Prosím o pomoc Omnia - nevidí disk, nejde OpenVPN

Dobrý den.

Pár let používám spokojeně Omnii . Poslední dobou mi však přestalo fungovat OpenVPN, taktéž se nemohu dostat na disk který mám uvnitř a na něm uložená data která potřebuji. SW: |Zařízení|Turris Omnia|
| — | — |
|Sériové číslo|47244678723|
|Verze Turris OS|3.11.19.1|
|Verze jádra systému|4.4.199-a890a5a94ebb621f8f1720c24d12fef1-0|

Co rika syslog? Pokud se sshcknete na router, tak jde o /var/log/messages, pokud ne, tak hledejte v menu System…

A ten disk, o kterem je rec, to je mpcie ssd disk?

Ano. Je to mPcie ve slotu. -Nyní je používáno zařízení mmcblk0p1 (rootfs). - sda ATA KINGSTON SMS200S (111.8 GiB) ext4

Zpráva : http://leteckaposta.cz/160472801

Podle logu to ale vypada, ze readonly je mmcblk0. O chybach na sda tam neni nic. Proctete si eMMC is broken? a pripadna dalsi odkazana vlakna na tema “emms is dead”, jestli vam nahodou ta pamet pripajena na desku neumrela. Standardni zivotnost (aspon podle lidi, co pisou na forum), je cca. 3-4 roky, pokud jste ji moc netrapil.

Kořenový adresář na eMMC je připojen jako read-only tedy pouze pro čtení a mělo by možné se k datům dostat. To může znamenat například i to, že je poškozený filesystem Btrfs, který používáme a řešením by mohlo být použití medkitu tedy přepsání nové verze operačního systému z USB flashky dle postupu v naší dokumentaci zde, ale záloha z Turris OS 3.x na Turris OS 5.x není kompatibilní a je potřeba provést ručně změny pomocí diffů jednotlivých souborů. Taky se však může jednat o to, co bylo zmíněno již přede mnou.

Děkuji za váš čas. Jestli to chápu dobře, tak router za 8k se po třech - čtyřech letech poškodil tak že jej nelze v celém rozsahu používat ? Bohužel anglicky neumím , takže zkusím s překladačem. Je z tohoto stavu cesta ven ? Migrací na USB či SD, nebo něco podobného.

Děkuji

K disku se nedostanu, nejde mi jej vyhledat v síti. OpenVPN také nefunguje. Při pokusu něco zapsat se mi objeví

router funguje ,ale k web rozhraní je potřeba restart.

No jestli je /tmp plny a nebo read-only, tak hromada veci proste nefunguje. Nektere realne pouzite configy jsou v /tmp/etc (samba, collectd, openvpn,dnsmasq,ulogd configy generovane z uci configu z /etc/config). Takze to je rekneme duvod proc ti nefacha openvpn a asi i dalsi sluzby. A rekl bych ze i syslog nema kam zapisovat, pokud neni presmerovan jinam (do /srv).

Pripojil bych se pres ssh a zkusil udelat kontrolu pres fsck.ext4 toho sda disku a pres btrfs nastroje podobne zkontroloval vsechny btrfs filesystemy. (a v /etc/config/fstab bych si zasktrlnul aby provadel kontrolu filesystemu nez ho pripoji/nez se ho pokusi pripojit).Po kontrole bych router restartoval.
Pridal bych si neco podobneho do /etc/rc.local k odchyceni dmesg zprav po (re)bootu (jakmile naskoci syslog-ng, tak ten dmesg buffer velmi rychle zmizi v zaplave novych zaznamu a messages maji jen buffer od spusteni syslog-ng):
echo "====[dmesg]====" > /srv/logs/boot.log && dmesg >> /srv/logs/boot.log
Mrknul bych do /etc/mtab a overil jak je kterej filesystem je opravdu pripojen (read only vs read-write). A pak bych zkusil pripadny read-only filesystem premountovat v “rw” modu.
Nevim jestli v tomto pripade pomuze schnapps , ale i tak bych se podival jestli nedoslo k nejakemu problemu behem behu updateru (to se pozna podle toho ze schnapps list zobrazi jako posledni snapshot ‘pre’ a ne ocekavany ‘post’. Pripadne bych provedl schapps rollback <cislo snapshotu> do funkcniho ‘single’ snapshotu.

edit: jak jsem pochopil (z jineho vlakna), tak btrfs kdyz ma problemy/chyby tak se prepne do read-only modu. Pokud tomu tak je, tak provest btrfs scrub a btrfs check (readonly) , eventualne pak zvopakovat check v repair modu (ale jeste bych si nechal od nekoho znaleho vic btrfs zkouknout ten vystup z toho readonly checku)


Tak jsem se nějak prokousal na nový Turris OS 5.1.4. Zdá se že router funguje, jen příjde že občas trošku zamrzne síť. Nastavil jsem základ, stáhl OpenVPN a pod… ( Ještě jsem nepřipojoval klienta, zítra …) Jen potřebuji dostat se na ten vložený disk v routru bez formátu dat. Uvidím ho někde v klientovi ftp či něco podobného? Nebo jej mámvyndat a zkusit přečíst jinde? Diíky za rady

Hmm, reinstalace v takovem pripade byva nejjednodussi reseni, tak je fajn, ze u vas byla mozna a fungovala. Presto zkuste cca jednou tydne (aspon ted ze zacatku) pustit na mmcblk0p1 “btrfs scrub”, ktery zkontroluje, ze je interni pamet v poradku.

