ISP mi odchytává DNS provoz. Co s tím?

Tady se jedná o úplně jiný problém než popisujete Vy a není nutné Vaše řešení popsat do čtvrtého vlákna (tři z toho v angličtině), co jsem se podíval do ostatních vláken do kterých jste přispěl, tak tam popisujete problém s lokálními hostname. I když jste použil DNSSEC na dnsmasq-u, tak jste dostával timeout for dns queries, takže ta chyba je někde jinde. Pravděpodobně na straně poskytovatele internetu. V tom případě je zkusit vypnout, případně zapnout forwardování v administračním rozhraní Foris, abychom se na to podívali, ale je nutné použít Knot Resolver, případně Unbound. Pokud Vám ani to nepomohlo, tak v dokumentaci je článek přesně pro tento typ problému, ale ani jednou jsme je od Vás neobdrželi debugovací výstup, takže o tom pouze můžeme polemizovat. Nicméně tohle sem do tohoto vlákna nepatří a je to OT.


V prvním příspěvku je uvedené, že se jedná o hijacking DNS trafficu, které je dle informací od poskytovatele internetu z bezpečnostních důvodu. Navíc se tady jedná o Unbound, který běží na routerech Turris 1.0 a Turris 1.1. Dvě možná řešení, zde již byla uvedená.

  • DNS over TLS
    Nemam to otestované, ale v Turris OS 3.11.3, která je v RC je nejnovější verze Unboundu ve které se nachází lepší podpora DoT. V tuto chvíli to není na kliknutí ve Forisu, ale v nejbližších dnech bych si to rád nastavil na svém domacím routeru.

  • vypnout DNSSEC (ve výchozím stavu by to mělo být zapnuté, ale v tomto případě je to možné řešení problému) Více informací, proč mí zapnutý DNSSEC najdete např. zde.
    A zapnout forwardování v administračním rozhraní Foris.

Jak bylo řečené, tak bych @Phebix poprosil o informaci, zda uvedená řešení pomohla. Pokud ne, tak budeme rádi, když nám pošlete debugovací výstup dle Debugging DNS problems on Turris routers.