Turris 1.X přestala fungovat sdílená tiskárna

Zdravíčko,
pomohli byste mi prosím odhalit problém s tiskárnou? Tiskla vždy ok,
několik let, ale teď nevidím turris LuCI žádnou připojenou… zkoušel jsem
mnoho cest, jen ne reinstall TOS a tomu bych se rád vyhnul… :frowning: požadovaný balíček
pro USB by měl být podle všeho nainstalován, zkouše jsem jej i
reinstalovat vynuceně přes SSH, tiskový server je zapnutý stejně jako
dříve… :frowning: a tiskárna je ready - ale hlavně jak říkám, ji nevidí turris v
USB . když jsem ji odstranil, už tam není možné vybrat cestu k zařízení z
nabídnutých :confused:
v druhém USB síťový disk běží (vepředu), jen ne ta tiskárna v tom dalším (vzadu).

Zkusím ji připojit přímo k pc:

A to fungovalo (musel jsem ji teda nejprve nainstalovat, protože předtím byla jako síťová podle turris dokumentace - ale pak tiskla).

Zkusim teda do toho zadního USB dát HDD (vlastně i třeba nějakou flashku můžu asi - to zkusím… → jo, šlo to… Takže USB z HW stránky je OK - dal jsem tam 8 GB Flash disk a ukázalo se v UUID 7,něco GB zařízení… Které po vyjmutí a refreshi z přehledu zařízení UUID už zmizelo) - takže co byste dokázali poradit dal, prosím? :frowning:

Začal bych u toho, jakou používáte verzi TOS a zda-li např. nedošlo k problému při aktualizaci.

1 Like

Pardon, to jsem zapomněl zmínit - viz screen…

A o updatu nevím, protože mi foris neukázal upozornění… Ani mail vlastně nepřišel, což se většinou děje…

A kdy přesně jste problém začal pozorovat?

Zdravím, 9.6. - ale kdoví jak dlouho předtím už to bylo nefunkční… - někdy i víc jak měsíc netisknu nic :man_shrugging::pleading_face:. Jen mám teda vyzkoušeno jak píšu, že hardwarově je USB ok, a tiskárna taky… A fakt se mi nechce opět přeinstalovavat TOS :frowning: na mém dědečkovi mám s tímto novým občas trable no :frowning: že něco přestane fungovat

Pak doporučuji použít schnapps pro zálohu aktuálního systému a zároveň také pro jeho ponížení na předchozí verzi 5.3.9, popř. 5.3.8, pokud by od posledního tisku proběhla nějaká významně delší doba. Dejte pak vědět, jak to případně dopadlo.

1 Like

Toto mám udělat a pak když tisk bude fungovat tak?.. Zkusit opět nechat provést update? (Zkusím a dám vědět… Nejpozději zítra :slight_smile: )

Pokud to bude fungovat, tak jsme blíže odhalení příčiny, ale pojďme nepředbíhat.

1 Like

Changelog 5.3.10 ma v sebe toto:

Updated USB device database

Mozno to bude pricinou. Ako vravi @viktor, skusil by som rollback na 5.3.9.

Potom (ak rollback pomoze) bude treba zistit VID a PID toho USB zariadenia (tiskarny) a informovat Turris team (aby mohli zistit pricinu a opravit ju).

Hodil by sa aj vypis zo system logu (z Luci).

1 Like

Kontaktovat podporu s uceleným balíkem informací je určitě další krok. Zároveň by to mělo všem ušetřit alespoň nějaký čas.

1 Like

BTW: jako prvni jsem kontaktoval podporu, ale ti me po par HW oriented otazkach odkazali na forum s tim, ze podpora tisku je komunitni zalezitost…

rollback na 5.3.9 byl trochu obtížný :smiley: nebudu rozepisovat trable, ale jsem na něm :slight_smile:

teď tisk šel krásně hned …

PID a VID jsem zkoušel najít ve WIN, marný boj (win 11 v nejnovějším updatu), naštěstí jsem ale našel na starém fóru turris příkazy a zde výsledky

root@turris:~# dmesg
[ 383.482476] usblp 1-1.1:1.0: usblp0: USB Bidirectional printer dev 3 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x04B8 pid 0x0012
root@turris:~# lsusb
root@turris:~# Bus 001 Device 003: ID 04b8:0012 Seiko Epson Corp.

mám tedy napsat opět na podporu, že z seznamu USB zařízení musela zmizet moje Epson tiskárna (al-c1600)? :slight_smile:

1 Like

Toto uz je konkretna zalezitost, snad budu ochotnejsi.
Co myslis @pepe ?

