Turris 1.1 a napajeni SATA HDD

Dobry den,

rad bych se zeptal tech, kterri maji doma Turris 1.0/1.1 a pouzivaji jej jako NAS, jak jste vyresili napajeni SATA HDD disku?? Mam doma miniPCIe to SATA rozsirujici kartu a rad bych ji vyuzil. Disponuje Turris 1.1 vyvedenym napajenim podobnemu tomu v Omnii??

Jak jste napajeni disku vyresili vy? Uvitam jakekoliv podnety :slight_smile:

Koupil jsem převodník Gembird a z něj pro napájení SATA disku používal jeho zdroj a zbytek používám, když potřebuji rychle připojit nějaký disk k pc resp. ntb. Ale bohužel už podruhé ten zdroj odešel, poprvé hned po zakoupení (reklamace a okamžitá výměna) a podruhé cca měsíc zpět.

Diky za pohotovou reakci. Akorat koukam na obsah toho baleni, a pokud to chapu spravne, tak to mate zapojene stylem USB -> prevodnik -> SATou do HDD a napajeni vede dalsim kablikem z prevodniku na HDD? Nebo je na desce Turrisu taktez vyvedeno napajeni?

Skoda, ze takhle neschovam disk do samotneho boxu :slight_smile:

Rozebíralo se ve starém fóru

Zaujalo mě tam https://www.mironet.cz/napajeci-zdroj-240v-na-4pin-molex-12v-2a+dp137018/#4912573 (škoda že to není na SATA - bylo by možné to řešit přes redukci MOLEX-SATA)

Jedině by to bylo vhodné pro 2.5" nebo případně ten rack, co je ve fázi příprav
Takže jsem to vyřešil přes FreeNAS

1 Like

přesně tohle napájení používám + redukci molex - 2x SATA, na 2 HDD v raid 1

Ne, mam tak jako Vy interni kartu, pres ni pripojen disk datovym SATA kabelem a pro napájení ten zdroj z Gembird. Ten převodník mám jaksi “navíc” … používám jej, ale ne u Turrise.

Takže ve výsledku je to ten adapter na molex. Vypadá to asi hrozně, co? Když to není v racku nebo v jedné krabičce.

Panove, diky moc za odpovedi a napady.
A co se tyce vyvedeneho napajeni a la Omia, tim Turrisy nedisponuji? Koukam na desku v1.1 a zaujal me tento “konektor”… Neni tohle nahodou napajeni na pripadny ventilator apod? Nepujde na nej pripojit Mini-molex??

Moc se mi dalsi externi napajeni nelibi :disappointed:

Napájet disky umí pouze Omnie, ale tam je potřeba nějaký spešl kabel nebo se dá prý vytvořit (DIY), ale zatím není k tomu žádné info. Jedině byl v NAS packu…

Pinlayout: https://www.turris.cz/doc/_media/turris_pinout-v1_2.pdf

Podle starého fóra dokumentace pro Turris 1.1 nebyla zatím zveřejněna (?)

Pepe, diky za odkaz. Schemata desky jsem samozrejme nasel, bohuzel jsou na strankach CZ.NICu bez popisku. Debug console by to nemel byt. Mnou vyznaceny konektor tam bohuzel neni popsan, ale J4 a J11 jsou POWER SUPPLY (7,5V) pro vetraky. :wink: Nejaka sance vyuzit je pro SATA disky?

Přesně tento konektor používám k napájení. Napájí hned dva 3.5" disky každý z disku bere bere (štítkově) 0.75A na 5V větvi a 0.75 na 12V větvi celkově tedy max 1.5 A na každé větvi.

Co se týče 5V větve nemám strach, že by došlo k přetížení protože ze schematu vyplývá, že tato větev je přímo napojena na USB 3.0 z čelní strany a toto napájení je chráněno.

12V větev je v podstatě natvrdo spojena s napájecím zdrojem (přes 5A pojistku). Prohlížel jsem zdrojová data pro výrobu desky a usoudil jsem, že cesta by měla být dost silná. Po připojení obou HDD kleslo napětí o 0.1V což dělá při 1.5A zatížení 0.15W vyzářeného do tepla. A to v nejhorší možné variantě. Osobně si myslím, že skutečný výkon bude mnohem menší.

Disky mi tak běží skoro 2 týdny a zatím se zdá být všechno v pořádku.

Pokud uvažujete o využití tohoto konektoru doporučuji použít spíše 2.5" disky. Těmto diskům stačí 5V větev. Nemusíte mít takový strach, že desku zničíte pač je chráněna napájecím controllerem pro USB.

V žádném případě neručím za případné škody. Jen já jsem takový magor a riskuji. :slight_smile: A také upozorňuji, že pokud router spálíte může po vás CZ.NIC požadovat úhradu škody.

Napajeci kabel je DIY, SATA řadič je tento: https://goo.gl/NPAeCk. A celé se to oživuje takto: https://goo.gl/sPFxs2

BTW: kompletní dokumentace a výrobní data pro oba Turrise jsou zde: https://goo.gl/X70nMA Odkaz na tuto stránku vede pouze ze starého fóra tak jej dávám i sem.

2 Likes

Anoo!!! Tohle je odpoved, na kterou jsem cekal. Sam jsem se bal onen experiment vyzkouset :smile:, jelikoz jsem dostatecne neporozumel schematum a napajeni. Baadvo dekuji, za objasneni a dukaz :slight_smile:
Zadny disk momentalne po ruce nemam, nicmene nejaky 2.5" si poridim, zmerim jeho vysku a pokusim se jej narvat do boxu Turrise. Treba se nakonec vlezou i 2 a udelam RAID1 :wink:

EDIT: Co se tyce nap. kabelu, jedna se o mini-molex_to_2x3.5" SATA?? Podle http://superuser.com/a/910104 byl meli mit 2.5" i 3.5" HDD totozny napajeci konektor, je to skutecne tak?

Můj napájecí kabel je DIY. Použil jsem molex konektor ze starého zdroje. Kdysi sloužil k napájení flopy disku nebo jako přídavné napájení pro staré grafické karty do AGP. Pasuje tam bez násilí, má stejnou rozteč a i barvy souhlasí ale není originál, protože nezapadne zámek proti ,kolébání" , který je na straně samce.

Originálí konektor jsem ještě nehledal, a myslím, že hledat ani nebudu. Ten co mám mi stačí. Takže bohužel v tomto pomoct nemohu.

Co se týče napájecího konektoru 2.5" vs 3.5" jsou stejné. Jen 2.5" nevyužívá 12V větev. Stejné musí být už jen proto aby se daly SSD disky, které jsou vetšinou v 2.5" formátu, připojit i do stolního PC.

Vždy je dobré se podívat na šítek přímo na HDD. Tady jde vidět, že disky využívají pouze 5V

A tento disk využívá jak 12V tak i 5V

@baadvo - kabel DYI zbastlen, připojen k SATA koncovce, a už mi zase 2,5’’ disk u Turrise funguje. Díky za návod a hlavně odzkoušení, také mně to lákalo, ale neměl jsem dostatek odvahy to tam zapojit :wink:

s převodníkem Gembird, který odkazuje tomas.andrasko mám stejné zkušenosti
přiložený napajecí adapter je šmejd