Omnia TOS verze 3, 4, 5... ? Kterou pouzivat?

Pokousim se zorientovat ve verzich. Vidim OpenWRT started to fork 19.07 from Master ale moc tomu nerozumim. Pracujete zaras na trech verzich? Nestalo by za to rovnou preskocit verzi 4 a soustredit se na 5 ? Da se v. 5 aktualne pouzivat na Omnii?

Čekal bych že verze 3 bude brzy končit. EDIT: protože 4 je už “v pokročilé fázi” vývoje

No, neřekl bych … pro Turris 1.x se ještě Turris teamu nepodařilo vydat funkční verzi TOS 4.x (o TOS 5.x ani nemluvě) …

3 Likes

rekl bych ze Turisu 1.x bylo rozdano v ramci experimentu kolem 2k. Tento experiment byl uspesny a preslo se na produkcni modely Omnia a Mox. Za me tedy nevidim duvod proc se snazit udrzovat Turis 1.x stale zivy (mineno s nejaktualnejsim OS) kdyz lide kteri jej dostali zadarmo (resp. 1Kc) by si mohli konecne koupit Omnia/Mox a tim rovnez podporit tento projekt.

Dostal jsem Turris 1.0 zadarmo ( 1,- kč platil za všechny p.Filip ), projekt jsem podpořil nákupem Omnie i MOXu s několika upgrady ( a vím, že takových lidí je mnohem více ) a nevidím důvod proč by projekt původních Turrisů neměl být udržován pokud to je technicky možné a většina původních Turrisů stále funguje a dělá svou práci včetně sběru dat pro CZ.NIC …

2 Likes

Máme ještě i verzi 6.0 :wink:

V podstatě jde o to, že stavíme na stable verzi OpenWRT. Tedy 5.0 nemůže být další stable dokud OpenWRT nevyda 19.07. Také 4.0 je starší než 19.07 fork. Obecně na 4.0+ nedochází tak ke štěpení práce jako mezi 3.x a 4.0+, takže si můžeme dovolit mít sestaveno více verzí zároveň. Ovšem verze 4.x je aktuálně více stabilní než 5.x a to samé i pro 6.x. Tedy jedná se o tradeoff mezi stabilitou a novými verzemi, to je to co si můžete v tom vybrat.

Jinak proč je stále 3.x na talíři je, že není dokončená automatická migrace a i kdyby byla, tak s podporou Turris 1.x nejsme ještě spokojeni. Obecně už to není tak hrozné, ale zatím to funguje jen BTRFS na SD a migrace nefunguje vůbec na Turris 1.x.

2 Likes

Da se rict ze v. 5 se da bezpecne pouzivat? Momentalne mam v. 4b11 a spokojenost, akorat mi chybi aktualni verze nekterych balicku, treba Samba 4 ( Turirs OS 4.0 beta11 is released for testing (HBT) ). Muzu si je updatovat rucne, ale myslim ze by mohly byt defaultne soucasti aktualni verze.
Btw. rozumim tomu dobre, ze verze jsou

To vše záleží na tom, co si definujete pod slovem “bezpečné”.
Někteří z nás již používají OpenWrt 19.07 např. pro vývoj i v produkčním nasazení, ale občas se zde mohou vyskytnout nějaké chyby se kterými je nutné si poradit jelikož je potřeba brát v potaz, že OpenWrt 19.07 není oficiálně vydané ani v RC. Kdy dojde k vydání není známo a stále se to odkládá.

Stává se, že některý balíček se nezkompiluje a tedy aktualizaci se nepodaří dokončit. A proto není potřeba vytvářet issue na našem Gitlabu a informovat nás o tom. Nemá to pro nás zatím vysokou prioritu. S tím také souvisí, že né vždy jsou dané věci v OpenWrt dávané na review a nebo posílány pull requesty čímž se aspoň použíje CI a tedy aspoň se ví, že komplikace daného balíčku proběhla.

