Turris 1.x wi-fi upgrade balíček

Jsem si naivně myslel, že budu mít doma balíček dříve než ti co si jej vyzvednou na konferenci. No nepovedlo se :frowning:

A rovnou i vrtacku, co? Mame malo hobby marketu po Praze? :slight_smile:

jo to je dobry napad - moji hobby vrtacku to odvarilo…

Zdravim. Tak wifi karta nainstalovana, router sesroubovan a ted potrebuju pomoc s nastavenim. Ve forisu karta videt neni. Podle navodu mam smazat /etc/config/wireless. Protoze nejsem linuxak, potrebuju nasmerovat. Pres ssh prikazem …? Je potreba jeste nainstalovat nejake ovladace? Dekuju moc za pomoc!

Tak uz to slape. Bylo potreba doinstalovat ovladace ath10k pro QCA988x…

1 Like

opkg update
opkg install ath10k-firmware-qca988x

taky jsem s tim bojoval…

lepší je dát novou kartu jako 5ghz ac 80mhz široký kanál
s starou nechat jako 2,4ghz

dá se dosáhnout (smazáním/vygenerováním/editací /etc/config/wireless) i toho že jsou obě vidět ve forrisu

1 Like

Kartu zatím nemám abych vše vyzkoušel, ale pro smazání souboru /etc/config/wireless tohle fungovat bude.
Pokud máte přístup přes ssh, tak je příkaz jednoduchý:

rm /etc/config/wireless

nicméně bych možná doporučil pro jistotu pouze jeho přejmenování, kdyby z něj bylo potřeba získat nějakou informaci pro pozdější konfiguraci (a záložní soubor smazat později):

mv /etc/config/wireless  /etc/config/wireless_BACKUP

Pokud nemáte přístup přes ssh (příkazový řádek), doporučil bych soubor smazat/přejmenovat/přesunout přes WinSCP (nevím ale, jestli na některé další úkony nebude příkazový řádek stejně potřeba…)

1 Like

Já bych se do úplného mazání konfiguráku /etc/config/wireless nehrnul … zcela určitě by se mi nechtělo znova zadávat white list povolených zařízení dle mac adres

Čili starý zazálohovat, nový nechat pomocí detekce vyrobit a případně doplnit o požadované informace ze zálohy.

1 Like

Zajímalo by mne, jak jsou na tom čtečky eReading … předpokládám, že jejich wifi modul nepodporuje 5GHz … je tomu tak?

Ano … i podle oficiální dokumentace je doporučeno novou Wifi kartu z upgrade balíčku provozovat na 5GHz a starou ponechat v pásmu 2,4 GHz.

Důvěřoval bych v tomto případě kolegům z oficiálního teamu Turris, že toto tvrzení mají ozkoušené a podpořené hodinami zkoušení a testování. Tak proč to absolvovat znovu, že? :slight_smile:

čtečky ereading 5ghz neumí

  • kvuli nim jsem si porizoval tuhle srandu :slight_smile:

ale nejak si prestal rozumet s 5ghz i muj mac (a vypada to ze mu je jedno jestli n nebo ac a to ma umet ac, sit vidi ale nepripoji), v jednu chvili to ale slo (tech kombinaci dnes uz ale bylo moc a nepamatuji cim to bylo)

a v jednu chvili jsem musel videt obrazek v navodu, ktery mel asi preklep a kde bylo receno ze stara karta dlouha bezi na 5ghz a nova na 2,4ghz (ale taky se mohlo jednat o prelud - ted uz je navod 100% OK)

krom toho hloupeho macu - spokojenost (v presvedceni ze to neni macem ale turrisem jsem to dnes rozebral a slozil alespon petkrat…)

Todle je opraveno v userlistech nového updateru který by snad měl být příští týden v RC a to, že návod počítá již s novou verzí která již měla být, je drobet chyba, která se vloudila.

3 Likes

Taky jsem byl nejdřív překvapenej, že to není v návodu uvedeno … ale pak mi došlo, že my, co máme karty z konference, jsme vlastně tak trošku “early adopters” … průkopnící :slight_smile:

No … ono to možná vypadá na první pohled trošku směšně, ale skoro by se dalo říct, že právě kvůli té čtečce eReading jsem si ten upgrade balíček pořídil. Kromě čtečky a ještě jednoho starého notebooku už mám doma všechny zařízení podporující 5GHz … tedy nepotřeboval bych dual režim a přepnul bych si tu stávající WiFi kartu do pásma 5GHz a hotovo.

Diky za vysvetleni a za rady. Jeste mam jednu otazku. Mozna spis jen dohad. Podle obrazku v navodu jsou dva krajni kabliky od nove karty zapojene k antenam krizem oproti te originalni, stare. Obe karty jsou k sobe vzajemne v zrcadlove pozici, ale kabliky jsou zapojene jako by byly ve stejne pozici. Je to tak spravne?

1 Like

Ty výstupy karet jsou rovnocenné, nezáleží tedy na tom, který přijde na kterou anténu. Je ale důležité, aby všechny 3 kablíky z karty provozované v pásmu 2,4 GHz byly připojeny do levých konektorů diplexerech a 3 kablíky z karty pro pásmo 5 GHz (té nové) do pravých konektorů na diplexerech.

1 Like

Spíš bych doporučoval nacvakat si ty pigtaily na diplexery dopředu, než se namontují do routeru … pak se tam dost blbě dávají … a nebo nemám dost jemné prstíky!

1 Like

Tak nainstalováno asi za dvě hodiny. Maličko jsem se s těmi pigtaily trápil najít správnou polohu ve které to zacvaklo je to velmi titěrné ale nakonec se podařilo. Díky týmu za přípravu upgrade balíčku rozhodně to byl skvělý nápad.

1 Like

Mně šla protáhnout poměrně snadno … použil jsem na to kulaté kleště, které mají kónický tvar čelistí … a to bylo přesně to, co je potřeba. Stačilo pod jemným tlakem pár pootočení a otvor měl požadovaný rozměr, aby jím šel závit diplexeru pro anténu zcela volně protáhnout.

Zdá se, že mě někdo nečekaně vyfotil, jak jdu z páteční konference s upgrade balíčky pro komunitu :slight_smile:

8 Likes