Turris 1.0 + case + NAS

Zkusím postupně přidávat své zkušenosti s přestavbou Turrisu v něco většího :slight_smile: Bohužel na to není tolik času, takže mi to zabere chvíli, ale třeba to někoho přesvědčí, aby taky něco zkusil.
Turris 1.0 má 2GB RAM, takže možnosti zde jsou.

  • Turris bude jádro systému. Výhodou je, že se dá pomocí LXC kontejnerů rozšířit.
  • Přidáním datového uložiště chci použít Turris i jako NAS (NextCloud).
  • Potřebuji přidat napájení, protože Turris 1.0 má pouze 7,5V zdroj. Pro disky potřebuji 12V a 5V.
  • A dál se uvidí. Planovaný case má prostor pro pár dalších věcí.

Co již mám a jaký je plán.

Zajištěno:

  • Turris 1.0
  • odhodlání začít …
  • návrh 3D modelu pro nový case
  • zdroje - 5V/10A; 7,5V/8A; 12V/25A
  • dva disky (data budou v kopii, case má prostor pro čtyři) - ještě potřebuji domyslet jak budu dělat kopie :slight_smile: Pravděpodobně to bude spouštěno z cronu :slight_smile:
  • miniPCIe kartu s 4x USB3.0
  • chlazení - sehnal jsem dva Artic F8TC, snad budou dostatečné tiché :slight_smile:
1 Like

3D model

  • Pravý sloupec je pro disky. Chci použít standardní 3,5" disky. Zde bude jeden větrák pro odvod vzduchu.
  • Spodní patro levého sloupce bude sloužit pro Turris 1.0. Teplo by tak mělo odcházet nahoru :slight_smile:
  • Další patro slouží pro zdroje. V modelu jsou jako tři krabičky. Nesehnal jsem model a nechtělo se mi s nimi kreslit.
  • Nad zdroje umistím prozatím jeden externí disk připojený přes USB2.0 a jsou na něm LXC kontejnery. Nevýhodou je, že je potřeba USB kabel vést zevnitř ven a potom připojit do Turrise. Stejný problém je ale i s napájením.

Zdroje:

Rozhodl jsem se nahradit původní zdroj Turrisu a osadit vnitřek case celkem třemi zdroji.
Jejich kapacitu jsem asi hodně předimenzoval (5V/10A; 7,5V/8A; 12V/25A), díky tomu by se zdroje neměli ani tolik zahřívat. I tak na ně plánuji foukat vzduch z vně case.
Nahrazení původního zdroje mi umožní ušetřit zásuvku. Celý case bude napájen jedním přívodem.

Uvidímě kolik bude blesků až toto monstrum poprvé připojím k zásuvce.

Postup:
Původně jsem zamýšlel, že si nechám naohýbat plechy, ale nejsem v tomto moc velký mistr a když jsem o tom začal hlouběji přemýšlet, tak jsem z toho vycouval. Největší problém byl s výpočtem rozměrů a to hlavně v ohybech. Šel jsem tedy jednodušší cestou :slight_smile:

Plechy jsou nastříhané přesně na rozměr. A místo ohybu jsou pomocí “L” profilů spojené. Není nad klasické šroubování :slight_smile:

Vrtání děr zůstalo na mě. Vzhledem k tomu, že nemám stolní vrtačku, tak přesnost šla trochu stranou. I tak to ale celkem ujde.

Prozatím mám “rozvrtané” základní plechy pro case. Dnes jsem si zkusil vše smontovat dohromady a vypadá, že to drží. Už teď vidím, že jsem měl udělat větší prostor mezi oběma sloupci, ale snad se mi tam vše vejde. Chci tam uložit přebytečné délky kabelů (napájení + SATA).

Dalším krokem je vše pořádně očistit, odmastit a nabarvit. Již mám vše připraveno, ale počasí mi nedovoluje venkovní práci. No a manželka zase tu vnitřní :slight_smile:

Jakmile bude tento základ nabarvený, tak do něj vše přestěhuji a začnu case používat. Zbytek budu dodělávat postupně…

PS: Zjistil jsem, že tam chybí pár vyvrtaných děr pro budoucí montáž :slight_smile:

Jsem rád, že se zde objevil další odvážný bastlíř. Pustil jsem se do něčeho podobného https://forum.turris.cz/t/turris-1-0-gbit-switch-nas-do-1u-case/. Nicméně já jsem omezen použitím case do 19" racku. Pokud budete mít nějaké dotazy a budu znát odpověď, rád pomohu.

PS: Žádné blesky po prvním zapojení nebyly :o)

Psal jsem o samé i @pecanka: Super, rád budu sledovat další vývoj a obdivně pobrukovat, protože já si na něco podobného netroufnu.

