Turris 1.0 nepřekládá některá jména s interním resolverem

Hezký den.

Mám Turris 1.0 s OS 3.11.19.1 migrovaný na btrfs a SD kartu. V nastavení DNS nepoužívám přeposílání. Z balíčků mám nainstalováno jen Netmetr, Cloudové zálohy, Pakon, sběr dat a SSH honeypot. Žádné extra nastavení, jen úplný základ z foris.

Narazil jsem čirou náhodou na problém, že Turris mi nepřekládá jedno doménové jméno - careers.microsoft.com. U jiného jména jsem na problém nenarazil a i ostatní domény a subdomény Microsoftu to překládá v pořádku. Jen u careers.microsoft.com to v prohlížeči skončí na DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN a z příkazové řádky nslookup to končí vždy s DNS request timed out. Když ale nastavím v DNS přeposílání (kamkoliv), tak to překládá správně.

Tušíte, v čem je problém? Je nějaký problém s tou doménou? Nebo něco na Turris? Nebo kam se alespoň kouknout pro další diagnostiku?

Nevím. Timeout chápu, že se někdy stane při ověřování takové složitosti, zvlášť když některé ze serverů neodpovídají a TTL 10 sekund je taky trošku extrém… ale dohromady nevidím skutečný důvod pro potíže ani na jedné straně (osobně se v Unboundu nijak moc nevyznám).

Zatím stále nevyřešeno a netuším, čím to je. Takže pokud by měl někdo nějaký nápad, proč to nefunguje, tak sem s ním :slight_smile:

Možná by bylo zajímavé poslat výstup z příkazu dig careers.microsoft.com ve chvíli kdy to nefunguje a také to zkusit přes rekurzivní DNS servery přidáním @193.17.47.1 tedy příkaz by měl vypadat takto dig @193.17.47.1 careers.microsoft.com.

Potom je možné zkusit vyzkoušet resolver-debug balíček, který zapne verbose také pro Unbound ale ten výstup ve /var/log/messages bude obrovský a velký.

Workaround tedy zatím může být jak píšete používat DNS přeposílání ačkoliv to není řešení. Možná by stálo ještě prozradit jaký používáte prohlížeč, zda v něm nemáte zapnuté např. DNS over HTTPS.

Dobrý den.

Mám Windows, ale nslookup by měl dělat to stejné (fd2c:eb25:13fa::1 je adresa Turrise na lokální sítí).
nslookup careers.microsoft.com
Server: UnKnown
Address: fd2c:eb25:13fa::1

DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
*** Request to UnKnown timed-out

Když se zeptám jiného resolveru, tak odpovídá správně.
nslookup careers.microsoft.com 193.17.47.1
Server: odvr.nic.cz
Address: 193.17.47.1

Non-authoritative answer:
Name:    c969e059-fb71-44c0-ba62-ea3a6b460f2b.cloudapp.net
Address:  13.92.199.137
Aliases:  careers.microsoft.com
          microsoft.phenompeople.com
          msftprod.trafficmanager.net

Problém se vyskytuje i mimo prohlížeč (například cmd), takže nastavení prohlížeče na to vliv nemá.