Připojení Omnie přes UPS a časté restarty routeru

Ahoj!
před pár týdny jsem si sehnal starší záložní zdroj APC Back-UPS ES 700. Chtěl jsem si tím zálohovat alespoň na pár minut připojení k internetu + VoIP telefon (překlenout chvilkové výpadky).
Nicméně od té doby se mi Omnie několikrát za týden restartuje, přestože k žádnému viditelnému výpadku nedochází. Stejně tak, pokud UPS vytáhnu ze sítě ručně, dojde často k restartu Omnie (ne vždy, ale většinou ano). Předpokládám, že se UPS snaží občas vyrovnat kolísání sítě a přepnout na baterii, což nicméně vede k restartu routeru :-/.

Je mi jasné, že vzhledem k typu použité UPS při přepnutí provozu na baterii dojde ke krátkému výpadku, ale myslel jsem si, že by to mohla Omnia vydržet. Nebo je router náchylnější než stolní počítač (na kterém by to mělo fungovat)?
Máte s tím někdo zkušenosti? Je toto normální/očekávané chování (vzhledem k typu UPS), nebo to někomu funguje bez problému? Je nějaká šance, jak zálohovat připojení v domácích podmínkách bez restartu routeru?

V Omnii mám připojené dva disky, zatím jsem nevypozoroval, jestli k restartu nedojde třeba jenom když se disky točí (a tudíž je větší odběr, ale přijde mi že na tom spíš nezáleží).

Výstup apcaccess vypadá takhle:

# apcaccess
    APC      : 001,034,0819
    DATE     : 2017-09-01 10:06:16 +0200  
    HOSTNAME : omnia
    VERSION  : 3.14.14 (31 May 2016) unknown
    UPSNAME  : ups1
    CABLE    : USB Cable
    DRIVER   : USB UPS Driver
    UPSMODE  : Stand Alone
    STARTTIME: 2017-09-01 10:00:11 +0200  
    MODEL    : Back-UPS ES 700 
    STATUS   : ONLINE 
    LINEV    : 234.0 Volts
    LOADPCT  : 0.0 Percent
    BCHARGE  : 100.0 Percent
    TIMELEFT : 43.8 Minutes
    MBATTCHG : 5 Percent
    MINTIMEL : 3 Minutes
    MAXTIME  : 0 Seconds
    SENSE    : Low
    LOTRANS  : 160.0 Volts
    HITRANS  : 266.0 Volts
    ALARMDEL : No alarm
    BATTV    : 13.5 Volts
    LASTXFER : No transfers since turnon
    NUMXFERS : 0
    TONBATT  : 0 Seconds
    CUMONBATT: 0 Seconds
    XOFFBATT : N/A
    STATFLAG : 0x05000008
    SERIALNO : 5B0634U00718  
    BATTDATE : 2006-08-15
    NOMINV   : 230 Volts
    NOMBATTV : 12.0 Volts
    FIRMWARE : 829.D2.I USB FW:D2
    END APC  : 2017-09-01 10:06:31 +0200  

Citlivost mám nastavenu na Low.
BATTDATE sice hlásí rok 2006, ale je nedávno vyměněná (původní majitel pouze neresetoval počítadlo) - reálně mi na baterii utáhne Omnii, klientskou stanici od ISP a VoIP telefon bez problému přes 40 minut.

UPDATE:
zkusil jsem dnes odpojit omnii z UPS a zapojit ji přímo do zásuvky a zdá se že tu nemám jeden problém ale hned dva :-(.
Nicméně stále platí, že pokud je router připojen k UPS a dojde k výpadku napájení (tedy přechodu na baterii), tak se občas router restartuje. (Druhý problém popíši v novém tématu.)

Ano router na toto je náchylnější než počítač. Standardní počítačový zdroj je navrhovaný s mnohem větším výkonem než zdroj pro TO (řádově stovky wattů proti čtyřiceti). Jsou tak použity mnohem větší kapacity pro vyhlazování na výstupu. Dalším faktorem je pak rozdíl mezi maximálním odebíraným výkonem a výkonem za normálního běhu. Tento rozdíl je u TO mnohem menší a disky ho prakticky nulují. Takže zatímco počítačové zdroje jsou většinou i o 10-20% výkonnější než je maximální odběr, tak zdroj pro TO tuto mez nemá. Výsledek tedy je, že většina UPS zneužívá to, že se k počítačům dávají zdroje s větší watáží a mají tak více času na detekci poklesu a přepnutí. Pokud tento čas nemají, tak to prostě nestihnou a ochranné obvody procesoru ho restartují kvůli podpětí.

1 Like

Nevím, nevím… Několik let provozuji Synology server DS213+ s dvojicí disků WD Red připojený na historickou UPC APC Cyberfort 500 s novým akumulátorem. Nikdy, nebyl žádný problém nebo samovolný restart, právě naopak UPC mě velmi často zachránila před výpadkem eletrického napájení. DS213+ odebírá při zátěži cca 22W a zdroj nebude mít o mnoho větší příkon…

Tak určitě to může být konkrétním zdrojem, u mě pokud dojde k mikrovýpadku el. sítě, tak PC zůstává běžet bez restartu, ale některá ostatní elektronika se restartuje a to i včetně TV, která má celkem silný zdroj (plazma).

Záleží na tom, jak rychle, respektive za jaký čas, se UPS přepne na provoz z baterie. Pro někoho to bude asi nečekané, když to zde čtu, ale každá UPS, i od stejného výrobce, může mít ten čas jiný a čas, který stačí zdroji v počítači, nemusí stačit zdroji k routeru nebo jiné elektronice. Například jsem na stránkách APC našel, že u APC Back-UPS ES 700VA mají napsáno 6-10 ms.

Transfer Time 6ms typical : 10ms maximum

Čas přepínání na baterii u zde zmiňované APC Cyberfort 500 jsem nenašel, tudíž to nelze porovnat. A Synology DS213+ má údajně napájecí zdroj o výkonu 72 W, což je při odběru 22 W v zátěži, přibližně třikrát tolik a to je podle mě dostatečně velká rezerva.

V tomto případě se tedy jedná o chybu návrhu Turris Omnia. TO byl zcela jasně byl prezentován jako vhodný pro NAS a jen “blázen” u NAS s disky v RAID nepoužívá UPS…

1 Like

To není chyba v TO, chyba je v uživateli a používání nevyhovujících UPS, které jsou určené k tomu, k čemu jsou určené. Ty UPS jsou určené pro méně náročná zařízení, co se týče času přepínání na provoz z baterie, což jsou třeba počítače a k tomu se ty UPS většinou používají.

Třeba APC má více řad UPS, a možná pro někoho zase nečekané, má i UPS s menším časem přepínání na provoz z baterie.
Například u APC Back-UPS 700VA mají čas uvedený 4ms typical, na rozdíl od té výrazně dražší APC Back-UPS ES 700VA, kde mají čas uvedený 6ms typical : 10ms maximum.

Mám UPS CyberPower UT1500E-FR, u které výrobce uvádí čas Typical Transfer Time (ms) 4 a když do ní zapojím Turris Omnia 2 GB a vytáhnu UPS ze zásuvky, tak se Omnia nerestartuje.

Můj závěr:

Chyba není v Omnii, chyba je v používání špatných UPS.

1 Like

U horady by to skutečně mohlo být i zdrojem Omnie, případně jinou vadnou součástkou, myslím, že toto druhé horadovo téma s tímhle souvisí a bylo by možná lepší to řešit obojí najednou.