1 Like

Zdravím,

co se týče zmiňované aktualizace USB databáze v rámci nedávné aktualizace jednalo se především o přiřazení správného názvu/typu zařízení k ID, aby bylo možné zařízení lépe identifikovat např. v lsusb avšak vliv na fungování tiskárny to nemá.

Co myslis @Pepe?

Souhlasím s Vámi, a proto jsem kolegy z technické podpory poprosil o přezkoumání vytvořené žádosti k dořešení. Co jsem viděl v zaslaných diagnostikách z verze Turris OS 5.3.10, tak došlo po čase k odpojení USB tiskárny, a proto nebylo možné používat tiskárnu.

1 Like

No odpojil jsem ji když jsem zkoušel asi tiskárnu v pc a možná jsem dělal diagnostický log až potom - mám tedy teď když je připojena ji nechat zapnutou a provést v forisu update a když to nebude fungovat opět poslat na mail log? Nebo jak mám teď dal postupovat prosím? Děkuji každopádně za snahu :slight_smile:

ehm ted jsem chtel prepnout wifi na 2,4 GHz (to mj. stale v reforis nefunguje, a v LuCI sice ano, ale po zmene a ulozeni je wifi neaktivni, a kdyz kliknu na jeji restart v LuCI, tak se načte a hned zas vypne, tak musim udělat restart zařízení, a pak už jede na nastavene frekvenci), a všiml jsem si, že mám zase 5.3.10 :open_mouth: - a v foris žádná notifikace o proběhnuvším updatu, ani mail nepřišel… turris mě vůbec neignoruje a updatuje si dám hned :frowning: :smiley:

ale zkusil jsem tisk, a šel :open_mouth: … tak jsem zvěfavý, co bude dál, a nechápu teda co se dělo - možná proběhl update nějak chybně v minulosti :? - každopádně ještě jednou děkuji všem za snahu :slight_smile:

Na dotazy Vám milerád odpoví náš kolega, který se věnuje technické podpoře, že ano, @Stepan ?

Díky za zprávu, jsme rádi, že se Vám spojení s tiskárnou umoudřilo. Problém s Wi-Fi je zvláštní, ovšem může mít zrovna tak souvislost s instalací aktualizací.

Vypadá to, jako by byla aktualizace nainstalovaná a pak byl router restartovaný. V takovém případě notifikace “zmizí”, protože se uchovávají jen v RAM, která se restartem přemaže.

Zároveň se restartem může napravit nesoulad mezi tím, co je nainstalované na interním úložišti a tím, co je naběhlé v RAM. Nyní, po restartu Vám funguje Wi-Fi ja její nastavování v pořádku?

Co se týče aktualizace, vždy by se měl vytvořit snapshot. Vlastně dva: jeden před spuštěním aktualizace, druhý po jejím dokončení. Můžete zkontrolovat, jaké máte snapshoty na svém routeru? Můžete to zjistit pomocí příkazu schnapps list nebo ve webovém rozhraní reForis na kartě Snapshots v menu Správa.

Děkuji za odpověď, snapshoty se ukazují správně, jen se nějak nechtěl projevit po restartu - a wifi tak funguje stále - vždy musím restartovat aby wifi fungovala když třeba změním v Luci na 2,4 kvůli Kindle čtečce, v foris to změnit nejde vůbec. Ale tak hlavně že mám nějaký “workaround” :smiley:

Co měníte s wi-fi a nejde?

Jak jsem psal - 5GHz - 2,4GHz přehozeni… Foris dám uložit a nedělá to žádné “restartuji wifi” nebo tak… Kliknu znovu na panelu vlevo na wifi a je tam zpět ta původní hodnota - a foris, ten po změně a uložení skončí tak, že je wifi karta disabled… Dám jí restartovat tím tlačítkem v možnostech Wi-Fi a naskočí a hned zase spadne, po restartu routeru už fici na té změněné frekvenci stabilně :smiley:

Začni resetem wifi - reForis zcela dole - bývá to rozumný začátek při odstraňování úporných závad.

1 Like