Migrace 1.x na v5

Dobrý den,
už několik týdnů se pokouším o aktualizaci na v5, řeším to podle oficiálních instrukcí přes email, ale mám pocit, že si s tím neví rady. Obvykle proběhne maximálně jeden email denně, občas s vadným postupem.
Aktualizace poprvé nedoběhla, asi po hodině od začátku byl i výpadek proudu. Sice mám zálohu, ale asi jsem přišel o celou konfiguraci, mám si to udělat čisté, že to prý nejde obnovit. Mám udělat opět instalaci na kartu, ze které to celé běželo, teď najednou prý karta nechodí, asi mi ji těmi zkouškami rozbili. Jsem z celé oficiální podpory nepodpory velice rozladěný. Poradíte mi tu někdo? Ten tým na emailu je asi mimo a nerozumí tomu. Díky.

Dobrý den,

s čím přesně potřebujete pomoci? S migrací nebo čistou instalací? Pokud s tím prvním, pak potřebujete mít někde funkční původní systém. Nemáte nějaké zálohy, co třeba schnapps? Zároveň není úplně hezké říkat, že Vám někdo něco rozbil.

3 Likes

Nevím, ale do okamžiku, než jsem spustil migraci, tak to fungovalo. Zítra budu ještě zkoušet v notebooku naformátovat kartu a zapsat na ní, ale před asi 2 týdny, když jsem se na ní měl podívat, tak to do té malé partition zapisovalo.
Mám zálohu jen tu, kterou jsem si uložil z GUI Turrisu. Pak to bylo i na té kartě, ale psali, že asi příkazy, které mi chybně poslali, ji přepsaly, a dnes jsem dělal formátování btrfs_migrate.

Pak mi z toho vychází jako možná varianta si nainstalovat TOS 3, následně obnovit zálohu a pokusit se o opětovnou migraci s tím, že vzniklé potíže můžeme operativně řešit zde na fóru.

Samozřejmě, pokud by Vám na předchozí konfiguraci nezáleželo, můžete začít rovnou s TOS 5 a nic nemigrovat. A co se týče karty, neznám detaily, ale není to zrovna nákladná položka. Nejspíše bych se v dané situaci rozhodl pro novou (s tím, že ta původní, bude-li ještě fungovat, se dá využít i jinde).

Jaká by ta karta měla být? Posledně mě stála asi 800. Někteří ji dostali zdarma, já si ji bohužel těsně předtím rozdáváním koupil.
Ještě mi psali, že je možná v režimu read only, to by ale neměl fungovat fdisk, ne?

Alespoň 8 GB microSD karta. 32 GB pořídíte za nějakých 200 korun, ale to už úplně není o routeru nebo tomto diskusním fóru. Pod odkazem níže byla úspěšně vyzkoušena karta s kapacitou 128 GB, ale obecně větší karty nemusí být vždy kompatibilní a to nejenom v případě Turrisu.

Já tam mám 16GB, Kingston Industrial.
Kartu jsem v notebooku zformátovat na NTFS, nahrál 4GB dat a normálně funguje.
Zkusil jsem znovu btrfs_migrate, vypadá to skoro stejně, až na to, že nyní se vytváření fat normálně spustí. To mi nezdá jako chyba karty. V notebooku jsem nejprve musel smazat partition, teď jsem ji v počítači naformátoval na NTFS, aby se mohla v Turrisu naformátovat na FAT.
Bohužel po vytvoření FAT to i nadále nejde
Výpis je opět plno řádků typu
mmcblk0: error -84 transferring data, sector xxxxx, ne 128, cmd response 0x900, card status 0xc00.
Konci to, že nemůže /dev/mmcblk0p2 a Can’t formáatbtrfs partition.
Co mám v notebooku udělat, aby Turris mohl pokračovat a formátovat btrfs? Tohle vypadá skoro jako, že aktuální verze 3.x neumí tu kartu udělat.
Nebo je vadná karta pro Turris? V notebooku chodí a v Turrisu přestala? Mám ji reklamovat? S jakou chybou?

Asi nejjednodušší rada co udělat je použít jinou kartu.
Zkuste nějakou jinou, zatím třeba i neznačkovou, alespoň 8GB a uvidíte.

1 Like

Zkusil jsem zaplnit kartu, zbyly mi 4kB místa, vše přečteno ok. Turris hlásí udělaný fat, ale nejde btrfs. Zpátky v notebooku, karta beze změny, normálně čitelná se 4kB volného místa, takže skript lže.
Tak jsem udělal formát na FAT32, pomalý. Data na něm, čitelná. Dal jsme do Turrisu a btrfs_migrate konečně proběhl. Za mě, je tam chyba ve skriptu. Migrate běžel nakonec ani ne minutu.

