Blokace proruských a dezinformačních webů

Chci se zeptat zda je někde vystavený seznam prorusských a dezinformačních webů který bych mohl nějak lehce stáhnout a nahrát do adblocku, pihole, nebo DNS66 aplikace ?

CZ.NIC to po vypuknutí války blokoval čemuž tleskám a také proto se ptám zde v tomto fóru.

Vždy jsem byl odpůrcem cenzury na internetu ale když mi moje 80 letá matka zmasírovaná a vyplašená překroucenými zprávami právě těmito weby plnými nesmyslů jako třeba aazdravi.cz začala vykládat že kvůli drahým energiím přestane jíst tak jsem na toto změnil názor.

3 Likes

Domény aktuálně vyřazené z DNS (s uvedením důvodu, podle nějž můžete seznam sestavit)

https://www.nic.cz/page/4310/aktualne-administrativne-vyrazene-domeny/

Původní domény např. zde:

Vyborne, takze pekne cenzurou za jednu jedinu pravdu. Dezinformacie a hoaxy sirene z nasej strany nech vladnu svetom.
Ako sa to vravi o tej ceste do pekla dlazdenej dobrymi umyslami?

2 Likes

Domény vyřazené z .cz zóny není potřeba “navíc” blokovat. Ty by naopak potřebovaly úpravy pokud by je chtěl člověk odblokovat.

2 Likes

Na tohle asi nejlépe pomáhá pozvat mamku na výlet nebo na večeři a poučit jí o svobodě slova na internetu. Cenzura je kontraproduktivní.

5 Likes

Ať na to, že to takhle snadno v rodině nefunguje. Tím se zároveň nevyslovuji pro cenzuru.

2 Likes

Já jsem názoru že malá cenzura doma neuškodí, například pokud máte doma děti.
Když vidím mailovou schránku mých rodičů mám chuť ji smazat. Denně okolo sto mailů od jiných důchodců kteří mají zaručeně pravdu. Nebo to zaručeně zažila jejich příbuzná.
Dost mi pomáhá hoax.cz

4 Likes

Přesně tak, samý hoax a lži. Mě se na mámu nedívá zrovna snadno když mi poblázněná ze článků z aazdravi kde se dočetla že se bude platit 15000 za elektřinu (bez dalších detailů) ve stresu, v depresi a ve strachu vykládá že raději přestane jíst a zemře. Je až neuvěřitelné jak snadné je někoho bezbraného tímto způsobem zmanipulovat.

3 Likes

Technicky jsem si zatím sestavil seznam z toho co jsem dopusud našel jako pro pihole. Bohužel nikde to není ve formě kde by se to dalo rovnou dát do pihole nebo DNS66. Navíc google z chromu odstranil možnost vlastního DNS serveru takže DNS66 na chrome v androidu nefunguje. Zdá se že řešení by bylo apka noroot firewall a do ní seznam naimportovat jenže to chce zkonvertovat do JSON formátu, zatím tedy pátrám dál.

Na Turrisech jde nejsnáze přidávat pravidla ve formátu hosts anebo RPZ. Nějaké popisy:

1 Like

Ale tie energie skutocne poletia do zavratnych vysin a mnohych ludi to finacne (a nasledne aj psychicky) polozi. Slubom politikov, ze vsetko bude fajn a ok sa verit neda.
Ved ten vas cesky taraj tvrdi, ze dobre Nemecko si odtrhne od ust a rado vam poskytne svoj plyn aby ste nezamrzli. U nas stale taraju o europskej jednote a solidarite.
Lenze realita bude ovnaka ako pri korone. Slovensko malo u cinana objednane ruska za dohodnutu cenu ale prisiel nemec a pekne nas preplatil. Pri plyne to nebude ine.
Elektriky sice vyrabame dost SK aj CZ ale aby bola skutocne nasa, budu sa musiet pouzit opatrenia, ktore sa EU pacit nebudu a to povedie bud k sankciam/pokutam/sudom a na to nasa ani vasa vlada vlezdoprdelnikov gule nema.

Ale to uz som trochu odbocil…
Kazdopadne cenzura (ak sa nejedna o nejake uchylaciny, aby ich nevideli deti) je ZLA. Tvoja mama ma svoje odzite a isto si pamata dobu, ked sa oficialne spravy museli citat medzi riadkami. Dnes je to este horsie. Skus jej maximalne tak vyvsetlit preco je to a to blbost ale urcite jej nic neblokuj.

1 Like

Toto fórum je vyhrazené pro věci týkající se projektu Turris; pro informace ohledně fungování společnosti CZ.NIC kontaktujte zákaznickou podporu.

https://www.nic.cz/page/357/

3 Likes