Problémy po aktualizaci Turris 1.x na 3.8.2 // volná diskuze

Tohle mi taky dělalo, pár restartů a pár spuštění updátru a samo se to opravilo

Máte nastavený port 22 pro přihlášení v putty ?

Takže jop, po tom včerejším běsnění ho tam mám

To vypadá že buďto na portu 22 neběží SSH nebo Vás tam firewall nepustí. Je to dost podivné. Zkontrolujte tedy v LuCI, pokud tam máte přístup, zda je spuštěna SSH služba a nastavení firewallu.

Medzi spustenými aplikáciami (startup) žiadne ssh nevidím, vo firewalle som sa pokúsil nastaviť aby port 22 pustilo ale stále bez zmeny. Teda ak som firewall pravidlo zadal správne.

Nie som žiadny odborník v týchto veciach, ale rád by som to už mal za sebou a zmigroval na Btrfs aby som mohol používať pamäťovú kartu ktorú som dnes pre tento účel zakúpil.

pozn.: neaplikoval jsem BFLMPSVZ ani microSD.

Jestli neaplikujete BFLMPSVZ dřív či později, tak Vám bohužel router odejde do věčných lovišť, pokuď budete zapisovat data na NAND (interní uložiště).
Je to samozřejmě na Vás, ale pamatujte, že moc náhradních kusů Turrisů není.

Je velmi jednoduché se podívat na článek v dokumentaci a mít reakci ve stylu “Tvl, to je strašně dlouhý. Ono to po mně něco chce a já tomu prostě nerozumím.”

Důležité je tedy:

  • Nějak začít, najít tu správnou motivaci.
  • Sám můžete vidět, že např. @Jfa se do toho pustil. Když neví, tak komunita či support Turris teamu je od toho, aby Vám poradil a případně vylepšili dokumentaci.

Jaký je rozdíl mezi JJFS (pro Turris 1.0), UBIFS (Turris 1.1) a nyní BTRFS si můžete najít na Google.
Začátečníkům (BFU) by mělo stačit, že operační systém se bude načítat z microSD karty a podporuje to schnapps. (TL;DL: Prostě funkce, která Vám umožní v případě neúspěšného updatu jako byl tento vrátit se na předchozí verzi operačního systému.)

Myslím si, že když už někdo napíše tu dokumentaci a dá si tu námahu, aby nějaká vůbec byla a vznikla, tak by bylo fajn jí ohodnotit a podívám se na ní (tj. velmi důležité, protože málo kdo jí otevře a nebo ví, že existuje.)

Každopádně tady máte návod na BTRFS (nikoliv BFLMPSVZ - já vím, že nepotřebujete vědět, co je btrfs, ale o to tady nejde. Jde o to, aby Vám neodešla dříve či později interní paměť, která se nedá vyměnit - řeknete si: “Všechno se dá, když se chce.” Ano, ale je to velmi obtížné. Buďme vůbec rádi, že tady tu možnost přejít na BTRFS máme. Taky se mohlo stát, že developer mohl věnovat svůj čas jiným věcem (např. rodině) než BTRFS.

Pokud budete chtít vést za ručičku není problém. Vytvořte si samostatně vlákno, ať to tady nepleteme do toho a pojďme spolu přispět k zlepšení dokumentace. :wink:

1 Like

Žádné pravidlo pro přístup v na ssh ve firewalu být nemusí. Pokud se přihlásíte do forisu tak zkuste v záložce Heslo zadat heslo znovu a zaškrtněte Používat stejné heslo pro pokročilé nastavení. Popřípadě zkuste restart, jestli už máte nerozbitný systém

Pokud není ve startup proces: sshd, tak se obávám, že není vůbec nainstalované.

Zeptám se takto: DNS funguje?

Nastavil som heslo znovu a reštartoval router a bez zmeny. sshd tam veru nemám. DNS funguje i internet, to sa mi nejak podarilo rozbehať. Ale problém je s updatom, ten vykazuje chybu v certifikátoch, tie ale nemôžem nainštalovať bez konzoli. Pred tým som robil tento postup https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?pid=5693#pid5693

Sériové číslo 21474838363
Verze Turris OS 3.6.5
Verze jádra 3.18.48-d530b2d348ac893d980001e28f6e5eb3-4

Updater končí chybami: curl: (60) SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate More details here: https://curl.haxx.se/docs/sslcerts.html

Dobře, tak já bych to zkusil takto:

LuCI -> Systém -> Vlastní příkazy -> Konfigurovat -> Přidat.

