Chyby, které vedou k nefunkčnosti připojení

To hodně záleží jak moc věříte SSD které jste si koupil. V podstatě bych klidně /srv na externí disk nepřesouval a nechal na msata. Na druhou stranu externí disk se vyměňuje mnohem lépe než interní msata.
Pokud chcete nechat /srv na interní msata pak je jedno jestli to necháte na stejném oddílu jako root nebo uděláte další oddíl a použijete storage-plugin.

Jedná se o čísla od startu systému a je to počet unix sektorů, tedy 512 bytů.

Jestli je to normální záleží co router dělá. Rychlá analýza na mém routeru. Asi tak po dvou minutách od startu mám něco jako 22896 (~11MB). Nechal jsem router v tomto stavu asi půl hodinu a hodnota zůstala stejná. Následně jsem spustil pkgupdate --reinstall-all, tedy kompletní přeinstalace systému. Je to simulace toho nejhoršího updatu co můžeme potkat. Výsledek je 2071832 (~1GB). Je to router na kterém jsou zapnuté všechny pkglisty, nextcloud a používá storage plugin. Tedy nejhorší ideální případ. Standardní update je mnohem menší (cca 100MB). To je jen k porovnání.

K vašemu číslu… 22 zápisů za sekundu zní jako dost, ale je to jen 11KB za vteřinu a jedná se o kumulativní sumu. To neznamená, že každou sekundu něco tohle zapisuje. Odhadem touto rychlostí zapíšete terabajt za asi 2.8 roku. Mean number of writes before failure, tedy množství zápisu předtím než polovina flash pamětí selže se u nejhorších flash pamětí uvádí v terabajtech. Nedohledával jsem kolik je tato hodnota přesně pro flash užitou v Omnii, ale v nejhorším případě, kdy by byla jen jedno tera, což prostě určitě není, by se jednalo o průměrnou životnost asi tak tři roky při takovém množství zápisů. Jen chci upozornit, že se jedná skutečně o loterii. Neznamená to, že po třech letech, že by selhala nebo že neselže do tří let.

Na druhou stranu na mém osobních routerech toto číslo je 0.52702 pro router v HBD a 235.08 pro router v nightly. Ale skutečně záleží na tom co zrovna na routeru běželo, kolik bylo aktualizací a tak. Ten router v nightly mě celkem překvapil, ale zase na něm běží kde co i mého osobního a jedná se o router co mám od kampaně a od té doby prakticky běží ve stejném nastavení a funguje.

Více info o souboru /sys/block/mmcblk0/stat:
https://www.kernel.org/doc/Documentation/block/stat.txt

2 Likes