Vodafone 1Gb/s SFP optika & Turris omnia 2GB

No netvrdím, že ne. Máš odkaz na nabídku takových služeb od nich? Nebo spíš ti operátorka věšela bulíky, oni tam za těmi telefony vědí úplné :poop:
Ale teď vidím, že to tak i inzerují: https://www.vodafone.cz/internet/ u 500 mají “optický”
Ty máš do bytu natažený optický kabel? Nějak se mi to nezdá.

no právě jem v oblasti, kde nic není. O2, t-mobile nic rozumného nenabízí, kabel tam není. Nabídka vodafone, zřízení optiky + taková fajn cena a rychlost :slight_smile: tak slintám a snad se nejedná jen o chybu systému dostupnosti pro moji adresu. Ale pak nevím jak tu optiku zpracovat - co bude za kabel a zda alespoň těch 500mb/s turris na sfp zvládne

No nic, já o voze, ty o koze, každopádně si myslím, že dostaneš kabelový modem od UPC. Půjde ti to po koaxiálu do modemu (routeru) od Vodafonu a odtut pak UTP kabelem si uděláš co chceš. Kdyžtak mi hoď do PM adresu, juknu k nim do toho systému.
Už jen proto, že na základě MAC adresy modemu Vodafonu určují rychlost, nahrávají konfigurace připojení.

Jinak by mne zajímalo proč chceš platit 500,- za připojení 500/30 Mbps. Mimo stahování filmů, kde by jsi down rychlost mohl využít, ovšem za podmínky !!!, že není omezena protistranou - což předpokládám.

Při běžném procházení webu (kdy jedna stránka má 100 prvků o které si musíš říct) je skoro podstatnější ping – t.j. aby jsi byl připojen co nejblíže páteřní lince. Druhý faktor je rychlost CPU a grafiky stanice. Výchozí stránka Seznamu má v základu 4 MB a načítá se se cca 2 sec. a celý obsah 12 sec.

Zkuste si načít čisté pravěké http www.buchtik.eu

Já mám za 250,- 100/100 a omezen se necítím. I kdyby optika v mé lokalitě byla, tak mi ji provider nabídne 300/300 za stejnou cenu. Na druhou stranu by mne také těšila možnost využití SFP portu, když už v routeru je.

nyní máme 16Mbit/s DOWN, 0,5Mbit(?) UP za 400kč/měs od Tlapnetu… takže za 400(+80) Kč/měs za 500Mbit/s Down, 50Mbit/s UP to je super. Nabídka 100/100 za 250,- by mi stačila, jen mi ji nikdo nechce nabídnout. T-mobile/O2 nabídl přes 5G 100Mbit za 600 Kč

1 Like

To je podle mne klasicky UPC internet, ktery Vodafone kopuil. Cili dostanes jejich modem a optiku jako rozhrani vubec neresis. Jejich modem prepnes to modu modemu misto routeru no a za nej normalnim ethernetem napojis turis. A to je cele, mi to funguje bez problemu uz nekolik let.

1 Like

Pokial je to klasicky UPC, tak presne toto na gigabitovom programe nespravi. Na ten nedovolia iny router, ako je ich, a iba v DS-Lite mode (aj pre biznis zakaznikov, ktori by inak dostali staticku, routovanu IPv4 a v podstate aj iny modem).

Bridge mode je mozny iba pri nizsich rychlostiach, a iba s IPv4 adresou. Maximum co sa da takto z UPC dostat je 500/50.

No a ta optika… UPC je HFC (Hybrid-Fiber-Coax) siet. Koncovy zakaznik sa priamo k optike nedostane.

1 Like

K optice se nedostane uplne stejne jako pri tech starsich modemech, koax je vsude, primo optiku clovek neresi nikdy, aspon jsem to nikde nevidel. Starting point je az vystup z jejich modemu, to je vzdy ethernet a vstup do jejich modemu je vzdy koax. Oficialne to prepnuti do bridge nepodporuji, ale zeptal bych se na to na podpore, treba to budu schopni s nejakym omezenim dodat. IPV4 standardne nedostanes ani na tech pomalejsich rychlostech, musis si o to vylozene pozadat, jinak ti bridge mode nebude taky fungovat.

Ved konkretne som sa na ten gigabit pred nejakym casom pytal: ten vedia len s tymto modemom a len s ds-lite, neda sa bridge mode. Kedze som ho (bridge) chcel, tak som musel ist do nizsej rychlosti. Ano, o bridge treba poziadat, ale to sa da aj pred podpisom zmluvy, obchodnik to zariadi.

asi jsem z toho přepracovaný. Nabízeli mi modem Zyxel VMG8823-B50B, u něj žádný koax (ani optiku) nevidím. Záhadně jsem se proklikal až na tuto stránku https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/datova-zarizeni/modem-pevny-internet-optical/ kde píší “Pokud od nás máte Pevný internet přes optická vlákna, zřizujeme vám doma zásuvku typu ethernet (RJ-45). Pro připojení pak můžete využít jakýkoliv router s rozhraním ethernet, který se zásuvkou propojíte síťovým kabelem. Router musí mít podporu funkcí PPPoE, NAT a vstupní konektor (WAN) ve formátu RJ-45.” => stačí jakýkoliv router, klidně můj turris omnia, ne? :smiley:

1 Like

ale beztak mi nabízela něco, co k tomu nepatří a jedinný router bude ten VF station…

Tady se michaji ruzny veci. VF poskytuje sluzby pres 3 ruzny technologie

  1. mobilni sit = jeho vlastni
  2. exUPC sit = jen koax
  3. Cetin sit = tady je jen virtualnim operatorem, stejne jako desitky dalsich (Metronet, 365internet, tmobile, o2…)

To je treba rozlisit. A bohuzel sam VF to z pohledu marketingu nerozlisuje.