Popis: Nechám na Vás.
Příkaz:

wget http://repo.turris.cz/turris/packages/base/ca-certificates_20161130_mpc85xx.ipk & opkg install ca-certificates_20161130_mpc85xx.ipk

Uložit & použít a teď jít do řídího panelu a tam kliknout na Spustit

//edit: @czlada opraveno

Tak jsem se zaradil do skupiny lidi, kterym sice Turris funguje, ale jenom s dratovym pripojenim, wifi je mrtve :frowning: a tady nekde prosim popsane reseni nebo musim cekat?
(tovarni reset nepomohl)

Máte staré certifikáty. Použijte ty z mého příspěvku. Zadané u vás nejsou v repozitáři

Vlastné príkazy tam nenachádzam.

Asi skúsim ešte raz reset do továrnych nastavení, ak vôbec pomôže.

Radši se chci ujistit než provedete tovární nastavení. Stáhnul jste tento obraz
http://repo.turris.cz/turris/sdcard-rescue/sdcard.img případně: https://repo.turris.cz/archive/turris/3.6.5/sdcard-rescue/sdcard.img ?

To bude asi nejlepší možnost. Hlavně to nevzdávejte :slight_smile: po aktualizaci raději čekejte i 5 minut na reset aby se vše zapsalo jak má.
@Pepe jedině 3.6.5 nic vyššího nemá smysl

S tím souhlasím, ale mělo by to být to stejné. :slight_smile:

Áno, ten som sťahoval, nahral na microsd kartu a cez usb port na routery sa to nainštalovalo.

Sériové číslo 21474838363
Verze Turris OS 3.6.5
Verze jádra 3.18.48-d530b2d348ac893d980001e28f6e5eb3-4

Tak tedy factory reset a snad si s tím Wizard poradí. Hlavně to nevypínejte, když to bude stahovat balíčky, atd. Když to bude chtít restart, tak se to samo zrestartuje.

Tlačítko reset podržané 7 sekúnd, preblikujú svetielka. Tak budem čakať čo to spraví.

Prešlo to, naozaj ma to potešilo.

Device Turris - RTRS01
Serial number 21474838363
Turris OS version 3.7.3
Kernel version 3.18.63-1ac1f353df888f6a08f1362f0631fbf3-0

Pravdepodobne jsem ten treti, kteremu update v podstate bricknul 1.0 Bohuzel nefungoval ani dratovy inet, protoze mam v AP rezimu pripojeny druhy router, ale zarizeni na nem nemely pristup k netu.
Turris nemam upgradovany na BTRFS a bez internetu se na internetu tezko hleda info, takze jsem rovnou resetoval do tovarniho :

  1. po reset nefunguji updaty (wget error 5), pripadne chyba certifikatu.
  2. vyse uvedene nejde vyresit navrhovanym rucnim stazenim ca-certificate (aktualne 20161130) a instalaci, protoze opkg zacne hlasit chybu c-rehash dependency
  3. dikybohu nekolikere manualni spusteni updater.sh me nakonec dostalo na novejsi verzi (momentalne 3.7.3) - a neco se v pozadi instaluje, protoze mam uz nejakou dobu zatizeni >2
  4. tohle by ale chtelo osetrit, protoze fakt nevim jak si BFU ma sanci zaktualizovat resetovany zarizeni

Dotaz - je postup OK viz nize ok a neprijdu o config?

  1. updatuju kam to pujde (3.8.2?)
  2. ulozim nastaveni ve Forrisu
  3. sezenu SD kartu
  4. provedu instrukce dle https://www.turris.cz/doc/cs/troubleshooting/sdcard_recovery#prechod_z_jffs2_na_ubifs - tady je prvni dotaz ma se pouzit rescue image 3.6.5 z archivu dle instrukce na “Migrace Turris 1.x na Btrfs” nebo ?asi? posledni vydana bez oznaceni verze dle instrukci na “Prechod JFFS2 na UBIFS”???
  5. provedu instrukce dle https://www.turris.cz/doc/cs/howto/btrfs_migration (tady vidim ten rozpor jestli flashovat 3.6.5 nebo posledni vydanou img)
  6. Ve forrisu obnovim nastaveni

Diky!