Pi-hole - web interface

Ještě jednou odběhnu (možná až moc velká fantasmagorie). Nějak se mi to rozleželo celé v hlavě, plus jsem četl ty komentáře dál. Myslím si, že by také řešením mohla být i varianta samotné desky routeru (i bez krytu). Narazil jsem na toto http://www.banana-pi.org/r2.html a vypadá to zajímavě, jen tam asi nebude kdoví jaká SW/HW podpora. Omnia je plně zdokumentovaná, když by se nějaký větší výrobce (třeba Compex, kterej by k tomu mohl dělat karty)/parta nadšenců/NIC.CZ samotný pustil do distribuce samotných desek a někdo by se k tomu chytil jako dodavatel/výrobce příslušenství - krytů, karet atd., tak by to mohlo být řešení toho, o čem jsem psal. Bylo by třeba nějak to protlačit do OpenWrt/LEDE komunity tak, aby se z toho udělal “Pure OpenWrt device” (např. Turris WRT), který by byl hlavním železem, kolem kterého by OpenWrt běželo (+ porty na další routery). Prostě hlavní železo projektu. Mohlo by to znamenat větší vyrobené množství = nižší koncová cena, případně ještě nárůst HW parametrů při zachování ceny rovné např. 2 GB Omnie. Bylo by to něco na způsob Raspberry Pi, jen by to byl router, měl by víc variant (výkonnější model a levnější model, třeba) a mohlo by to buď přímo vycházet z Omnie (kopie +/-), nebo se Omnií inspirovat (např. nasadit lepší procesory, více slotů, pamětí atd.). Vedle toho by mohl klidně běžet prodej stabilnějších a celistvějších běžných Turrisů skrz NIC.CZ.

Taková stavebnice po vzoru Raspberry Pi by mohla být fajn, při větším množství výroby by klesla cena, hlavně by mohla oslovit celou komunitu OpenWrt/LEDE a konečně převzít úlohu toho starého routeru od Linksysu, ze kterého OpenWrt vzešlo, a celej ten projekt zase posunout dát a vdechnout mu trochu víc života. Opět to je můj názor, ale když jsem nad tím tak přemýšlel, tak to prostě dává smysl víc než cokoliv jiného.

1 Like

Jsem přesvědčen že není problém vyrábět velká množství. Problém je tu hromadu pak prodat (i s nulovými maržemi).

1 Like

Nevím co více dodat než co jsem popsal. Nainstaloval jsem a pak jsem stáhnul a vyměnil pihole-FTL za verzi pro powerpc. Co se vám kde jakoby načítá?

No me v dashboardu behaji dokola u vsech tabulek kolecka. Nacita se, nacita se a nic nikde.
A za dalsi nahore jak jsou ty barevne obdelniky, kde maji byt stavova cisla blokovanych domen atd, taky nic.
Pritom FTL se jevi jako vpohode.
Tak moc nerozumim tomu co se deje.
Pritom to rozhrani naprosto evidentne funguje, pridam treba to youtube do blocklistu a jede.
Zmena se projevi a nedostanu se tam.
Prapodivna vec tohleto.

Lépe než 1000slov popisku to řekne tento screen.
Neví někdo co s tím ?
Zkoušel sem komplet instalačku od znovu, poslední verze FTL nakopírovaná, všechno tam je. Přesto to nefunguje :frowning:

1 Like

V tom případě přes Pi-hole asi provoz nejede. Někde tady na fóru někdo psal, že mu to podle toho mého návodu nefungovalo, a že to IP adresu pro Pi-hole nezadával na místo, jak je v návodu, ale jinam a fungovalo mu to - taky jsem to takhle původně zkoušel, ale mně to zase takto nechodilo. Zkuste to dohledat, dle toho, co vidím a jakou s tím mám zkušenost mi prostě přijde, že skrz to není jen odkloněný provoz, to je celé.