Dál jsem pokračoval v postupu, když už obnova ze zálohy by nefungovala, ale nešel wget. Sice je v návodu, ale není nainstalovaný. Tak jsem ho nainstaloval, ale stále se pokoušel stahovat přes IPv6.
Dnes podpora na emailu reagovala svižně, psali jsme si určitě vícekrát, než doposud, snad 10x. Poradili mi instalaci wget, případně použít curl, u kterého jsem skončil a úspěšně stáhl skript a přes schnapps mám čistou instalaci v5. Mimochodem ty závěrečné kroky po migrate trvaly asi jen 2 minuty, ale bez podpory bych se taky topil, když v postupu je wget, ale ten není ve výchozím stavu nainstalovaný a po instalaci stejně nejde bez problému. Vivat curl. O něm se ale v článku nepíše. Mimochodem v článku je i chyba, ale na tu já byl upozorněn, příkazy se musí spouštět postupně, nikoliv najednou.

Teď se budu snažit rozbalit si zálohu a nějak zjišťovat, jak a co nastavit, když má být ta záloha nefunkční a nejde použít k obnově.

Před lety když jsem dělal migraci a taky to neprošlo, posílal jsem router do Prahy. Po několika urgencích a asi 2 měsících se mi vrátil s tím, že mu nic není a je potřeba to nainstalovat znovu a obnovit ze zálohy z cloudu. Tehdy prý stačila i záloha tar.gz z GUI, ale tu jsem neměl. Dnes ji mám, ale už nestačí.

Zpočátku jsem byl z projektu Turris nadšený a všude jsem předával informace. Po minulé migraci jsem byl docela zklamán a dnes už vím, že Turris není projekt, na který se dá spolehnout, má mizernou oficiální podporu. Podpora je jen od nadšenců, původní projekt je už mimo zájem NICu. Jestli vůbec router rozchodím do původního nastavení, tak už jen jako zálohu a hračku. Do běžného provozu ho už nedám a ani si nekoupím nový model. Vy, co tomu rozumíte a máte čas se tomu věnovat, tak vám gratuluji, ale já už se tomu hlavně věnovat nechci. Docela lituji ty lidi na vývoji a podpoře, protože u nich problém asi není.

Jo a díky vám za pomoc.

Myslím že to vzdáváš předčasně.
To, že ti nikdo neodpoví, dnes, v době po Vánocích, kdy jsou dovolené, někdo má covid, nejsou banka nebo mobilní operátor, aby tam seděla on-line podpora.

Musíš brát v potaz že je to malý linuxový router/server a vyžaduje nějakou péči a údržbu a k tomu trochu specifické znalosti.
Přechod z verze 3 na 5 byl dopředu avizovaný jako problematický a dlouho se odkládal a ladil. Problémy se očekávali.
Tak tomu dej ještě čas a prostor. Nebo najdi někoho kdo to zvládne rozchodit a předá ti to funkční.

Měj se a hezký zbytek roku.

M.

3 Likes

Naopak, dnes mi pomáhala podpora velmi často.

Nejprve jsem se nechtěl vyjádřit, ale budiž.

Kup Tp-Link, tam ti odpoví po týdnu.

Odpoví: Kup nový tvoje chyba.

Nikdo tě nenutí ji kupovat. Ti co ji dostali, tak byla v rámci konference.
Ostatně to, že jsi kupoval industrial je stejně k ničemu. Svou mám +5 let a drží stejně.

Nějaký důvod ???

Čaroděj google

Co znamená nejde btrfs? Ve Windows stejně btrfs neuvidíš. Celé tvé příspěvky jsou zmatečné a nedivím se podpoře, že nedokáže korektně pomoct.

Podpora pomůže, ovšem musí chtít obě strany. Myslím si, že kdyby jsi nabídl odeslání na pobočku, tak ti jej vrátí v migrovaném předešlém stavu.

2 Likes

Nechci kvuli tomu zakladat nove vlakno.

Existuje timeline na upgrade 1.x na TOS 5.x ? Mam T 1.0 se S/N koncicim na 9, takze predpokladam, ze budu v posledni vlne, ale hodilo by se vedet kdy (vzhledem k dlouhodobe nepritomnosti u zarizeni).

Diky!

Podle původního oznámení měly být všechny Turrisy 1.x zmigrovány v první vlně - další vlny podle sériových čísel by se měli týkat už jen Omnií …

Pro migraci, ale musíte mít Turris běžící na BTRFS z SD karty:

2 Likes

Takže jinými slovy, všechny Turrisy 1.x migrovány nejsou a je k tomu vyžadována součinnost uživatele.

Ja se takhle jednou rano probudil a muj modrak byl na 5.3.2 systemu. Poznal jsem to az kdyz jsem spustil forris :wink: Takze jaka soucinnost uzivatele?

Pokud jste si prerekvizity odbyl už předtím, součinnost v daný moment být skutečně nemusela. Jinak ale gratuluji k bezproblémové migraci!

1 Like

Zadne “prerekvizity” (proboha, co to je?) jsem si neodbyl. Jak rikam, vecer byl modrak na 3.x, rano na 5.x. Pravda, BTRFS uz tam byl, ale to uz je tak vousata zalezitost, ze to snad nemyslite. Jinak, dik za gratulaci!