Turris 1.0 neustálý restart po aktualizaci na 3.11.9

@cynerd @Pepe @jakubs2 Již to smysl dává :frowning: Turris OS 3.11.9 is released!

Po restartu přes luci se rozběhne. pre a post update již můžu vyexportovat.

@czlada Toto vlákno trošku nechápu, ale předpokládám že máme stejnou chybu. Jakmile naběhne WiFi a připojí se knemu klient, tak okamžitě restart.

Nemyslím že je vadný hardware, začalo se mi to dít včera večer co jsem restartovat turris, jelikož mi přišlo oznámení o updatu.

@jakubs2 Vítej ve stejném problému :wink:
TOS3, BTRFS, vypadávající WiFI apod… :slight_smile:

Je to TOS 3.11.9 ?

Zkus se nějak připojit a restartovat přes luci. Posledně mi to pomohlo.
Sice několik restartů, ale samovolné nepomohli :frowning:

#Turris 1.0 #Turris 1.x

Já tedy btrfs nemám :slight_smile:

Kazopadne není problém se připojit, pokud si dam pozor abych se nepripojoval na WiFi. Teď přes turris běžím, jenom si musím dát pozor abych se připojil na WiFi co mi jede na USB donglu. Ne na tu interní.

Restart jsem zkoušel včera, nic. Mohu zkusit dnes, ale musím počkat až budu moct.

Ano je to 3.11.9

HW jsem vysledoval až podle cyklického rebootu. Nic připojitelného jsem u sebe neměl,.
Chyba proběhla mwzi RC1 a RC2.

@jakubs2 Takže BTRFS na to nemá vliv

Každopádně to vypadá na sw bug … Ted asi čekat.

Vypadá to, že podobný problém popisuje @mearon Reboot loop after upgrade to 3.11.9

1 Like

Kde je uložen soubor s informací o aktuální verzi TOS? Že bych zkontroloval, jestli mám nebo nemám verzi 3.11.9.

/etc/turris-version
:wink:

1 Like

Tak jo, mám tam 3.11.9 (ve složce @, tedy podle předpokladu Czladi v aktuální verzi).
Bude to tedy ten známý problém v HBT (ať už je to cokoliv :slight_smile: ).

V případě Turris OS 4.x. (branche HBS-HBT-HBK-HBL) se jedná o odlišnou chybu, kterou se nám povedlo prozatím vyřešit a řekl bych, že díky tomu jsme dokonce již velmi blízko podpoře novějších verzích Turris OS při použití microSD karty na routerech Turris 1.0 a Turris 1.1. V tuto chvíli řešíme menší drobnosti na které jsem narazil a zároveň bychom je rádi vyřešili do verze Turris OS 4.0.3/4.1.

Chyba, která byla zmíněna spočívala v commitu, který se dostal do LTS verze kernelu 4.14. Více informací je možné najít v issue, který byl již zmíněný, případně také v pull requestu. Commit, který to zapříčil se nedostal do verze 4.4, kterou používáme ve verzi Turris OS 3.x a tedy se jedná o jinou chybu.

Chápeme, že tato chyba je nepříjemná. Dle diskuse v tomto vlákně i v anglickém víme, že v některých případech se router několikrát restartuje, ale následně naběhne, ale ve výjimečných případech už ne. V každém případě nám velmi pomůže výstup ze sériové linky.

Případně také by nám velmi pomohla informace, zda se to případně také projevuje na JFFS2 u Turrisů 1.0. Čím víc informací budeme mít k dispozici, tím lépe.

Jsem na BTRFS, takže s JFFS2 nepomůžu (jestli se nepletu), ale jak se dostanu k Turrisu, tak pošlu log ze sériové linky. Kam ho mám poslat?

Pošlete to, prosím, na podporu tedy na tech.support@turris.cz.

