvem Hrozící problémy v článku Spouštění z externího a výměnného úložiště:

Neměli byste používat mountovací plugin do LuCI, protože se pokouší odpojit všechny externí disky včetně toho vašeho tím může rozbít systém. Je také možné, že v některé z budoucích verzí aktualizujeme U-Boot a jeho prostředí. To může přepsat vaše nastavení a bude potřeba zopakovat příkazy uvedené v kroku [Spouštění ze SSD] nebo [Spouštění z USB], aby se váš router znovu spouštěl. Nebude také fungovat většina možností obnovy pomocí resetovacího tlačítko - návrat k předchozímu snapshotu nebo reset do továrního nastavení. Můžete ale stále spravovat snapshoty ručně pomocí programu schnapps, pokud jste ho správně nastavili.

Beru to z pohledu běžného uživatele Turrisu Omnia, který si v kampani koupil zařízení za účelem provozování Wifi na 2,4GHz i 5GHz spolu s NASem. Uživateli je jedno, odkud router bootuje, ale chce mít uživatelsky přívětivé zařízení, ale hlavně funkční, bezpečné a trvanlivé. Když tohoto nebylo dosaženo hned na začátku, což se může stát a nikdo vám to nevyčítá (problémy s eMMC), tak bych předpokládal, že vyvinete maximální úsilí, aby se situace napravila. Zatím jste tento problém částečně vyřešili za cenu omezení funkce routeru, ale kdy bude tento problém zcela vyřešen v podobě možnosti bootování z SSD SATA III v NAS? A v případě, že takovéto řešení již neplánujete dělat (kvůli technickým či jiným problémům), tak by bylo vhodné o tom uživatele informovat a nabídnout jim nějakou možnost, jak to řešit, ať již výměnou eMMC (jestliže je to řešení a ne pouze odsunutí problému na později) nebo výměnou za nový router, jestliže již touto závadou netrpí.

Děkuji předem za odpověď

Není pro vás řešením SSD disk s rozhraním USB 3 ?