Chybějící díry už jsou dávno dodělané, ale barvení nebylo kde provést.
Oteplení pro mě bylo znakem, že by se mělo pokračovat :slight_smile:

Vše jsem tedy pořádne očistil a připravil na barvení. Natáhl jsem si drát, na který jsem rozvěsil jednotlivé plechy a pustil se do barvení. V mém případě spíše sprejování :slight_smile: Potřeboval jsem si trochu poradit s větrem, ale zde výborně posloužila větší papírová lepenka.
Ukázalo se, že nejsem lakyrník, protože občas mi barva trochu ztekla. Nicméně všechny části jsou zatím vnitřní, takže to nevadí. Snad získám dostatek zkušeností než se pustím do vnějších :smiley:

Přibližně takto to vypadalo, když jsem čekal na zatvrdnutí barvy :slight_smile:

A například podlaha pro zdroje se povedla…

…dle mého bezchybně :wink:

Když už je vše nabarvené a suché, mohu pokračovat v domácí činnosti a manželce to nevadí :slight_smile: Teda alespoň to toleruje. Jak já říkám: “Dokud si hraji, nezlobím” :smiley:

Patro zdrojů (interní název “power case”) je prakticky kompletní

Zbývá pouze patro připevnit k bočnicím a do WAGO spojek připojit vstupní napětí. Poté provedu první “nejiskřící” testy :slight_smile:

Jakmile testy budou úspěšné, budu pokračovat připevněním Turrise do nejnižšího patra (tzv “Turris case”). Zde jsem zjistil, že vzhledem k tomu, že nemám zadní část, nemám jak připevnit antény, takže to bude zatím hodně provizorní, ale to se zvládne :slight_smile:

Další část, jež jsem dal dohromady, je “HDD case” :slight_smile:

1 Like

Fandím, ať se tento projekt povede.
Taky nad něčím podobným uvažuji, jen jsem si vymyslel, že bych měl napájení přes jeden dostatečně dimenzovaný 12V zdroj, ze kterého bych Turris 1.0 napájel přes měnič (např. https://www.aliexpress.com/item/High-Quality-DC-12V-10-28V-To-DC-7-5V-6A-45W-Step-Down-Power-Adapter/32743933007.html ). Stejně bych řešil i 5V pro USB hub a disky, případně OrangePi. Nemáte s tím někdo zkušenost?

Říkal jsem si, že nebudu pospíchat a budu pokračovat o víkendu, ale jsem netrpělivý :slight_smile:

Zapojil jsem zbylé kabely zdrojů, přidělal napájení a … zapnul … tři diody svítí, žádné blesky :clap: Pro jistotu jsem si proměřil napětí na výstupech zdrojů a vše v normálu => 5V; 7,5V; 12V.

Přikročil jsem k dalšímu kroku a to … vypnutí internetu! Hrůza. Abych mohl Turris dát do nové pracovny, musel jsem se odpojit :smiley:

Poslední fotečka v originální pracovně

Měl jsem trochu problém se šroubky. Mám dostatek nových a dlouhých, ale špatně jsem si přečetl soupis součástek Turrise a mám šroubky s průměrem 3mm. Turris má šroubky 2,5mm. Co teď? Prozkoumal jsem plošný spoj napřed vizuálně a potom jsem si ho prohlédl i elektronicky a rozhodl se to risknout. Okolo šroubků není žádná vodivá cesta, díra se může zvětšit. Turris už mám odkoupený, takže se může riskovat. Zvětšeno a šroubky projdou :slight_smile:

A takto vypadá Turris v nové pracovně :slight_smile:

Ještě než jsem Turris poprvé zapnul v novém, tak jsem přidělal patro zdrojů a provizorně přidělal antény. Zatím dvě :wink:

A pak to přišlo. Zapojit a poprvé spustit…

První dioda blikla, další, třetí a čtvrtá. … a znovu první, druhá, …, čtvrtá a znovu a znovu… A DO ***

Kde jsem mohl udělat chybu? Vrtání? Ne! Nápověda: Koukněte se na první obrázek Turrise v nové pracovně. Co chybí? Ano… RAM :smile:

Vypnout. Vrátit RAM. A zapnout.

První dioda blikla, další, třetí, čtvrtá, pátá a jedem…

Takže samotný Turris funguje. Vzhledem k tomu, že je teď v otevřeném case, tak má nízkou teplotu a Turris bez problémů rozezná mPCIE kartu se 4 x SATA. Viz problémy popisované v jiném vláknu. Zítra snad zkusím připojit zdroje a disky.

Objevené problémy:

  • Nějak jsem zapomněl na nožicky celkového CASE. Ted strojí na “čouhajících” šroubkách :smiley: Nejrychlejší dočasné řešení bude sehnat nalepovací.
  • Prostor mezi “HDD case” a “Turris case” jsem dělal minimální, aby celkový case nebyl tak ohromný, ale díky tomu je nedostačující pro schování delších kabelů. Jediné řešení je udělat case trochu větší. Ale to až časem, zatím nechám současnou verzi a uvidím, zda se kabely vejdou. Teď to vypadá na dostatek prostoru například pod HDD, ale až budu mít v budoucnu čtyři HDD, tak by kabely mohly překážet proudění vzduchu… čas ukáže.

PS: Většina úprav teď znamená vypnutí internetu. Ach ouvej :slight_smile: To si bude maželka zase stěžovat :slight_smile:

1 Like

Přesně tuto variantu jsem absolvoval:

https://forum.turris.cz/t/turris-1-0-gbit-switch-nas-do-1u-case/6545/5

V měničích problém není, šlapou suprově a vůbec se nehřejí.