V pátek to sice chvíli drželo, ale po návratu z víkendu je problém s restartováním zpět. Vypnul jsem obě WiFi a zdá se, že je Turris stabilní.

Asi podobný problém? Turris 1.0, pre-BTRFS (takže JFFS2? - moc se v tom nevyznám), Turris OS 3.11.9, před pár dny aktualizace s restartem. Akorát pokud vím, nebootuju z paměťovky, ale klasicky.

Dnes ráno nějak podivně blbnula Wi-Fi, restartoval jsem proto router skrz webadmin. Nenaběhl. Když jsem se na něj šel podívat, svítily všechny LED na max. Odpojil jsem od napájení, chvíli počkal, připojil. Začalo to na mě zuřivě blikat a vzor se po cca půl minutě opakoval - vždy napřed sekvence jedna LED po druhé a pak zuřivé blikání. Tipuju restart loop. Už jsem se začal smiřovat s tím, že to budu muset řešit, když konečně naběhl, asi po pěti minutách. Zatím běží.

Nevím, co to bylo, ale vystrašilo mě to. Může se to opakovat? Teď se toho raději nebudu ani dotýkat, musím na týden pryč a nemůžu doma nechat nefunkční síť…

Zdravim, stalo se mi totez … Turris 1.0 s BTFRS na SD karte, update se nepovedl, po restartu to mlelo to cosi o “kernel panic” a router se stale dokola restartoval… Vyresil jsem napojenim na seriovou linku, navratem do predchoziho stavu pres SCHNAPPS, router najel… pak jsem odmitl aktualizace, ony se presto nainstalovaly … a najednou jede modrak i s tim novejsim softwarem, ktery predtim zlobil… netusim, co tam mam tak exotickeho, hlavne nemackejte na modrakovi reset, ale vratte se do prechoziho stavu napojenim na seriovou linku pres putty, z roota po seriove lince dostanete moznost se vratit zpet pomoci BTFRS (za tohle panum autorum z NIC moc diky, uz mi to parkrate zachranilo hodiny zbytecne prace !) do predchoziho funkcniho stavu a napodruhe uz ten sw update projde OK…

Chybu řešíme velmi intenzivně a v brzké době bude vydána nová verze Turris OS do RC, které by to měla vyřešit.

3 Likes

Existuje nějaká možnost, jak můžu obnovit některou ze záloh přes Schnapps? Když jsem ve smyčce? Síť mi bez uSD jede, takže to není kritické, ale nejedou mi moje “služby”, které mám v Debianu v LXC. Úplně se mi nechce vše instalovat znovu, protože to sežere hromadu času. A když je oprava na dohled… :slight_smile:

Pokud mate BTFRS a system na SD karte, tak ano, pripojte se k routeru lokalne, USB portem pomoci seriove linky ( https://doc.turris.cz/doc/cs/troubleshooting/serial_link )

Pak dejte schnapps list a nasledne schnapps rollback ( https://doc.turris.cz/doc/cs/howto/schnapps ) a vratte se k nejakemu funkcnimu snapshotu…

To mi právě nejde, protože na to musím mít připojenou uSD a když ji mám připojenou, tak se mi stále dokola restartuje Turris, takže se do Schnappsu nedostanu. Je možnost nabootovat z NAND paměti a obnovit Schnappsem na uSD nějakou starší zálohu?

Ano, mate tam 2-3 minuty do restartu. Ale na seriove lince mate ihned roota bez hesla, pripravite si do notepadu prikaz schnapps list, zjistite cislo, kdy mate funkcni snapshot. Pak staci dat CTRL C, pak CTRL V, napr. schnapps rollback 23 ENTER a reboot ENTER a to se stihnout rozhodne da… sam jsem to delal take tak… vrati se vam ten fukcni stav pred nepovedenym updatem… zajimave je, ze mne to napoprve take rebootovalo dokola, ale napodruhe ten samy update prosel ok a dnes jedu celkem spokojene na teto verzi…