Nestabilita sítě a vůbec všeobecná chybovatost

Po skoro dvou letech, kdy jsem měl internet řešený jinak, jsem vytáhl z šuplíku Omnii a začal ji používat jako hlavní router a wifi AP v rodinném domě. Trochu jsem doufal, že za tu dobu se podařilo vychytat drobné mouchy, které mě trápily, ale teď mi přijde, že situace je ještě horší než v minulosti.

Mám Turris OS 6.2.3 a pozoruju následující problémy:

  1. Wifi packet loss

Aktuální statistika (z Lenovo X1 Carbon 6th s Ubuntu)

13 packets transmitted, 11 received, 15.3846% packet loss, time 12080ms
rtt min/avg/max/mdev = 1.163/284.543/1713.437/510.313 ms, pipe 2

To činí síť naprosto nepoužitelnou.

  1. V rámci marné snahy připojit na wifi tiskárnu HP, jsem přes Luci zkoušel zcela vypnout wifi autentizaci a měnil další parametry. Když jsem to pak chtěl vrátit přes reForis do předchozího stavu, zůstalo v nastavení něco blbě a žádný klient se nedokázal připojit. Je to očekávatelný stav, že reForis některé Wifi nastavení nezmění?

  2. Ve snaze dostat se do funkčního stavu, jsem chtěl obnovit snapshot, ale narazil jsem na Notify user that reboot is needed after rollback (#11) · Issues · Turris / reForis / Snapshots Plugin · GitLab , takže s uživatelského pohledu obnova ze snapshotu vůbec nefunguje.

  3. Při procházení logů (kvůli té wifi) jsem narazil na /etc/hotplug.d/dhcp/99-dhcp_host_domain_ng.py: line 3: import: not found - #11 by flaki , který byl hlášen už před 3,5 lety a stále není opravený.

Takže celkově se chci zeptat, jestli je Omnia vůbec myšlena pro běžné používání, nebo je to jen hračka pro geeky, které baví trávit čas opravami a testováním nějakých pokusných verzí. Koupil jsem si Omnii v rámci Indiegogo kampaně a tehdy chápal, že je to progresivní HW a toleroval některé SW chyby. Ale o 7 let později bych čekal, že dětské nemoci jsou vychytané. V rámci 100% home office nutně potřebuju stabilní internet, jsem ochotný za něj zaplatit a potřebuju jen vědět, jestli je Omnia vhodná nebo ji mám prodat a koupit něco stabilnějšího.

Skus ju flashnut z medkitu a nastavit nanovo. ak si siel cestou updatu, mohlo sa vselico pokazit.

Ja mam tiez Omniu z Indiegogo a funguje stale ok. Ano, par prekvapeni a problemov bolo (za mnohe si mozem aj sam), ale inak som spokojny.

1 Like

Příliš málo informací pro nějaké radění … nic o lokalitě a možném rušení, žádné kroky k identifikaci závady, fórum si neprošel … jen problém …

Ano Omnie se celkově běžně používá a nezlobí :slight_smile: jen nesmíš zlobit ty ji a nechat ji 2 roky ležet … :slight_smile:

Chápu, že řešit, proč je na wifi packet loss je těžké. Zkoušel jsem změnit kanál a procházel dmesg a messages. Dál už moc nevím.

Ale nesouhlasím s tvrzením, že jsem si neprošel fórum. Dokonce jsem dal odkaz na 2 konkrétní neřešené bugy a položil jeden konkrétní dotaz, který pro jistotu reformuluju:

Považuje se za bug nebo feature, že když přes Luci přepnu nastavení wifi z WPA2-PSK na “No encryption” neexistuje pak cesta jak to přes reForis vrátit do předchozího stavu (i když tam naklikám přesně to, co tam bylo)?

Omnia ma v default 2x Wifi, 2.4Ghz a 5Ghz, skusil by som ci je nejaky rozdiel pri pripojeni.
2.4 → vseobecne jepsia ak je medzi Omnia a klientom nejaky objekt (stena), bude pomalsia ale nebude mat chybovost.
5 → rychlejsia ale nachylnejsia k chybam ak nieje priama viditelnost.

Taktiez ma omnia nastavenie “Auto channel” ale pozor, toto sa deje len pri boote. Takze ak si clovek neni isty tak nastavit auto a vypnut a zapnut, sama omnia by potom mala skontrolovat co je aktualne najlepsi kanal.

Encryption (WPA2) by nemal byt problem v tomto scenariu, na to by som nesahal. Ale v ramci backward compatibility by som nastavil na fixne WPA2 (nie WPA3 a WPA2 fallback).

Vseobecne Omnia je to co si z nej spravis, ak ju budes pouzivat ako end user tak bude ako pre end-usera, ak zacnes modifikovat advanced settings tak sa ocakava ze vies co to spravi.
Ak ti produkt nevyhovuje → kup iny.

