Vodafone 1Gb/s SFP optika & Turris omnia 2GB

Tady se michaji ruzny veci. VF poskytuje sluzby pres 3 ruzny technologie

1. mobilni sit = jeho vlastni
  2. exUPC sit = jen koax
  3. Cetin sit = tady je jen virtualnim operatorem, stejne jako desitky dalsich (Metronet, 365internet, tmobile, o2…)

To je treba rozlisit. A bohuzel sam VF to z pohledu marketingu nerozlisuje.

1. u mobilni site (3G, 4G, 5G) je to jasny
  2. u exUPC dostanete vzdy do bytu koax a k tomu modem (momentalne davaji COMPAL CH7465LG nebo ten jejich Station) ktery nesmite nahradit vlastnim, jede v DS-lite a nejde uzivatelem prepnout do bridge. Operator to nejspis dokaze za nejakych okolnosti.
  3. u Cetin site je VF normalni virtualni operator, draty nevlastni ani neprovozuje, a tam je bud XDSL nebo optika, na coz je ten odkaz o par prispevku vys. Ten aktualne mam takze vlastni zkusenost: Do baraku vede optika Cetinu, ve sklepe je Cetin switch, a po baraku je rozvedeny UTP do jednotlivych bytu (takze FTTB). Doma mam UTP zasuvku na zdi a do ni jde pripojit vlastni router nebo pocitac. Z toho se pak jen vytaci PPPoE. Jednu dobu jsem nemel vubec router, takze jsem pripojoval primo pocitac, vytacel PPPoE, a IPv6 + verejnou IPv4 jsem mel primo na nem. V tomto reseni neni mozno pripojit Omnii primo na optické vlakno, ale pripoji se WAN port do te zasuvky. Nicmene Cetin uz taha i optiku do bytu (FTTH) ONT, ale nemam zkusenost. Viz https://www.cetin.cz/documents/10182/116411/MMO%2B-%2BPříloha%2B12%2B-%2BTechnická%2Bspecifikace.pdf/2817b7d0-3ed2-4882-9f48-c111d2226135 strana 8 a 9

Viz https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/internet-dsl-optical/nastaveni-adslvdsl-modemu/ > Nastavení modemu pro připojení přes optická vlákna > Poskytovatel přístupové sítě - Cetin | Quadruple

Nicmene pro variantu Cetin celkem nevidim duvod proc pouzit VF kdyz jini operatori poskytuji na tom stejnym dratu lepsi sluzby (podpora, IPv6, verejnou statickou IPv4 v cene…) za nizsi ceny.

BTW. mit vyhradne VF Station je pozadovano jen a pouze ve variante sit exUPC a tarif 1GB

4 Likes