Dobrý den,
v naší vesnici CETIN vyměnil sloupy a natáhl na nich optické kabely. Ve schránce se zanedlouho objevily dopisy O2 s nezávaznou poptávkou po zájmu o optickou přípojku. Ve stejné vesnici mám v práci DSL přípojku od O2, ale přestože připlácíme za pevnou IPv6 adresu, dostali jsme přiděleno jen /64, takže je mi IPv6 prakticky k ničemu. Nejsem schopen oddělit sítě pro EZS, CCTV, další technologie a hlavně veřejnou “Guest Network”, kam se připojují návštěvníci (cizí lidé). Kvůli tomu nejsem s O2 úplně spokojen.
Chci se zeptat na tři otázky:
Můžete někdo doporučit nějakého poskytovatele internetového připojení, který by byl schopen na optické přípojce domů nabídnout funkční IPv6 s rozsahem /48 nebo alespoň /56?
Můžete někdo doporučit takového poskytovatele a SFP modul, který by přímo fungoval v Turris Omnia, bez nutnosti separátního zařízení? Nebo jak to řešíte vy?
Podařilo se někomu nějak přesvědčit O2, aby firmě dodal IPv6 prefix větší než /64?
Případně, je někde k nalezení nějaké porovnání poskytovatelů internetu s technickými informacemi zahrnujícími detaily IPv6 konektivity? Hledal jsem na www.cetin.cz/domacnosti/seznam-poskytovatelu , ale na odkazovaných stránkách není k nalezení “jaké” IPv6 poskytují.
Už se to tu párkrát řešilo, prohledej fórum.
Pokud vím tak /48 nedává nikdo, /56 bývalý metronet (teď jon), tmobil a pár dalších. Někteří k tomu i statickou ipv4 v ceně. Vlastní SFP neumožňuje pokud vím nikdo. O2 je fakt marnej korporát, tam se člověk ničeho nedočká. Na infra Cetinu je naštěstí víc poskytovatelů.
Já byl léta u metronetu, nedávno to převzal jon.cz a funguje to zatím stejně. Uvidím co mi nabídnou až mi skončí předplacený rok.
T-Mobile mohu v tomto ohledu určitě doporučit. Metronet byl levnější a uvídíme, jak to bude s Jonem, ale očekávám zdražení a ve veřejnou IPv4 v ceně nevěřím.