mPCIE to SATA adapter nefunguje


#21

@ondrejo nie

…20 znakov


#22

@ondrejo - podobne, nie, nemam v nom nic okrem wifi modulov… btw, prave dnes mi prisiel modul od @fidko2000 a nefunguje rovnako ako nefungovali moje… definitivne HW alebo SW chyba Turrisu…


#23

Tak jsem dnes opět zkoušel čáry s verzem i nic nepomohlo.
Když už jsem to vzdal, tak jsem jen zkontroloval pár věcí a zjistil, že PiHole má zastaralou verzi. Přihlásil jsem se tedy do kontejneru a zkusil provést update. Ten se nepovedl, ale zjistil jsem, že Turris najednou nedokáže číst připojený USB disk. To už se mi v minulosti párkrát stalo. Po restartu kontejner s PiHole naběhl, ale pouze “ro”. Nejjednodušší tedy byl ještě jeden restart a vše již vypadalo OK. Provedl jsem update PiHole a spokojen, že doběhl jsem si říkal, že pro dnešek raději dost (teď sice nefungují grafy PiHole, ale reklamy zatím nevidím :slight_smile: Nechám raději na později… )
Před exit-em konzole jsem zkusit lspci a hle, controller vidím…

0002:05:00.0 SATA controller: Marvell Technology Group Ltd. Device 9215 (rev 11) (prog-if 01 [AHCI 1.0])
Subsystem: Marvell Technology Group Ltd. Device 9215
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 41
I/O ports at 1000 [size=8]
I/O ports at 1008 [size=4]
I/O ports at 1010 [size=8]
I/O ports at 1018 [size=4]
I/O ports at 1020 [size=32]
Memory at 80000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
[virtual] Expansion ROM at 80040000 [disabled] [size=256K]
Capabilities: [40] Power Management version 3
Capabilities: [50] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [70] Express Legacy Endpoint, MSI 00
Capabilities: [e0] SATA HBA v0.0
Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
Kernel driver in use: ahci

Teď se budu snažit udržet maximální uptime :smiley:

Jo a vlastně jsem ještě mezitím otevřel case, tak jestli v tom nehraje roli také teplota…

~# thermometer
Board: 38
CPU: 71


Turris 1.0 + case + NAS
#24

“vystrel do tmy od boku” - taky bych proveril vliv teploty, kdyz uz vse ostatni selhalo - mam Turris 1.0 a po case mne prestaly fungovat USBcka - nahodou jsem zjistil, ze kdyz Turris vypnu a necham vychladnout 10-15 minut tak USBcka nabehnou a funguji az do restartu - “teply” restart nepomuze … kdyz uz nic tak za zkousku to stoji …


#25

Caute, tak len vysledok tohto celeho - problemom bol pravdepodobne vadny srob :frowning: … bol blbo vylisovany, co bolo samozrejme na prvy pohlad vidiet, ale neprikladal som tomu ziadnu vahu, vsak srob jak srob, hlavne ze drzi na svojom mieste… akurat problemom bolo, ze mal moc roztlacenu hlavicku a ta zrejme presahovala plochu urcenu pre neho a dotykala sa nejakych kontaktov, co zrejme sposobilo to nedetekovanie… aktualne uz vsetko funguje ako ma (a dufam ze to tak aj ostane), len teda poucenie aj pre ostatnych, ze niekedy sa pricina ukryva naozaj tam kde by ju clovek fakt necakal…