Problém s SQM a LuCI

ahoj
tak stastne som si zakupil a doniesol turris omnia 2020 domov a skusal som nainstalovat balicek sqm
krasne som ho zapol a v luci som ho videl a len pre svoju spokojnost ze vyskusam aj odinstalovat ten isty balicek sqm a po znovu nacitani zmizol aj foris …parada
otazka= je to mozne? a druha otazka. Mozem nainstalovat na os 4.0.5 co mi aktualizovalo reForis?
dakujem

TOS 4.0.5 klidně nainstalujte, třeba se objeví i Foris. Nebo ještě lépe přejděte na větev HBT, kde bude za chvíli testovací verze TOS 5.0 (a Foris by se měl objevit určitě).

Dobrý den,

název vlákna je velmi nepřesný a dovolte mi jej upravit z “Prvy den na Omnia” na “Problém s SQM a LuCI”. Fórum je určené pro řešení problémů s komunitou a nejedná se o blog.

Prvotním nastavením routeru Vás provází Guide ve webovém rozhraní Foris, naše zjednodušené rozhraní pro správu routerů Turris, je kladen důraz na poskynutí uživatelům jednoduchý a rozšiřitelný nástroj pro správu a konfigurace sítě. LuCI, které pochází z operačního systému OpenWrt na kterém Turris OS běhá je určené pro pokročilé uživatele. Abyste měl přístup do LuCI vyžaduje to nastavení hesla pro uživatele root. V LuCI, případně jako s právy root můžete provést velmi snadno jakoukoliv operaci, která může vést k miskonfiguraci routeru a v některých případech také k soft-bricku.

ReForis není předinstalován a pokud jej chcete využívat, tak se jedná o nové webové rozhraní, tak bych chtěl jen podotknout, že je stále ve vývoji a je nutné si jej explicitně doinstalovat v záložce Updater ve Forisu, případně pomocí LuCI/CLI.

Mohl bych Vás poprosit o informace jak jste nainstaloval balíček SQM a jak jste jej odinstaloval? Balíček sqm-scripts je zde předinstalován, aby bylo možné ve webovém rozhraní Foris nastavit rychlostní limit sítě pro hosty.

Jestli jste odinstaloval balíček sqm-scripts, tak to bylo učiněno v pokročilém webovém rozhraní, případně ve CLI. Když balíček budete chtít odinstalovat, tak to nebude možné z toho důvodu, že Foris na tom balíčku zavísí a tedy je nutné odstranění balíčku tzv. forcnout.
obrazek
I kdyby jste balíček odinstaloval, tak se balíček vrátí zpět s dalším spuštěním updateru.

Removing package sqm-scripts from root...
WARNING: You probably just removed a package that was installed as part of a user list or the basic system. This package will return durring the next updater run. We suggest you disable the user list instead.

Pokud-li máte obecný dotaz, případně technický problém obraťte se, prosím, na naší technickou podporu, která je Vám k dispozici. Více informací je možné se dočíst v naší dokumentaci, kterou je možné nalézt zde.

dakujem za obsirnu odpoved. je to krasny kus zariadenia aprvotny wizard ma previedol paradne
sqm-qos som vyhladal cez luci v balickoch a urcite som odinstaloval vsetko co mi vo filter naslo ako sqm
A vtedy zmizol aj foris…potom som ho zas cez balicek nasiel a nainstaloval . IDE
To ze to bola moja chyba je jasne
Potreboval som podla navodu experimentovat s cake a fq_codel pre playstation4, mozno este otazocku
Ked mam ps4 v lan4 ,tak v luci sqm v rozbalovacke mam vybrat lan4 alebo eth2
Ked chcem pravidlo iba pre ps4 … dakujem

If you are willing/able to switch to english, I might be able to help with configuring sqm-scripts…

1 Like

thank you ,sorry (dont speak) old man ://

Mmmh, pak překladač Google musí sloužit jako prostředník :wink:

Mmmh, then google translate must serve as an intermediary :wink:

2 Likes

SQM funguje najlepšie, ak má kontrolu nad príslušným úzkym miestom. Takže ak všetko, čo chcete urobiť, je akcelerovať váš PS4, potom ho možno budete chcieť vytvoriť na porte LAN, ku ktorému ste pripojili PS4, ale na izoláciu tohto portu LAN od ostatných portov LAN prepínača budete musieť použiť siete VLAN. Vezmite prosím na vedomie, že to umožní iba zvládnuť množstvo „bolesti“, ktorú môže PS4 spôsobiť na zvyšku siete, ale v skutočnosti nevyrieši situáciu podpriečinku vyrovnávacej pamäte / latencie pre PS4 …
Na pomoc s bufferbloatom by sa obyčajne mal vytvoriť inštancia sqm na linke WAN a správne nakonfigurovať tak, aby sa oneskorenie pri zaťažení udržalo pod kontrolou všetkých pripojených zariadení.
Všimnite si tiež, že sqm má celkom pohodlný režim spravodlivosti podľa interného protokolu IP, pri ktorom každý aktívny počítač pri zaťažení získa iba svoj „spravodlivý“ podiel dostupnej a šírky pásma, čo tiež pekne zaistí, aby systém PS4 nespolupracoval všetky šírku pásma a tiež, že streamovanie videa na iných zariadeniach nezníži latenciu online hier na PS4 …

SQM works best if it has control over the relevant bottleneck link. So if all you want to do is throttle your PS4, then you might want to instantiate it on the LAN port you connected the PS4 to, but you will need to use VLANs to isolate this LAN port from the other LAN ports on the switch. Please note that doing this will only allow you to manage the amount of “pain” the PS4 can inflict on the rest of the network, but will not really solve the bufferbloat/latency-under-load situation for the PS4…
Typically, to help with bufferbloat, sqm should be instantiated on the WAN link and configured properly to keep the latecy under load increase under control for all connected devices.
Also note that sqm has a quite convenient per-internal-IP-fairness mode, where under load each active computer will get only its “fair” share of the available andwidth, which will also nicely make sure, that the PS4 will not hog all bandwidth and also that video streaming on other devices will not diminish the latency for on-line games on the PS4…

1 Like

Opravdu? A proto jsou ty opravdu dulezite problemy ignorovany i presto, ze dojde k oznaceni?