SOLVED: Nejde internet po upgradu na OpenWRT 21 a kernel 5.15

Stejny problem na Turrisu 1.1. Po dnesnim updatu na OS 6.0 prestal modrak fungovat, proste nejde internet. Ledky blikaji bile na plny vykon, router ignoruje po restartu me nastaveni na zelenou barvu a utlumeny jas. Zasilam diagnostiku.

Toto jsem dostal, zkusim:

omlouváme se za způsobené obtíže. Děkujeme za zaslané diagnostiky.

Pro obnovu funkcionality prosím spusťte znovu update (ať už v reForisu) nebo v ručně, a následně je třeba restartovat router.

Jde o již nahlášené issue [1] Turris 1.x zImage is not updated while updating to newer version (#855) · Issues · Turris / Turris OS / Turris OS packages · GitLab.

S přáním pěkného dne

Marcela Blažková
Turris Support Team

Nemůžu se dostat do web rozhraní prosím o radu jinak router odnáším na reklamaci. Je v záruce a to si zařízení v této cenové kategorii prostě nemůže dovolit. A ještě aby člověk prosil o radu.

1 Like

Tak potvrzuji, staci se prihlasit pres ssh do routeru a zadat pkgupdate, chvili pockat a az skonci provest reboot. Pak zase funguje fajn.

Rad bych moc podekoval podpore. Muj Turris jsem dostal za jednu korunu v roce 2015 a celou dobu je plne funkcni a podpora funguje kvalitne a velmi rychle. Neznam jineho vyrobce routeru, ktery tak dlouho a kvalitne podporuje svuj vyrobek.

Dekuju

2 Likes

Vidíte to. A já opačnou zkušenost - router od roku 2017. Jednou se mi dostal do stavu, že už nešel ani factory reset. Naštěstí byl v záruce a tak mi poslali nové zařízení. + každé 3 měsíce nějaká chyba. (Mezi různými verzemi)
→ Ledky jsem měl vypnuté a stále se zapínají. Po posledním upgradu už nejde ani intenzita nastavovat
→ Wifi ta u které lze nastavovat 2GHz neustálé výpadky. Náhodné odpojování atd. (asi chyba hardwaru) Nebo se v softu provádí náhodně wifi reload příkaz.
→ Btw, wifi má výpadky i když zařízení není připojeno k internetu. Nějakou dobu jsem turris používal k distribuci lokální wifi (lan) sítě. A není nic hezkého když si po lokální síti (samba) kopírujete 10GB dat a wifi se Vám v blbý den několikrát za sebou odpojí. Pak je lepší jít a rovnou se napíchnout na ethernet a udělat to přes kabel.
→ Některé kofigurace se mezi upgrady ztrácí. Dokonce i wifi hesla se mi cca 2x sama od sebe resetovala.
→ externí USB disk se mi kolikrát správně nepřipojí. A je nutné restartovat router.
→ dříve i výpadky DNS a na zařízením tp-link bez problémů (časem opraveno). Teď už to nedělá.

Cca je to z 5 let asi 15 chyb. Které sem musel rešit.

Vs tp-link dříve za 500Kč na které jsem nemusel za 7 let ani sáhnout. Jen jsem provedl párkrát upgrade. A bez chyb.

Takže buď mám fakt velkou smůlu, nebo máš velké štěstí :wink: A teď si představte, že by jste si toto zařízení dali do firmy. Stačí že se mi doma na něj stěžujou :smiley:

2 Likes

Na modráku 1.1 po upgrade zmizelo wifi rozhraní. Po několika pokusech o opakovaný update a rebootech je zpět.
Na nové Omnii výpadek konektivity a také problémy s wifi. Pomohlo ale znovunastavení wifi.

S wifi problémy a nestability dlouhodobě na obou. Sefikail asi není jediný, kdo měl smůlu.
Modrák za korunu (takže mlčím), Omnia ale levná nebyla.

Mirek_Hnilicka Já platil 7 919 Kč , Turris Omnia 2 GB Wi-Fi :smiley:. Kdyby to neumělo LXC, tak to jde z domu :slight_smile:

Potvrzuji zkušenost crowna výše. Turris 1.0, po aktualizaci na TOS 6.0 chcíplý na mnoho způsobů. Nejkritičtější bylo, že nebyl schopný se připojit k VDSL internetu - problém s ppd. Přes SSH (taky chvíli trvalo, než se mi podařilo připojit) jsem zadal pkgupdate, ten sice skončil “divnou chybou”

root@turris:~# pkgupdate
line not found
line not found
line not found
ERROR:
runtime: [string “requests”]:432: [string “utils”]:443: Unable to finish URI (https://repo.turris.cz/hbs/turris1x/lists/pkglists/datacollect.lua): Download failed:
root@turris:~# Connection to 192.168.68.35 closed by remote host.
Connection to 192.168.68.35 closed.

ale po chvilce (3 minuty) se vše rozběhlo, bez problémů na TOS 6.

hmm, tak kvůli tomuhle jsem Omnii (2 GB RAM) nepořizoval, na to mi to přijde drahá sranda…
Tedy, LXC kontejnery na ní běžím, ale testování dělám na Raspberry 3 (1 GB RAM) s openWRT.
Co se paměti týká, Raspberry 4 umí i 2, 4 nebo 8 GB RAM, kdybys potřeboval.
Troufám si říct, že R-Pi 3, 3+ a 4 má i silnější procesor než Omnie.
Tak snad jen že mikro SD není nejlepší storage, ačkoli na testy mi doteď vždy stačila slušná 16 nebo 32 GB kartička. Pro I/O intenzivní aplikace doporučuju najít něco úplně jiného, ale pro zvětšní storage stačí připojit SSD přes USB adaptér, na krátkodobé použití stačí i USB flashdisk.

já si Omnii pořizoval jako spolehlivý router od české firmy, protože jsem z cz.nic a jejími službami byl spokojený. Vzhledem k tomu že na todle mám NAS atd., tak LXC (debian přes USB SSD) používám na automatizační skripty a buzení ostatních zařízení. LXC je poslední věc, kvůli které router nejde z domu. Tak to bylo myšleno.