K disku sda1 by melo byt mozne dostat se pres rozhrani Luci. Tam se nekde konfiguruji pripojne body, tak si ho tam nastavte, a pak by mel byt viditelny jako Samba mount na lokalni siti.

S tim rozbitim po x letech je to tak, ze ta interni pamet proste nevydrzi moc zapisu dat, takze pokud se objevi nejaky program, ktery na ni zacne zbuhdarma zapisovat, tak pamet odejde. Stalo se to uz spouste lidem. Je potreba byt pri hrani si mimo Foris extremne opatrny. CZ.NIC se snazi, aby aspon v defaultni instalaci na ten disk nic zbytecne nezapisovalo, ale presto porad lidi na foru hlasi, ze jim tam neco zapisuje. Treba se jednoho dne podari odchytat vsechno, ale myslim, ze ten jeste nenadesel. Reseni je bud dat si SSD do mPCIe slotu a bootovat z nej, a nebo by mel byt mozny i boot z flashky. Ale v obou pripadech prijdete o ty hezke vlastnosti “restartovaciho” tlacitka (navrat k poslednimu snapshotu, kdyz se neco pokazi, atd.). I tady si myslim, ze je v planu, aby tlacitko fungovalo, i kdyz se bootuje z jine nez interni pameti, ale nevypada to, ze by se to hybalo nejak rychle a byla to priorita…

Takže jsem vše ponastavoval, dal uložit a od té doby se router nepřipojí do sítě. V routru jsem měl akorát Openvpn, nějaké přesměrování portů a sambu pro ten ssd disk v mPcie. Jestli odešla ta pamět, tak moc potěšený nejsem, kupoval jsem jej protože jsem předpokládal že jde o kvalitní kus HW s dlouhou životností ,jednoduchou správou s aktualizecemi od CZ firmy. Takže jestli odešla ta pamět i běžnému uživateli jako já, tak se něco hrubě nepovedlo. . Aktuálně jsem ssd disk dal do linux satelitu a tahám z něj data,abych mohl zkusit ten disk použít místo paměti. Snad to nějak zvládnu…Už mám jeden den v čudu zkoumáním co se po…lo. Ještě že tu mám náhradní nesmrtelný Asus 500W…

Tak se snažím opravit podle návodu : boot SSD .Ale bohužel se mi nedaří. Používám ssd disk co jsem měl uvnitř a skončím na:
Error: Invalid mode 0 - normal boot expected. Exit to shell.
BusyBox v1.23.2 (2016-08-18 20:38:45 CEST) built-in shell (ash)

Nevím co dělám špatně.Díky

Po startu skončím tady:
U-Boot 2015.10-rc2 (Aug 18 2016 - 20:43:35 +0200), Build: jenkins-omnia-master-23

SoC: MV88F6820-A0
Watchdog enabled
I2C: ready
SPI: ready
DRAM: 2 GiB (ECC not enabled)
Enabling Armada 385 watchdog.
Disabling MCU startup watchdog.
Regdomain set to **
MMC: mv_sdh: 0
SF: Detected S25FL164K with page size 256 Bytes, erase size 64 KiB, total 8 MiB
PCI:
00:01.0 - 168c:003c - Network controller
PCI:
01:00.0 - 11ab:6820 - Memory controller
01:01.0 - 168c:002e - Network controller
Model: Marvell Armada 385 GP
Board: Turris Omnia SN: 0000000B00009643
Regdomain set to **
SCSI: MVEBU SATA INIT
Target spinup took 0 ms.
SATA link 1 timeout.
AHCI 0001.0000 32 slots 2 ports 6 Gbps 0x3 impl SATA mode
flags: 64bit ncq led only pmp fbss pio slum part sxs
Net: neta2
Hit any key to stop autoboot: 0
Setting bus to 1
BOOT eMMC FS
scanning bus for devices…
Device 0: (0:0) Vendor: ATA Prod.: KINGSTON SMS200S Rev: 608A
Type: Hard Disk
Capacity: 114473.4 MB = 111.7 GB (234441648 x 512)
Found 1 device(s).
** No partition table - scsi 0 **
** No partition table - scsi 0 **
Bad Linux ARM zImage magic!
=>

Predpokladam, ze jste ten disk preformatoval podle navodu na btrfs? Protoze ta chyba vypada, ze na disku nenachazi, co by si predstavoval. “No partition table” zni kazdopadne, jako by ten disk byl uplne prazdny…

Já už nevím. Nechal jsem jej tak jak je. Jedu podle toho návodu,ale zdá se jsou tam nekompletní postupy, které je nutno dohledat.

Opravdu začínáš u Vytvoření oddílu ?

Zmiňovaný odkaz v příspěvku odkazuje až na samotný boot…

Asi se mi nedaří vytvořit oddíl. Koukám na to a hledám jak na něj.

ještě mě napadá co zadáváš za příkazy. Ať se lze nějak odrazit.