Ono OpenWrt 18.06 má být ve fázi - “receive only security & bug fixes”, ale i přes to, že se dohodneme v OpenWrt, že nové balíčky nebudou přidány, tak samozřejmě i zde jsou výjimky a nový balíček se tam i přes to dostane (nedávno například nově přidaný balíček speedtest-cli).

Nové balíčky jsou nejprve přidány do větve “master” a následně pokud to daná situace dovolí (např. kdy je branch pro 19.07 vytvořena, ale nevydána), tak je možné je zahrnout do následující verze, ale to neznamená, že některý balíček nemůže být součástí našeho operačního systému, ale je samozřejmě fajn, když věci se udržují na jednom místě, a proto tedy probíhá vývoj současně na všech třech verzích zároveň.

Co se týče absence balíčku samba4 v 18.06, tak jsem se na to na IRC #openwrt-devel ptal před nějakým časem konkrétně 30.ledna 2019:

14:02:10    <jow>    Pepe: in general the policy for packages not included in the default images is a bit more relaxed
14:02:31    <jow>    Pepe: what should be avoided is doing major, incompatible version updates or updates that break existing configurations
14:02:56    <jow>    like. e.g. switching from samba3 to samba4, or openssl 1.0.x to openssl 1.1 or 1.2
14:04:02    <Pepe>    Agree, I'm aware of openssl. But I thought that it would be good to provide samba3/samba4 together.
14:05:40    <jow>    problem with samba4 in particular is that it more or less requires a switch from librpc to libtirpc
14:05:51    <jow>    which in turn requires updates to various packages

Pokud-li budete chtít nějaký balíček přidat a který není součástí OpenWrt 18.06 do Turris OS, tak pull requesty jsou vítány, ale také s tím přichází zodpovědnost.

Co se týče konkrétních branchí a medkitů, tak stav je aktuální:
HB{S,T,K} - OpenWrt 18.06 tedy Turris OS 4.0.
HBD - OpenWrt 19.07 - Turris OS 5.0.
master - OpenWrt master - Turris OS 6.0.

Mějte, prosím, na paměti, že na větvích HBD, master neprobíhá žádné testování a jedná se o tzv. daily buildy jak je popsané v našem workflow, které najdete na Gitlabu.

OK … a nebylo by možné někde stručně popsat, jak začít testovat TurrisOS 4.x na Turrisu 1.x … pro nás geeky, kteří si potřebné prostředí (router s BTRFS filesystémem na microSD) připraví sami a migraci z 3.x na 4.x zvládnou bez automatizace (tj. manuálně dle Vašeho popisu či stručného návodu)?

2 Likes

Ano, tohle téma mne taky velice zajímá … Turis 1.1 a TOS 4.0, já si to klidně celé nastavím znovu, i když i migraci si rád vyzkouším. BTRFS no problem.

1 Like

Pokud máte Turris 1.x zmigrovaný na BTRFS pak stačí stáhnout medkit z HBS pro Turris 1.x a udělat:

schnapps import -f turris1x-medkit-*.tar.gz
schnapps rollback factory
1 Like

Sorry, ja mam klasickeho modraka s 3.x a dale Mox Classic s 4.0 (uz ne beta, to z HBT). Vidim tu verzi 4 stale jako problematickou, minimalne z techto duvodu :

  1. router se tak v 60% nerebootuje a nekde zakysne - to je fakt problem, nekdy pomuze nor-update, ale… nekdy ne a kdyz nejsem doma, nikdy nevim, zdali se reboot povede a je to riskantni krok - musim router pak vytahnout ze zastrcky (ve 40% pripadu se reboot povede spravne) - modrak v reboot vzdy v pohode
  2. stale je problem, pokud wifina vysila vice jak jednu sit na obou kartach (2,4 GHz i 5GHz) - napriklad sit domaci a pro hosty… pak se ta pro hosty obvykle po nekolika hodinach ztrati a nefunguje OK - modrak v totozne konfiguraci to nedela
  3. haas-proxy proste na MOXovi spadne, nenahodi se sam, jak tvrdi technicka podpora - a mne uz nebavi to stale nahazovat… modrak v totozne konfiguraci to nedela
    Cili za mne MOX je bohuzel jeste sw. nedodelek, neni na nej bohuzel spolehnuti, ze pojede spravne… tak nevim, proc bych si skvele fungujiciho modraka zamoril nestabilnim OS v 4
1 Like

Chápu Tě … na produkční router bych si to zatím taky nedal.