Tak to jsem ale pochopil víceméně správně :wink: To jsem měl důvody víceméně stejné, resp. ještě nějaké navíc: automatické updaty s možností rollbacku, DNSSEC, adaptivní firewall a honeypoty, Netmetr a Pakon.

Já to myslel tak, že pokud umíš Omnii v roli routeru nahradit něčím jiným, na LXC ti Raspberry poslouží možná i líp. Storage jde řešit i přes iSCSI, pokud to umí tvůj NAS atd. A Omnii můžeš zpeněžit :stuck_out_tongue:

Já bych si těžko zvykal…

poslední updaty mi to zařízení dost rozbily. Včera jsem zkušel recovery mod do továního nastavení a hodilo mě to na nějakou historickou verzi, kterou zpětně nešlo vůbec updatovat. No a tak jsem podle návodu udělal re-flash (4 LEDs) https://repo.turris.cz/hbs/medkit/omnia-medkit-latest.tar.gz s poslední verzí (za 10 minut byl re-flash hotový)
Vypadalo to že vše běží v pořádku, ale začal jsem mít problémy s externím USB diskem. A jako by mi stará nastavení zůstavala v paměti, včetně toho že jsem disk naformátoval a ono mi tam stále zůstavalo původní jméno. A zjistil jsem, že musím shánět serial cable, protože se něco fakt nepovedlo.

Re-flash přes 4 diody nefuguje už vůbec (nekonečné čekání 4 hodiny). A emmc je asi nějaká rozprasená, doufám že nešla do křemíkového nebe. Nefuguje ukládání žádných nastavení (timeout error).

Edit: Nakonec jsem přepsal přes serial port https://repo.turris.cz/omnia/nor_fw (uboot a initramfs-zimage). A zařízení už je asi v pořádku, ale re-flash přes 4 diody nefunguje stále.

Zkusil jsem rovněž pkgupdate, počkal jsem, po asi 10 minutách dal restart, nic se nezměnilo. Error byl podobný či shodný.

Modrák zůstal celý takový pomalý a zasekaný, bez funkčního DNS.

Po hodině “hraní si” jsem obnovil snapshot na 5.4.4.

I po obnovení na 5.4.4 jsem řešil velkou ztrátovost packetů, i v LAN, a celkově mizernou funkčnost sítě. No tak jsem odpojoval a zapojoval kabely a co jsem nanašel, jeden 20cm káblík vedl z jednoho portu, hned do toho vedlejšího… Po odstranění už je síť v poho, tak zkusím update na 6.0 znovu.

Sranda je, že to tak muselo běžet snad několik měsíců…

Včera jsem hned po obnovení na 5.4.4 nastavil aktualizace na “Update approval needed”, vyškolil “obsluhu” který kabel případně vytáhnout, a odjel. Dneska byl modrák zase vytuhlý, tak jsem ho nechal restartovat, a koukám, je tam zase 6.0.1.

Nefunguje DNS a DNSSEC, nejen pomocí testu v reForisu, ale ani v luci. Netuší někdo co s tím? Mám pocit, že je to stejná jako včera (mínus smyčka v síti).

pkgupdate dopadl (ne)překvapivě takto:

root@turris:~# pkgupdate
line not found
line not found
line not found
ERROR:
runtime: [string “requests”]:432: [string “utils”]:443: Unable to finish URI (https://repo.turris.cz/hbs/turris1x/lists/pkglists/datacollect.lua): Download failed: Could not resolve host: repo.turris.cz

Zkoušel jste v reforisu nastavit jiného DNS providera? Mně takhle základní nastavení jednou vypeklo, možná výpadek, tak jsem přepnul na cloudflare(TLS) a od té doby dobrý.

Pokud jste v síti O2 tak mají dnes problém ( asi DDoS ) - změna DNS na Cloudfare 1.1.1.1 nebo Google 8.8.8.8 u mně pomohla.

To byla z prvních věcí, co jsem zkoušel - Vypnout forwarding, změnit poskytovatele, atp., bezezměny.

@Jerry Nejsme u O2, Starnet.
EDIT:
Přídávám výsledek digu:

root@budweis-turris:~# dig turris.cz
;; communications error to 127.0.0.1#53: connection refused
;; communications error to 127.0.0.1#53: connection refused
;; communications error to 127.0.0.1#53: connection refused
;; communications error to ::1#53: connection refused

; <<>> DiG 9.18.7 <<>> turris.cz
;; global options: +cmd
;; no servers could be reached

EDIT2:
Tak padá unbound:

turris procd: Instance unbound::instance1 s in a crash loop 6 crashes, 0 seconds since last crash

Pokud se nepletu tak upgradem na 6.0 se stal DNS resolverem Knot místo unboundu i na Turrisech 1.x tak zkuste popátrat, jestli vám nehádají…

Já mám aktualizace jen na schválení a pro jistotu ještě pár dní počkám …

Hmm, to je zajímavý poznatek. Určitě jsem za ten Knot rád, mám tu Omnii i Mox, tak to konečně bude zase o něco podobnější. Už jen tedy zjistit, proč tam stále straší ten unbound a jak se ho zbavit. :slight_smile:

EDIT:
V Luci jsem pokusně stopnul unbound a nastartoval kresd, a DNS začalo fungovat.

EDIT2: Po restartu bohužel stále nabíhá unbound místo Knotu.