Návod: Jak na Turrisu 1.x správně provést aktualizaci NOR a přechod na btrfs

Ja jsem tesne pod sede a diky vladacr jsem to zmaknul na prvni pokus za chvilku :slight_smile: Tim bych mu chtel moc podekovat, protoze ten navod nema chybu!
Dneska jsem dokonce zasel na Linux Days s tim, ze to necham flashnout od odborniku. Ovsem kdyz jsem videl pana, kterej tam zrejme od rana flashoval bricknuty modraky, jak toho ma uz plny zuby, zzelelo se mne ho a vzdal jsem to. Ja cihlu po aktualizaci nemel. Jen jsem chtel zmigrovat. Takze diky vladacr jsem to zmaknul sam a bez problemu.

3 Likes

Takže jsem špatně pochopil. Tož přesunu data z sd karty a zkusím přeflashovat. Jinak jsem taky těsně pod šede.

2 Likes

Zdravím kolegové,
použil jsem návod od @vladacr. Zdá se, že vše proběhlo dobře, ale…

1. Jak si ověřím, že jedu z micro SD (16G)?
    V “Připojené souborové systémy” vidím toto:

Souborový systém Přípojný bod Dostupné Použit
/dev/mmcblk0p2 / 13.94 GB / 14.36 GB 1% (177.98 MB)
tmpfs /tmp 1008.13 MB / 1011.54 MB 0% (3.40 MB)
tmpfs /dev 508.00 KB / 512.00 KB 1% (4.00 KB)
/dev/sda1 /mnt/sda1 7.26 GB / 7.48 GB 3% (224.81 MB)
/dev/sda1 /tmp/run/mountd/sda1 7.26 GB / 7.48 GB 3% (224.81 MB)

nic o btrfs a to mě trápí

1. Lze použít další prázdnou kartu nebo tuto smazat a provést postup ještě jednou?

Dík

Tento řádek říká, že zařízení /dev/mmcblk0p2 (sd karta, druhý oddíl) je namontována do / tedy rootu. tedy, systém jede z SD karty.

Podobně, příkaz mount vypíše všechny připojené body, mimo jinými

/dev/mmcblk0p2 on / type btrfs (rw,noatime,ssd,space_cache,commit=5,subvolid=257,subvol=/@)

a tady už vidíme, že file system je btrfs

Tedy OK. Díky @vladacr.

A nešlo by to zmenšit na 8G, abych nemusel používat USB disk?

Teď nerozumím, co chceš zmenšit. Ten oddíl na kartě? A proč? Klidně si na ní udělej adresář a ukládej si tam co hrdlo ráčí. Stejně tak si ten adresář, nebo jakýkoliv jiný můžeš nasdílet třeba přes Sambu jako sítový disk.

Jo, myslel jsem ten oddíl na kartě. Přetáhl bych to toho všechno, co používám na více zařízeních. Např.různá výchozí nastavení, playlisty atd. Potřebuji, aby to přečetl Android, wokna i linux.

Také mockrát děkuji @vladacr, díky jeho postupu hotovo opravdu za pár minut. Zároveň děkuji týmu za možnost nasadit soubor. systém btrfs na “starý” Turris. Musím říct, že snapshoty jsou úplně skvělé vylepšení a člověk se nemusí vůbec bát si s routrem trochu hrát, vždy se může vrátit zpět. Děkuji

No, tak Samba. Víš jak?

Na konec souboru

/etc/config/samba

přidej tyto řádky

config sambashare
        option name 'sdcard'
        option path '/zalohy'
        option read_only 'no'
        option guest_ok 'yes'
        option create_mask '664'
        option dir_mask '775'

Jestli máš nainstalován editor nano, tak

nano /etc/config/samba

Soubor uložíš stiskem CTRL+O a editor ukončíš zkratkou CTRL+X.

Samozřejmě výrazy sdcard a /zalohy nahraď tak, aby odpovídaly tvé situaci. sdcard je název, pod kterým se bude adresář ukazovat na síti a /zalohy je název adresáře na kartě. V mém případě je v rootu.

Potom se musí konfigurák znovu načíst

/etc/init.d/samba reload

a adresář by měl být vidět na síti.

Díky @vladacr. Už jsem si to mezitím vygooglil a nastavil přes Luci. Zmátl mě ten btrfs. Netušil jsem, že to wokna přečtou.

Windows dostanou naservírovanou Sambu a houby vidí, na jakém filesystemu jsou soubory zapsány.

Verze v NOR
Mám Turris 1.0, SW 3.8.3. Ale nejde mi namountovat mtdblock3, nemusí se instalovat nějaký modul?

root@router:~# mount /dev/mtdblock3 /mnt/nor
NTFS signature is missing.
Failed to mount ‘/dev/mtdblock3’: Invalid argument
The device ‘/dev/mtdblock3’ doesn’t seem to have a valid NTFS.
Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around?
root@router:~#

Tohle píše pokud jste na JFFS. Pokud přejděte na UBIFS, tak už to bude fungovat.

1 Like

Přešel jsem na UBIFS a už to jde, díky @Pepe .

1 Like