Ale já jsem přesně ten případ, o kterém píše o pár postů výše @Jerry … podpořil jsem projekt Turris nákupem Omnie a letos MOXe. Omnii mám jako produkční (deploy verze), MOX a Turris 1.x mám na experimenty (oba jsou na RC verzích … modrák na 3.x RC a MOX na HBT) .

V mém případě tedy není sebemenší důvod se s modrákem obávat jakéhokoliv experimentu … :slight_smile:

To už je ten problém s kernelem ve verzi 4.x na Turris-ech 1.x opraven, že se to dá zkoušet bez nebezpečí vytvoření modré cihličky? Nebo lépe řečeno, bez jeho otevírání pro přístup Sd kartě?

1 Like

Ahoj vsichni,
jsem s Omnii totalni zacatecnik (2 tydny) a tudiz lama. Muzete mi prosim objasnit, proc se tady pise o “switch-branch hbt” a “switch-branch hbs”, kdyz mi v SSH moje TO s 3.7 dovoli jenom “switch-branch deploy” nebo “switch-branch rc” ?
Dik za osvetu…

Turris Omnia má jako defaultní firmware TurrisOS 3.x … kde se vývojové větvě značí deploy, rc, nightly … to samé platí pro starý modrý Turris 1.x

Turris MOX má jako defaultní firmware TurrisOS 4.x … kde se jednotlivé vývojové větvě značí HBS (odpovídají stabilní deploy verzi), HBT (to je v podstatě RC verze) a pak ještě vývojové větve HBK a HBD.

No chápu Tě, je to trošku nepřehledné, ale snad jsem Ti to trošku objasnil

1 Like

Ahojky, dík za objasnění . Ještě se teda zeptám - když tu Omnii začínám nastavovat právě teď, nemělo by smysl abych tam natlačil rovnou 4.0 abych brzy nemusel řešit konverzi nastavení (ono to u major-verzi obvykle nejde na 100%)? Dik!

No, to musíš zvážit sám … rozsah funkcí u 3.x != rozsah funkcí u 4.x

Tak záleží na tom, jestli ty funkce chybějící ve 4.0 (typicky vše kolem sběru dat, HaaS, cloudbackupy atd) využiješ, nebo ne?

Na přechod mezi 3.x a 4.x verzí chystá Turris team automatický migrační program (skript), takže by toho nastavování po přechodu (migraci) nemělo být moc

Jak se to vezme. Je to opravené do stavu, kdy Vám to na při použití na SD kartě s BTRFS z toho neudělá, ve vašich slovech, modrou cihličku (samozřejmě opravitelnou pomocí sériové linky). Na druhou stranu nikdo netestoval UBIFS, nebyl na to ještě čas.

to @Nones:
Dik za radu a pomoc, jsem moc rad ze tady nekdo reaguje a pomaha (zacatecnikum a lamam) :slight_smile:
to @cynerd:
Pokud je forum spolecne pro 3 produkty, rekl bych ze by meli alespon clenove TurrisTeamu jednoznacne v textu odlisovat pokud se nejedna o feature spolecnou pro vsechny produkty ale specificky pro jeden z N. Ja delam HW, kdybych do reportu nenapsal pro kterou revizi to plati tak by mne firmwerari ukamenovali. Takze dik ze to vyridis i ostatnim a s rostoucim mnozstvim krabicek (ruznych barev, moje Omnia-2019 je “natural hlinik”) bude CELY turris team ve svych prispevcich tak laskav a flagovat pro kterou barvu jejich prispevek plati (BL+BK+AL+Plastic). Dik!