A jéje, další co těmto nesmyslům věří?
Kdo věří jakým nesmyslům?
no jako věřím, že bezpečnostní prvky turrisu jsou mnohem lepší, než toho huawei - akorat že co jsem teda pochopil, jejich router mohu mit v režimu bridge pouze když budu mít veřejnou IP za 80,- měsíčně
Těm bych nevěřil nezávisle na tom, co říkají v USA.
IPv4 anebo IPv6?
no psali v mailu, že IPv6 teprve plánují poskytovat a neví kdy… momentálně se jedná jen o IPv4 teda ta za 80,- Kč
To je ještě dobrá cena. Někde chtějí i více než 120. Vašeho poskytovatele nehájím, ale často si je za podobnou cenu musí pronajímat. A to že do této chvíle neimplementovali IPv6 je neomlouvá už vůbec, ale pokud se podíváte do dalších vláken, PODA je tím už za ty roky legendární. Ať už se rozhodnete jakkoliv, není to v případě IPv4 neobvyklé.
Apropo, je mi pak záhadou, jak jste získal adresu 2a00 na WAN6 rozhraní s DHCP, ale nějaké vysvětlení to jistě má.
Pronajímat? Jako router? To jsem zapomněl zmínit asi, že za to si už pár měsíců účtují 50,- Kč měsíčně
Pronajímat, jako adresu.
Ad router od poskytovatele, občas se s některým dá domluvit využití SFP modulu, ale je to spíše o schopnosti vyjednávání a o následném štěstí s ovladači, než o nabídce.
to mi napsali toto:
Blockquote
Pokud máte zájem o vlastní využívání zařízení s podporou GPON konektivity, není v tom případě žádný problém. Pro možné využívání je potřeba, aby router splňoval požadavky na technologii, které naleznete v tomto dokumentu, v části GPON - https://www.poda.cz/uploaded/dokumenty/podporovana-rozhrani-verejne-komunikacni-site-spolecnosti-PODA-220630-05.pdf
Následně bude potřeba nám nahlásit PON číslo daného routeru, na základě kterého Vám zašleme individuální konfiguraci pro správné zapojení do naší optické sítě.
jen myslím, že s modrákem to stejně aktuálně nemá smysl řešit…
Tak to je zase na druhou stranu fér přístup. Kdo nechce naše zařízení, rešit bridge a pronájem, může si to zařídit po svém.
Tak bridge není třeba řešit… Kamarád má u nich aktivní tu veřejnou ipv4 a v klientské zóně má možnost přepnout router na režim bridge… - jen jsem doufal že když mi řekli, že důvod je docházející zásoba ipv4 adres, že to chce jen tak 1% lidí (já bych to chtěl… Ale obejdu se… Než platit za to temer 20% navíc)… Tak jsem si myslel, že ipv6 by bylo řešení - jen jsem netušil, že to u nich nejde ještě
A stačilo se jen poradit s poskytovatelem nad různými možnostmi.
no mám možnost platit 80 měsíčně (nebo teda rok zdarma … ale myslet na to že… a možná už tu možnost nemám když jsem jim to neřekl hned ) nebo počkat na ipv6 i guess
Na IPv6 od nich už se čeká roky, takže já osobě bych si tu adresu pořídil (a konec konců ji u jiného poskytovatele mám, i když mi dává také /56 statický IPv6 rozsah). Tedy, pokud bych trval na témže poskytovateli (i když chápu, že nabídek na GPON v domě asi nebude mnoho). Jestliže je na navíc na rok zdarma, můžete čekat ten rok s adresou zdarma, ale opravdu vycházím jen z toho, co píšete.
Mám od nich novou odpověď mystifikuji mě, nebo to mohu využít na vzdálený přístup do místní sítě třeba přes onen openvpn?
A na co myslíte, že jsem se ptal posledně?
sorry, jsem mimo a nechápu já se přiznávám, ale nemám moc zkušeností s IPv6 a toto jsou nové informace co jsem dostal od pody myslím… tedy pro mě
Open vpn, když mám statickou adresu.
Jen pozor na to, že vzdálené zařízení taky bude potřebovat IPv6. Jinak se nepřipojí.
Oh, tak to je komplikovanější, než jsem si představoval, jak to funguje