Jak píše @BuloZB:

zdravim vdaka za skvely navod

bohuzial mi to mojej omnii nefungovalo , presne nieco podobne som hladal ,
zo zaciatku mi vobec neblokovalo reklamu. potom som tu na fore nasiel nasledovne

pridal som do nastavenia Network > Interfaces > LAN, at the bottom at DHCP Server > Advanced Settings

DHCP-Options: 6,(IP adresu mojho Pihole) a uz to funguje :slight_smile:

Toto by podle mě mělo u Vás zabrat, jak říkám, mně to fungovalo tak, jak je to v návodu a dle videa, které jsem viděl na YouTube to funguje i jiným, možná je to typem připojení k internetu nebo další “síťařskou” záležitostí.

A ještě jedna zmínka o problematice:

go to Network > Interfaces > LAN, at the bottom at DHCP Server > Advanced Settings:
DHCP-Options: 6,(IP Address of your PiHole)
So if your PiHole were running at 192.168.2.10, then you put 6,192.168.2.10

Plus zmíněné video (ze kterého vychází návod):

1 Like

Tohle mohu UPLNE vyloucit, zatim zkusebne pouzivam napevno zadanou adresu DNS ve windows. Zbytek site jede mimo dokud to neodladim. Cili toto nebude ten problem.

Nainstaloval sem to zkusebne na RasPi3, abych vedel jak se to ma chovat.
Tam to krasne jede na prvni dobrou.
Ted ale resim jak a kam vepsat IPV6. Nevi nekdo ?
V Dashboardu me to pise i IPV6 adresu pro DNS, atu ale presne popravde nevim kam dat.
Tak mi to zatim blokuje pouze IPV4.

Nová várka Omnií je opravdu “jen” nová várka. V současné době se doprodaly prakticky všechny dříve vyrobené omnie, dělají se tedy nové, které jsou konstrukčně prakticky shodné. Liší se jen uspořádáním paměťových čipů a do budoucna i regulátorem napájení, který se přestal vyrábět. Žádná z těch změn se neprojevuje na rychlosti atd. Co se Omnia 2 týká, je otázka, co byste od ní čekali a chtěli. Mnohokrát jsme to diskutovali, ale nenapadá nás žádná praktická změna, která by se dala udělat a vyplatila se. Asi jo, asi by se hodil ještě nějaký USB port (ale to není zrovna snadné), jenže co dál? Víc paměti? Zatím to není limit. Rychlejší procesor? Ani to není dneska limit. Rychlejší ethernet, třeba 10Gb? Nevím, to mi nepřijde běžná poptávka, ani gigový není dnes úplně běžně používaný. Jiné Wifi? Je tam to nejrychlejší, co je ve standardu a produkci. Dva SFP? Možná… Momentálně design Omnie považujeme za hodně nadčasový, takže v oblasti silného nadupaného routeru nic nového nemáme připraveno a ani nemáme nějaké vnitřní přesvědčení, že by nějaká další generace chyběla…
Jiná otázka je, jestli by se nehodilo něco bezpečného, univerzálního, ale oškubanějšího (či modulárnějšího) a levnějšího…

2 Likes

hardwarove tlacitko na vypnutie/zapnutie wifi :slight_smile:

2 Likes

No … to je tak jediné, co nás napadá a kvůli tomu nevím, jestli to nazvat druhou generací. Ostatně, co takhle přemapovat tlačítko na regulaci jasu diod? :slight_smile:

2 Likes

Přidat konektor pro napájení ventilátoru, který bude možné ovládat softwarově na základě teploty procesoru. Myslím pouze ten konektor - ventilátor už si tam dobastlí ten, kdo ho bude potřebovat (tj. ten, který provozuje Omnii v “nepokojových” teplotách, případně ten, který nedůvěřuje stávajícímu systému chlazení) - pokud teď nechci aby ventilátor běžel nonstop musím to řešit buď úplně odděleným tepelným spínačem, což je technicky velmi neelegantní a nebo asi spínačem ovládaným softwarově přes GPIO, což je zase neelegantní vzhledově (bastl na GPIO) :slight_smile:

1 Like

Je to fajn nápad, bohužel ne úplně jednoduše (=levně) řešitelné.

