AP MESH Wi-Fi 6

Řešil někdo jak zprovoznit MESH Wi-Fi 6? Nebo lépe Turris bez Wi-Fi a za to poskládat AP od jiného výrobce? Nebo jiný nápad?

Myslite asi mesh a ne mash, ze? A ktery mesh mate na mysli? Celkem v pohode funguje 802.11r (fast transition), ale to neni uplne mesh. Pokud mate na mysli mesh ve smyslu ze se bezdratova AP spoji po bezdratovem backbone spoji, tak tam poradit neumim.

Ano měl jsem na mysli tu druhou volbu.
Další možností asi jen opakovač či další AP :frowning:

Mno, podle: https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/mesh/80211s

What is a Mesh?

A mesh network is a multi point to multi point layer 2 mac-routing backhaul used to interconnect mesh peers. Mesh peers are generally non-user devices, such as routers, access points, CPEs etc…

A normal user device, such as a phone, tablet, laptop etc., cannot connect to a mesh network. Instead, connection is achieved via a mesh gateway, a special type of mesh peer.

To spis vypada, ze mesh je neco, do ceho se standardni klient nepripoji, pokud taky neni nakonfigurovany jako mesh node.

Dale:

WARNING Are you sure you want a mesh?

If you are looking for a solution to enable your user devices to seamlessly roam from one access point to another in your home, YOU ARE NOT LOOKING FOR A MESH.

Takze, opravdu chcete mesh?

Určitě chci. Pomocí této technologie udělám z více AP jedno “velké” AP se všemi výhodami (roaming -tj. bezvýpadkový přechod mezi AP, jednotné přihlášení, velmi dobré pokrytí a propustnost, …)

Celkem hezký článek je zde: https://www.alza.cz/mesh-sit

A moznost ta AP prodratovat k Omnii tedy nemate? Protoze z hlediska propustnosti prave to je to nejlepsi. Vsechny ostatni varianty totiz znamenaji, ze se vzduch rozdeli pro backplane komunikaci a klienty, a to vetsinou celkem nevyhodnym pomerem (nezavisle na tom, co rikaji marketingove materialy).

Možnost tu je, ale předpokládám, že neexistují “systémové” AP, která by využívaly Turris jako řadič a bude nutné každé AP konfigurovat separátně. Nebo máte tip na nějaké elegantní řešení? Dalším problémem je, že Turris nemá neomezené množství portů, na druhou stranu pro AP stejně bude potřeba PoE, tj. použít switch či injektory … tj. dá se řešit. Umí Turris LACP, aby nebyl úzkým místem 1G port?

No, kdysi fungovala moznost spravovat moxe pomoci omnie. Jestli stale funguje, nevim, ale teoreticky by melo. Pak stacilo nakonfigurovat omnii a mox prebral konfiguraci ap z ni. Ale potrebovalo to byt spojene kabelem. Lacp by mel switch na omnii umet.