WAN PPPoE - problém s připojení k DSL modelu po restartu

Vlastním Turris MOX: Classic Set (included modules: A+B+C) 512 MB RAM a do něj připojuji přes WAN port DSL modem COMTREND VR-3026E, který je nastaven do režimu bridge. Firmware TurrisOS 4.0.1 6dd7d54 / LuCI branch (git-19.281.83314-e07781f). Jádro: 4.14.148

WAN mám nastaven na PPPOE, zaškrtnuto “zapnout po restartu”.

Pokud ovšem dojde k výpadku proudu, tak se MOX k modemu nepřipojí (resp nemám k dispozici internet). Zjistil jsem, že musím odpojit MOX od napájení a vyndat kabel z WAN portu, zapnout napájení, počkat pár minut (asi až MOX naběhne) a pak zasunout kabel do WAN portu. Před MOXem jsem měl ASUS router a DSL nastaven stejně a problém nebyl.

Jak to vyřešit?

Mám to úplně stejně, problém je v tom že ten Comtrend musí nastartovat jako první, hrozně dlouho mu trvá než se vzpamatuje a začne se připojovat na DSL linku, MOX je mezitím rychlejší a už by se chtěl připojit ale nemá kam.
Řešení je jediné, Comtrend zapnout, počkat pár minut (asi 2 až 3) a pak pustit MOXe.
Dá se to vysledovat podle LEDek na tom modemu, musí svítit LINE.
Tyto problémy mám už od dob Turrise 1.0, řešením je UPSka nebo zajistit postupné připojování napájení.

Chápu, ale čekal bych na MOXu nějaký pokus o reconnect, který by to vyřešil. UPS zatím nemám, ale nějaké krátké výpadky proudu by to vyřešilo, ty delší stejně ne. Nebo u UPS lze nastavit postupné zapínání?

Jde koupit zařízení které se jmenuje myslím časové relé, to spíná postupně připojené věci ale
zatím jsem to nezkoušel, u nás se to už uklidnilo a časté výpadky jsou minulostí.
A když to vypadne tak rodina je už poučena.

Tak u MOXe toto vyzkoušené nemám, ale měl jsem Comtrend s Omnií a tam žádný takový problém nebyl, pokud nebylo připojení, tak Omnia zkoušela tak dlouho, dokud nebyl modem připraven. Předpokládal bych, že MOX na tom bude stejně, stejně bezproblémově funguje Turris 1.1. Momentálně už nemám Comtrend, tak nemůžu vyzkoušet.

Jeste jsem udelal maly test a chova se to jinak, nez popisuje Commar.

Modem jsem nechal zapojeny a pouze odpojil a pripojil napájení z Moxu. I tak se nebyl schopen pripojit. Musel jsem udelat obvyklou rutinu - tzn vytahnout s napajen i wan a ten zapojit az par minut po nabehnuti moxu.

@LeRacK rozdil je mozna v tom, mam modem nastaveny jako bridge. Ale uz jsem z problematiky siti pred mnoha lety vypadl, tak nevim, co vse muze byt problem.

Modem jsem měl nastaven také jako Bridge, nyní to mám s novým modemem stejně. Přijde mi to dost divné chování MOX by měl být schopen navázat spojení i při výpadku atd…zkusil bych to s jiným kabelem i když, co jsem si všiml, tak MOX není tak vybíravý, jako Omnia.

Zkusil jsem dva jiné kabely a problém je stejný.

Pomohlo by analýze, kdybych popsal blikání WAN portu při startu a po několika minutách po startu?

Ve vedlejším vlákně řeším stejný nebo podobný problém. PPPoE mi na Moxu vůbec nefunguje (mám ale jiný modem). Evidentně tak asi jde o chybu Turrisu, nikoliv našeho nastavení.

1 Like

Díky za info. Zkuste postupovat jako já. Tzn zapnout modem, pár minut počkat, zapnout Mox s odpojeným WAN a po pár minutách zapojit WAN. Než jsem přišel na tento postup, tak se mi zdálo, že se to chová náhodně, přemýšlel o změnách v FW atp.

Dostanu se k tomu až o víkendu, ale pak dám vědět.