Turris-HBD z 2018-10-22 20:05

V této verzi jsou aktuálně opravdu draci … kernel (soubor zImage v adresáři /boot tarballu) se jeví býti trochu podivným svým obsahem. U-Boot jej nedokáže dekomprimovat a použít. Doporučuji tuto verzi nepoužívat a zůstat u staré … případně si počkat na další build.

1 Like

Bojím se že jste první a jediný beta-tester…

1 Like

Jsem si skoro jistý, že máš pravdu. Takže to zatím vypadá tak, že trpím samomluvou! :slight_smile:

Ale pár zájemců o testování tu bylo, tak třeba se časem i nějací skutečně najdou a odhodlají.

Je to docela sranda … na běžný provoz mám Omnii, ta je na deploy verzi.
A svůj původní Turris 1.x jsem obětoval na testy … je stále bez víka, s trvale napíchlou LAN i sériovou konzolí … tak co se může stát?

Jediný, co mě sejří, že nefunguje, je updater … padá na nějaké závislosti k balíčku, který ještě v Turrisu 4.0 není (a nejspíš ani v upstreamu). Jinak je to pohoda … jede vše, co potřebuju.

Já mám Turris 1.0 na běžný provoz, takže moc experimentů neudělám, mám nasazenou RC verzi.
Omnii jsem neobjednával a Mox je objednán ale zatím v nedohlednu. Takže asi tak.

Chápu, rozumím … na běžný provoz to zcela určitě není. Už jen kvůli tomu nefunkčnímu updateru … takže nové verze je třeba nasazovat z tarballu a kopírovat schované konfiguráky, kernel, konfiguraci schnappsu apod.
Prostě aktualizace = ruční akce v command-line a to zcela určitě není pro běžný provoz.
A ještě pár vychytávek tam různě číhá … ale co … je to zatím alfa (jak bylo předesíláno), tak buďme rádi, že to vůbec funguje.

Už jsem měl cukání to nasadit, dokonce @miska tady radil co a jak Turris OS 4.0 (Here be dragons)
ale koule na to zatím nemám… :grinning:

1 Like

Já to i zkoušel, ale nedopadlo to :confused: Udělal jsem obray SD karty, nakopíroval kernel a obsah tarbalu, ale router mi s tím nenabootoval. A teď mám od rodiny zakázáno experimentovat, páč můj Turris 1.1 je jediným zařízením pro přístup k netu doma … tak zase až bude volněji …

Ano, tak bych dopadl a přiznejme si, to nikdo z nás nechce. :grinning:

Jak říkám, kolegové, pro běžný provoz to ještě vhodné není … chybí tam spousta věcí, na které jsme z TurrisOS 3.x zvyklí … funkční updater, odesílání dat, openvpn, cloudbackupy (prakticky kvůli nefunkčním userlistům) atd. atd.

A navíc každá aktualizace je v podstatě sázka do loterie … bez sériové konzole je to prakticky nemožné spolehlivě udělat.

Já jsem se na to pečlivě připravoval … vyslyšel jsem stesky Turris teamu, že testerů je málo a pořídil jsem si Omnii. Tou jsem stabilizoval internetovou přípojku domácnosti a modráka jsem povýšil na testovací a hrací záležitost. Díky systému na SD kartě se k experimentům podle mě i lépe hodí … sice mu chybí komfortní podpora pro návrat z krizových stavů, kterou má již v návrhu zabudovanou Omnia, ale zase se při experimentech neničí napevno zabudovaná flash pamět.

A až přijde MOX, bude o zařízení víc a tím pádem i možnost experimentovat alespoň trošku i na Omnii. Ale spíš uvažuji o tom, že se pak jednoho z těch zařízení zbavím a zůstanu jen u zatím osvědčeného modelu “jeden router produkční + jeden hrací a experimentální”.

Uvidím … která kombinace z těch tří možných to bude :slight_smile:

Ale ono i ve verzi TurrisOS 3.x se děje spousta zajímavého … nyní se třeba chystá nová verze 3.11 (aktuálně v NIGHTLY a PRERC větvi), kde už bude inovovaný FORIS (postavený na pythonem 3) a na záda nám začne pomalu a zlehka funět Sentinel (nový systém pro sběr dat a zasílání pravidel do adaptivního firewallu v routeru).

Pro velká překvapení není tedy nezbytně nutné mořit se z TurrisOS 4.x :slight_smile:

1 Like

Já vím, sleduji repo a používám alespoň RC verzi, snažím se držet trochu v obraze co se chystá.

1 Like

Aktualizace info pro zájemce o zkoušení TurrisOS 4.0 na routerech z rodiny Turris1.x … do medkitů byly doplněny soubory fdt, ale router stále není schopen úspěšně nabootovat … pravděpodobně je ten Kernel ještě vadný. Tedy zatím stále platí mé doporučení nezkoušet to.

1 Like

Jdu to zkusit, zatím mám MOXe jen na hraní, takže switch “switch-branch” HBD. :slight_smile:

Rád bych zkusil TOS 4 v Turris 1.0 až to bude alespoň v základu nějak fungovat během nějakého deštivého víkendu… Je někde návod jak dostat turrisos-4.0-44885f8-mpc85xx-p2020-turris-rootfs.tar.gz na SD kartu ? Případně jak ji naformátovat a dostat na ní medkit ?