1 Like

Zdravím,
chybuje ti pouze WiFi a na kabelu jede Omnia OK? Jak daleko, kolik zdí od AP, s jakým signálem ti WiFi na notebooku zlobí? Máš jedno SSID pro 2,5 i 5GHz, určitě doporučuji jedno SSID.
Pokud nechceš řešit kiksy v SW, tak doporučuji vytáhnout a v PC smazat microSD kartu a nahrát na ni čistý Turris podle MOX MicroSD - Turris Documentation. Je třeba to udělat v linuxu, klidně bootnutého na chvilku z flash, třeba slax.org, nebo ubuntu.

mkdir /mnt/turris

mount /dev/mmcblk0p1 /mnt/turris
btrfs subvol create /mnt/turris/@
wget -O - https://repo.turris.cz/hbs/medkit/omnia-medkit-latest.tar.gz | tar -C /mnt/turris/@ -xzvf -

btrfs subvol snapshot /mnt/turris/@ /mnt/turris/@factory
ln -s @/boot/boot.scr /mnt/turris/boot.scr
umount /mnt/turris

A pak omnii nastavit s jedním SSID pro obě WiFi pásma. Otestovat konektivitu notebooku u WiFi a následně dále. Je docela možné že jedna WiFi nepokryje celý rodinný barák, zvláště má-li více pater!

Omnie SD kartu nemají.

1 Like

Na kabelu nevím, bohužel je konvertor z optiky umístěn uprostřed obýváku, kde není žádný spotřebič, takže Omnia se používá jen přes wifi. Ale když jsem ji před lety používal i jako switch, problém jsem nezaznamenal.

Moje pracovna je o patro výš, cca 10m přímou čarou, ale výpadky zaznamenala i přítelkyně, když pracovala v obýváku na starém MacBooku hned vedle Omnie (vzdálenost max 3m s přímou viditelností).

Měl jsem 2 různé SSID pro každou frekvenci, teď jsem to přehodil na stejnou a nijak se to nezlepšilo (packet loss momentálně 12,5%). Síla signálu je podle nm-applet 2 čárky ze 4.

Výstup iwconfig:

wlp2s0    IEEE 802.11  ESSID:"xxx"  
          Mode:Managed  Frequency:5.58 GHz  Access Point: 04:F0:xx:xx:xx:xx 
          Bit Rate=390 Mb/s   Tx-Power=22 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:on
          Link Quality=27/70  Signal level=-83 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:35  Invalid misc:63   Missed beacon:0

Pokud Omnia nemá SD kartu je ji třeba reflashnout z USB disku dle návodu Omnia - Turris Documentation.

Díky, to zkusím, i když nečekám, že zrovna na stabilitu wifi by to mělo mít vliv.

Bez testu na kabelu, nebo Lenovem u WiFi se nedá říci, je-li vše ostatní OK. Ale WiFi se neumí dobře šířit mezi patry. To znamená mít v každém patře jednu WiFi, které budou propojené Lan s Omnií. Link Qality 27 ze 70 a signál -83 dBm je tím příkladem. Tak slabý signál mohou rušit ostatní WiFi/BT v okolí.

Tak ty výpadky wifi jsou opravdu dány patrem. Když jsem testoval na Lenovu s přímou viditelností na Omnii, ztrátovost paketů byla nulová. Objednal jsem powerline adaptéry a uvidíme.

Ale nic to nemění na tom, že ty ostatní chyby, co jsem zmiňoval by CZ.NIC měl opravit (u jedné už mi odpověděli, že nemají kapacitu to řešit :frowning: )

Pokud je problem s dosahem do patra, jeste se da zkusit jednu z anten dat do horizontalni polohy. Pak by mela mit nejvetsi vysilaci vykon ve vertikalnim smeru.

Jak přesně je umístěn router … na polici 2 m nad podlahou a 30 cm od zdi … jak je obecně doporučováno ?? Nebo na zemi pod stolem a za šuplíky :slight_smile: ? Poloha antén jen \ | / ?

  • ad0 optimalizovat pozici routeru do středu objektu a vyzkoušet polohu antén (pro směr vertilkální anténa vodorovně)
  • ad1 reset wifi v reForis … znova nastavit
  • ad2 volba nezarušeného kanálu a spíše užší pásmo (20 MHz) … pro lepší prostup přes zdi a stropy použít 2,4 Ghz
  • ad 3 zkontrolovat odškrtnutí “Allow legacy 802.11b rates” v nastavení wifi v Luci … dtto WMM mode povolit
  • ad4 zkontrolovat jak je nastaven vysílací výkon “Maximum transmit power”
  • ad5 optiku si nech ukončit tam, kde potřebuješ mít router a ne obráceně … dát router tam, kde blbě končí optika
  • ad6 pokud jsi přecházel aktualizacemi mezi hlavními verzemi … neškodilo by dát čistou poslední verzi TOS
4 Likes