Plugin STORAGE po factory reflash


#1

Protože jsem si už nevěděl rady co s neustále nefungujícím přehráváním videa ( v podstatě) ze síťového disku prezentovaného Omnií ( viz. vlákno ), rozhodl jsem se pro reflash čistým OS.
Tak nějak jsem tušil že zabiju odpoledne nastavováním routeru, ale že to bude až takový hardcore , jsem opravdu nemyslel. Win10 ( které jsem shodou okolností rovněž instaloval načisto), včetně nastavení do zcela původní podoby včetně veškerého SW zabralo dohromady 4 hodiny čistého času!
S omnií se trápím přes 4 hodiny a mám chuť ji hodit někomu v CZNIC na hlavu.

Nejpalčivější problém
Použil jsem Storage plugin ve Forisu , teď to vzhledem k datům na onom disku udělat nemůžu. Logicky to celý disk přeformátuje, nevím o volbě která by umožnila jen připojení včetně “osahání” a použití dat na disku. Pokud to připojím přes záznam ve fstab tak se sice záložka Storage ve Forisu tváří OK ale ignoruje celý obsah disku. Možnost kopírovat data sem tam nepřipadá v úvahu vzhledem k několika TB dat.

Mohl bych se tu rozepsat o dalších drobnostech které by mohli býti více user-friendly a fungující, vzhledem k prezentaci routeru ale ty jsem si tak nějak za pomoci oblíbeného vyhledávače snad dobře vyřešil.

Děkuji za případné nasměrování.


#2

Ten storage je takovej, mno taky jsem se s tim pral. Ma to svuj config , kde je uvedene uuid zarizeni a to ve spojeni s configem pro mountpointy zplaca fstab(mtab). Treba se to v nejakej moment pohada/neumozni mount.(mrknul bych do syslogu).
(nevim jak v posledni verzi ale 3.9.x re-mount pres LUCI zpusobil ze cely “storage” se nepripojil znova …a musel jsem rucne – resp. mam v mountpointech-v-lucu zaznam pro ‘storage’ co neni povolen ale muzu ho ad-hoc pre-pripojit).
Jelikoz to je dizajnovane spis pro sluzby bezici na TO , tak bych tam ani zadna data (multimedia atak) radeji nedaval. To se da poresit symlinkem, mount-bind/rbind zaznamem ve fstab (pripadne druhou partici a tu pripojit jinam/jinak a do ni data pak prekopirovat … v pripde ext3/4 lze provest i migraci na btrfs bez ztraty dat, sic je to trosku prace v radce ale i to jsem zkousel…). A v tomto smeru me taky lehce nepotesilo, ze si zprovozneni teto funkce zada format a nelze si to pripravit sam (mimo foris…).


#3

Tak je to smutný přesně tak jak jsem předpokládal. Pokud budu používat Storage plugin a díky němu budu mít data na HDD a časem z jakéhokoli důvodu budu resetovat do továrního , mám prostě smůlu se zpětným použitím dat ( LXC kontejnery - nechtěl bych jich mít víc vetších… ).
Pro mě je znovuzprovoznění za uvedených podmínek trochu víc složitější a bylo by to dost časově náročné.
Turris team by pro to mohl buď upgradovat plugin na “znovupřipojení” bez formátování, nebo přidat HOW-TO do návodů.

Naivně jsem se domíval že tam budu mít vše pěkně pohromadě, šetřit flash pamět… Kulový. Takže škrtám další “službu”. Za chvíli přijdu na to že koupě Omnie byla zcela zbytečná ( zvlášt s 2G RAM a NAS perkem ).
No nic, přesuneme data ( ty cca 2TB bude velké utrpení přesouvat, nebo je něco jednoduchého a rychlého ? Znám jen mv “zdroj” “cil” ) ) a život půjde dál.

Děkuji pěkne za odpověď.


#4

Tak ono se to asi da (pri/po flashnuti to znovu napojit…) V /etc/config/storage se da rucne prepsat prislusne uuid a dle me by si to melo nacist jakoby uz to bylo zapnute.

ad_LXC: mam 120GB “srv”, z toho LXC zabiraji cca 4GB (mam tri kontejnery). Data mam proste a jednoduse v “mnt” adresari (tam mam vlastne vsechny mounty cca 3TB) a pak dle potreby pouziju symlink , mount-bind/rbind jinam.
Novejsi verze lxc uz (hura) umoznuje definovat hostitelskou slozku, ktera je zpristupnena do lxc kontejneru. S datama proste nesibuju mezi mountama/particema (natoz guest/host stroji) pokud to fakt neni nezbytne nutne.

Nasledujici radek z lxc.conf souboru --> nasdili lokalni vhosts slozku jako www v kontejneru.
lxc.mount.entry = /mnt/MyData/vHosts var/www none bind 0 0
Pak je tato fakticky lokalne /srv/lxc/MYLXC/rootfs/var/www a v bezicim kontejneru jako /var/www


#5

No jak jsem právě zjistil tak ani čistý systém nepořešil problém s rychlostí sítě ( to co jsem řešil v původním vláknu ). Diskem to není ( z obou co tam jsou je to stejné ), řadič žádnej nemám ( a nějak se mi jej ani nechce kupovat :confused: ).
Po resetu Omnie to zas jede v pohodě nějakou dobu.