  1. u mobilni site (3G, 4G, 5G) je to jasny
  2. u exUPC dostanete vzdy do bytu koax a k tomu modem (momentalne davaji COMPAL CH7465LG nebo ten jejich Station) ktery nesmite nahradit vlastnim, jede v DS-lite a nejde uzivatelem prepnout do bridge. Operator to nejspis dokaze za nejakych okolnosti.
  3. u Cetin site je VF normalni virtualni operator, draty nevlastni ani neprovozuje, a tam je bud XDSL nebo optika, na coz je ten odkaz o par prispevku vys. Ten aktualne mam takze vlastni zkusenost: Do baraku vede optika Cetinu, ve sklepe je Cetin switch, a po baraku je rozvedeny UTP do jednotlivych bytu (takze FTTB). Doma mam UTP zasuvku na zdi a do ni jde pripojit vlastni router nebo pocitac. Z toho se pak jen vytaci PPPoE. Jednu dobu jsem nemel vubec router, takze jsem pripojoval primo pocitac, vytacel PPPoE, a IPv6 + verejnou IPv4 jsem mel primo na nem. V tomto reseni neni mozno pripojit Omnii primo na optické vlakno, ale pripoji se WAN port do te zasuvky. Nicmene Cetin uz taha i optiku do bytu (FTTH) ONT, ale nemam zkusenost. Viz https://www.cetin.cz/documents/10182/116411/MMO%2B-%2BPříloha%2B12%2B-%2BTechnická%2Bspecifikace.pdf/2817b7d0-3ed2-4882-9f48-c111d2226135 strana 8 a 9

Viz https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/internet-dsl-optical/nastaveni-adslvdsl-modemu/ > Nastavení modemu pro připojení přes optická vlákna > Poskytovatel přístupové sítě - Cetin | Quadruple

Nicmene pro variantu Cetin celkem nevidim duvod proc pouzit VF kdyz jini operatori poskytuji na tom stejnym dratu lepsi sluzby (podpora, IPv6, verejnou statickou IPv4 v cene…) za nizsi ceny.

BTW. mit vyhradne VF Station je pozadovano jen a pouze ve variante sit exUPC a tarif 1GB

4 Likes

To asi nebude ideální řešení když ten jejich modem nejde přepnout do Bridge.
Ale co se vlastně stane?

Díky za super odpověď. Jelikož Tlapnet začne každému připočítávat dalších 30 Kč k ceně internetu za službu “bezpečný internet”, bez možnosti výběru. Rozhodl jsem se definitivně od nich odejít a nechat si překopat zahradu :smiley: Nikdo jiný není ochotný jakýkoliv kabel přivést kromě vodafone. V dané lokalitě to mají přes Cetin, zatím nemohu potvrdit, jaký router od nich dostanu, zda to bude optika do domu nebo koax… 12.5. budou montovat.

Tomu uplne nerozumim, Cetin si taha kable sam, VF by to tahal jen pro exUPC sit. Podiej se na http://zrychlujemecesko.cz co ti to tam ukazuje?

Neviem ako u vas v CZ, ale ak u nas na SK uz nahodou tahaju niekam nove kable, tak je to vzdy optika. Tahat v dnesnej dobe novy koaxial je blbost.

Blbost to je jen z pohledu uzivatele, ale z pohledu provozovatele je to levnejsi, tim nemyslim na vystavbu, ale na spravu a udrzbu - mit jednotnou infrastrukturu je nesrovnatelne vyhodnejsi nez mit nasazeno vic rozdilnych technologii.
Takze i tu jejich 1000/50 Mbs davaji na koaxu (EuroDOCSIS 3.1). Optika vede do ulicniho rozvadece, nebo v panelaku do sklepa, a posledni metry jsou vzdy na koax, je v tom i DVB-C.


1 Like

Lenze do buducna je koaxial mrtva technologia bez nejakej vyraznejsej moznosti na zlepsenie. Skor alebo neskor budu musiet prejst na optiku a preto je ekonomicky nerentabilne davat pre nove pripojenia nieco ine.
U nas v baraku minuly rok tahali UPC optiku a pravdepodobne pojde az do bytov (nemam upc tak neviem, ale na chodbe je isto optika). Zatial to ale ziadny sused nema od nich az do bytu.

Opravim jednu nepresnost z vlakna.
ds-lite neni povinny. Jak Compal tak Vodafone Station jdou prepnout do rezimu IPv4 bez ds-lite, staci pozadat na infolince.
Compal potom jde prepnout do bridge a za nej pripojit Turris s DHCPv4 klientem.
Vodafone Station zatim do bridge prepnout nejde vubec, snad to pujde letos v lete.

Kazdopadne pokud je v lokalite ethernet od tlapnetu, tak je mozne, ze od nich vodafone bude mit infrastrukturu pronajatou a nabizet svou konektivitu touto cestou. Je to malokde, ale je to dalsi moznost ke trem zminovanym (lte, dsl/fttx cetinu a kabel exUPC).

V zadne z variant ovsem nelze ukoncit sluzbu SFPckem a vyuzit tak SFP slot v Omnii.

5 posts were split to a new topic: Turris Omnia a Vodafone Station - pouze 100 Mb/s místo 1 Gb/s