Let me give you more precise explanation. There is no pwm output on cpu it self. It could be implemented in microcontroler, but doing so would require redesign and more hardware/software hacking with, let me tell you, minimal gain. As I would do it is small board (could be in heatshrink tube) containing attiny85 with some power transistor (maybe darlington) or something like that with power and i2c connection from headers (power for fan should be from 12V connector near power jack). Small piece of code for mcu and user-space service to pull temperature from sensors and sending value to mcu. (Of course there have to be some clever code in mcu to handle situation when no data are sent from cpu, probably just resetable ramp?). But whole solution can be just wire with just a small heatshrinked bump for lets say less than ten dollars.

Edit: Ups česká sekce O:-) No co se dá dělat :smiley:

To je zajímavý nápad - jen kdyby bylo čeho se chytit :wink: Kde hledat popis funkčnosti onoho tlačítka a případnou nápovědu? A je to zvládnutelné nějakým skriptem nebo by to znamenalo vrtat se přímo v Turris OS?

Instalátor Pi-hole nepočítá s PPC architekturou a stáhne ‘pihole-FTL’ binární soubor pro Win32. Lze ručně stáhnout build pro PPC (pihole-FTL-powerpc-linux-gnu), stejný soubor stáhne i instalátor po přepnutí do devel větvě (pihole checkout dev), který sice už s PPC architekturou počítá, nicméně to nefunguje správně a proces ‘pihole-FTL’ je nestabilní a různě padá, je pomalý nebo vůbec nenastartuje v důsledku čehož není přes WWW GUI přístupné FTL API a nefungují grafy ani žádná jiná statistika, případně vytuhne celé webové rozhraní a ‘lighttpd’ přestane odpovídat, tomu odpovídá i debug výstup plný chyb.

Zkompiloval jsem ‘pihole-FTL’ pro “náš debian powerpcspe”, takže kdo chce Pi-hole na Turrisech 1.x, stačí:

  1. nainstalovat LXC a rozchodit debian podle TOHOTO návodu

  2. nainstalovat Pi-hole podle TOHOTO návodu

  3. nainstalovat ‘net-tools’ a ‘php-zip’ — tento krok není nezbytně nutný pro vlastní fungování DNS resolveru a blokování adres, bez něj ale nebudou fungovat některé části webového rozhraní

    apt-get install net-tools php-zip

4a) stáhnout aktuální ‘pihole-FTL-turris1.x-debian-powerpcspe-latest’ TADY

wget https://nikdykde.cz/download/turris/pi-hole/pihole-FTL-turris1.x-debian-powerpcspe-latest

4b) stažený soubor přejmenovat na ‘pihole-FTL’ a přesunout do adresáře /usr/bin namísto původního

mv pihole-FTL-turris1.x-debian-powerpcspe-latest /usr/bin/pihole-FTL

4c) nastavit atributy tak, aby byl spustitelný

chmod +x /usr/bin/pihole-FTL

5a) restartovat služby

service lighttpd restart
service pihole-FTL restart

5b) případně restartovat celý LXC kontejner

2 Likes

Moc děkuju za návod, ale zaseknul jsem se instalaci samotného pi-hole.
Při pokusu instalovat mě vyskočí hláška:

::: Checking for git… added to install list!

A samotná instalace spadne.

Když se snažím nainstalovat git nebo git-man, nedokážu vyřešit dependencies a jiná než níže uvedená verze nainstalovat nejde

The following packages have unmet dependencies:
git : Depends: git-man (< 1:2.15.0~rc0-.) but 1:2.15.0~rc1-1 is to be installed

Prosím tedy u radu, jestli něco dělám špatně :slight_smile:

PS: Taky v návodu chybí, že je potřeba (teda myslím) změnit repositories v

nano /etc/apt/sources.list
na
deb http://ftp.ports.debian.org/debian-ports/ unstable main
deb http://ftp.ports.debian.org/debian-ports/ unreleased main

Vypadá to že ve vámi nastavených repozitářích chybí potřebné závislosti … změnte si /etc/apt/sources.list na:

deb https://deb.debian.org/debian-ports sid main

a po změně nezapomeňte

apt-get update
apt-get upgrade

pak už by vše mělo fungovat, instalační skript Pi-hole by si už měl všechny potřebné balíčky stáhnout sám.

1 Like

Moc děkuju, nyní už funguje všechno jak má.

1 Like