Omnia nastaveni pevne IPv6 od O2

Dobry den,

mam u rodicu Turrise na DSL od T-Mobile a maji to resene nejspis podobne, tak popisu svoje nastaveni, jestli Vam pomuze.

Modem je samozrejme v bridge modu a na Turrisu je WAN nastavene na PPPoE. To lze naklikat pres Foris.

Od T-Mobile dostavam jeden cely /64 prefix pro spojovacku, neco jako /56 (ted z hlavy nevim jiste jak velky) delegovany prefix. Navic i stalou verejnou IPv4 (T-Mobile toto vsecko na rozdil od O2 nema za priplatek, ale soucasti sluzby).

Ten prefix na spojovacku je pridelovany pomoci RA a prefix pro delegaci pak pres DHCPv6.

Tim RA by se zvolila vzdy stejna adresa pomoci EUI-64 resp. MAC adresy zarizeni, problem ale je, ze ten PPP interface nema zadnou MAC adresu. A proto se WAN IPv6 routeru vzdy po restartu zarizeni/site zmeni, i kdyz zustane ve stejnem /64 rozsahu.

Trik, jak docilit “stale” IPv6 adresy na WAN rozhrani je predat PPP demonovi parametr s identifikatorem rozhrani, ktery bude vzdy pouzivat.

To je treba udelat rucne v UCI konfiguracnim souboru (nejsem si jisty, zda to jde naklikat v LuCI). V prikazovem radku editujte soubor /etc/config/network, najdete sekci interface 'wan' a pridejte tam radek:

	option pppd_options 'ipv6 ::dead:beef,'

To ::dead:beef znamena, jaky identifikator rozhrani bude pouzit (64 spodnich bitu IPv6 adresy, zleva doplneny nulami).

Celkove to vypada nejak takto:

config interface 'wan'
	option ifname 'eth2'
	option proto 'pppoe'
	option username 'adsl'
	option password 'adsl'
	option ipv6 '1'
	option pppd_options 'ipv6 ::dead:beef,'

U vas bude jmeno a heslo nejspis o2/o2.

Delegovany prefix router pouziva pro prideleni IPv6 prefixu jednotlivym sitim dal (LAN ci dalsi VLAN…). Tzn. ze zarizeni za routerem pak budou IP adresy z jineho rozsahu, nez je rozsah na WAN rozhrani. Tento delegovany prefix by mel byt take staly (i kdyz dynamicky prideleny) a v lokalni siti zajistite stalou adresu prave pomoci sestaveni IPv6 adresy pomoci EUI-64 (tzn. adresa zarizeni bude sestavena z RA od Turrisu + modifikovane MAC adresy zarizeni).

Jak velky prefix bude delegovat router pro danou sit je urceno take v UCI konfiguracnim souboru network. U kazde ze sekci interface 'lan' (a dalsich) je uvedena moznost ip6assign urcujici velikost prefixu pouzity pro danou sit.

Napr.:

config interface 'lan'
	option proto 'static'
	...
	option ip6assign '64'

Toto by ale uz melo byt nastaveno, pokud jste ve Forisu zvolil povolit IPv6.

Zdroje a reference:

Prosim @Ondrej_Caletka o kontrolu, jestli tady nepisu nejake zavadejici informace. Dik :wink:

3 Likes