Doporučení poskytovatele inetu s funkčním IPv6 na optice

Dobrý den,
v naší vesnici CETIN vyměnil sloupy a natáhl na nich optické kabely. Ve schránce se zanedlouho objevily dopisy O2 s nezávaznou poptávkou po zájmu o optickou přípojku. Ve stejné vesnici mám v práci DSL přípojku od O2, ale přestože připlácíme za pevnou IPv6 adresu, dostali jsme přiděleno jen /64, takže je mi IPv6 prakticky k ničemu. Nejsem schopen oddělit sítě pro EZS, CCTV, další technologie a hlavně veřejnou “Guest Network”, kam se připojují návštěvníci (cizí lidé). Kvůli tomu nejsem s O2 úplně spokojen.

Chci se zeptat na tři otázky:

1. Můžete někdo doporučit nějakého poskytovatele internetového připojení, který by byl schopen na optické přípojce domů nabídnout funkční IPv6 s rozsahem /48 nebo alespoň /56?

2. Můžete někdo doporučit takového poskytovatele a SFP modul, který by přímo fungoval v Turris Omnia, bez nutnosti separátního zařízení? Nebo jak to řešíte vy?

3. Podařilo se někomu nějak přesvědčit O2, aby firmě dodal IPv6 prefix větší než /64?

Případně, je někde k nalezení nějaké porovnání poskytovatelů internetu s technickými informacemi zahrnujícími detaily IPv6 konektivity? Hledal jsem na www.cetin.cz/domacnosti/seznam-poskytovatelu , ale na odkazovaných stránkách není k nalezení “jaké” IPv6 poskytují.

Děkuji za reakce.

1 Like

Vyjít se asi dá z tohoto seznamu poskytovatelů internetu na přípojkách CETINU

https://www.cetin.cz/domacnosti/seznam-poskytovatelu

a poté si je obtelefonovat nebo obmailovat s vaším konkrétním požadavkem.

Možná T-Mobile? Zaslechl jsem něco o /56 v základu, myslím.

Dodávání přímo SFP od poskytovatele mi ale přijde relativně jako vzácnost.

1 Like

Už se to tu párkrát řešilo, prohledej fórum.
Pokud vím tak /48 nedává nikdo, /56 bývalý metronet (teď jon), tmobil a pár dalších. Někteří k tomu i statickou ipv4 v ceně. Vlastní SFP neumožňuje pokud vím nikdo. O2 je fakt marnej korporát, tam se člověk ničeho nedočká. Na infra Cetinu je naštěstí víc poskytovatelů.
Já byl léta u metronetu, nedávno to převzal jon.cz a funguje to zatím stejně. Uvidím co mi nabídnou až mi skončí předplacený rok.

1 Like

Tak se pak pochlubte, máme to stejně.

T-Mobile mohu v tomto ohledu určitě doporučit. Metronet byl levnější a uvídíme, jak to bude s Jonem, ale očekávám zdražení a ve veřejnou IPv4 v ceně nevěřím.

No několikrát psali v mailu že “Parametry ani cena vašich služeb se nemění” a píšou to o na Internet JON.CZ | Vysokorychlostní internet tak snad to dodrží…

T-Mobile už dává IPv6 na optice? To zrovna mám, ale po šestce ani památka. Nebo že bych měl něco blbě nastaveno?

To by mě do budoucna potencionálně taky zajímalo, zkoušels pingnout jejich podporu?