Chyby, které vedou k nefunkčnosti připojení

Kurňa ten kabel je pomalu dražší než to SSD.
Cizina od 600 a výše klidně do 2 tisíc
Tuzemsko
https://cz.mouser.com/ProductDetail/FTDI/TTL-232R-RPI
SOS electronic s.r.o. dotaz na cenu

A co třeba takovýto převodník za 159,-Kč bez poštovnýho, kabeláž by už asi být problém neměl.
https://www.hwpro.cz/oc/index.php?route=product/product&product_id=332

a možná by zafungovalo i tento převodník (vše v jednom):
https://www.hwpro.cz/oc/index.php?route=product/product&path=68_72&product_id=318

Ten druhý je pro mně super - díky… tak už mohu objednat jak disk tak “kablík”

Hm … narazil jsem na info s problémem ovladačů čínských klonů chipu FTDI.

Toho bych se nebál. Pokud koupíte výrobek po internetu s dopravou domů (ne do kamenného obchodu), můžete uplatnit zákonem danou lhůtu - vrátit výrobek do 14 dnů.

Jinak na sránkách máte také odkazy na stažení patřičných ovladačů.

Ještě jenom upozorním, až Vám příjde převodník domů, nezapomeňte před zapojením si ho nastavit na 3,3V (omnia pracuje s TTL logikou na 3,3V!).

1 Like

Děkuji, důležité … objednal jsem:

Jen k historii mého stroje připomenu:

  1. faktura byla vystavena 20. 5. 2016
  2. vždy měl flešku
  3. dřívější Majordomo vždy směrován na flešku
  4. Grafy směrovány na flešku
  5. byl krátce používán Pihole (méně než 6 měs.)
  6. dosud používán AdBlock, Pakon, Netdata
  7. jakmile vznikla funkce odložení na/srv/ byla využita
  8. poslední medkit jsem si odložil 2019-06-19 19:57:51
  9. stroj varoval nesmazatelností jedno nejstaršího schnapps image okolo 24.6.19
  10. stroj chcípnul 4.srpna 2019
  11. kdyby byla 3 letá záruka, tak bych ji taky prošvihl :slight_smile:

Podle toho, co čtu, tak Vám to pravděpodobně provedlo Auto-zálohování (schnapps). Standardně je to zapnuté a záloha se provádí na MMC - zálohování se dá navést i na jiné médium, ale to jste pravděpodobně neudělal.

Auto-zálohování není až tak špatný nápad, ale chybí GUI ve Foris, aby si uživatel vklidu zvolil parametry jako např.:

  • kam chce zálohovat (jiná média)
  • kdy zálohovat (+ kolik max. záloh provést)
  • co zálohovat (update, přírustková, rozdílová, úplná)
  • a jestli vůbez zálohovat (zapnuto, vypnuto)
  • management (mazání záloh dle filtru)

Já osobně mám zálohování (schnapps) úplně vypnuté, zálohu provádím ve Foris Zálohování/Obnovení (možná zde by mohlo být další položka např. schnapps) - no, ale nezáleží to na mě, ale jsem pro - je mi jasné, že vývojáři jsou plně vytížení, jen návrh na zlepšení…

Asi ano, schnapps pilně pracoval. a ničil. A jeho nastavení a plánování je dostupné jen přes config soubory. Mně nejvic mrzí, že přijdu o 1-4 LED restarty. Ještě mně zajímá, zda si Turrisí system obslouži trim na ssd?

Podle mého by měla funkce 1-4 LED restarty fungovat dál - U-Boot parametry se při resetech (restartech) nemažou.
Po provedení podle tohoto návodu (https://doc.turris.cz/doc/cs/howto/omnia_booting_from_external_storage) se SSD bude chovat jako MMC, takže systém by si s tím měl hravě poradit - ale nemám zkušenosti s tímto krokem - možná se to podaří hned na poprvé :wink:

Jinak přes tu sériovou linku se dozvíte víc, co se vlastně děje. Také vlastním USB to serial kabel, ten už mě hodně pomohl, hlavně když jste na mrtvém bodě a funkce 1-4 LED nefungují, tak se díky kabelu hnete o krok dál.

Já jsem Linux negramot… vše by řešilo fórum.

Na odkazu https://doc.turris.cz/doc/cs/howto/omnia_booting_from_external_storage zcela dole v sekci “Hrozící problémy” je popsáno, že tlačítko Reset nebude vůbec nebo částečně funkční.

O.K., omlouvám se, tu sekci jsem nečetl - ano, pak asi funkce 1-4 bude problematycká, taktéž aktualizace (zde může dojít k přepsání příkazů U-Bootu) = USB kabel mít stále při ruce a popřípadě provést zápisy do U-Bootu. Defakto pokus omyl + reset tlačítko a konečný stav zapsat příkazy do U-bootu a mělo by to zase šlapat.

No, uvidíme … jak to bude otravovat … a potká to “systémově” (přechod systému na SSD) nejspíše všechny uživatele … pokud nedojde hodně rychle k nějaké změně u schnapps. A dalších řešení systému.

Well, let’s see… How it will bother… And it meets * “systemically” * * (System transition to SSD) probably all users… If it does not happen very quickly to some change in schnapps. And other solutions of the system.

Schnapps provadi auto-zalohovani kazdych 14 dni … kde bych mohl nastavit delsi interval, pripadne at to uklada jinam nez na interni pamet? Kdyz jsem se pokouzel provest schnapshot rucne na jine medium tak vzdy napsal chybu v prubehu zalohy (vytvoril zhruba 150MB soubor a ukoncil se chybou)

obsah configu schnapps

config keep ‘keep’
option max_single ‘-1’
option max_time ‘5’
option max_updater ‘5’
option max_rollback ‘3’

config remote ‘remote’
#option url ‘nextcloud://cloud.example.com’|‘webdav://dav.example.com’
#option path ‘/turris/backups’
#option user ‘myself’
#option password ‘password’
option sync_types ‘single,time’

#config encrypt ‘encrypt’
#option pass ‘password’

Nemyslím si, že schnapps je ten důvod. Schnapps je založen na BTRFS. V něm snapshoty fungují tak, že se jen zaznamená aktuální stav i-node stromu. V podstatě se nejedná o žádný velký zápis. Jde o to, že když se následně udělá změna, tak namísto přepisu bloku se alokuje nový blok. V důsledku se jedná o stejný počet zápisů a vytvoření snapshotu je jen v podstatě poznamenání o jeho existenci. V důsledku tak takových snapshotů můžete udělat obrovskou hromadu než se dostanete na množství zápisů jen pro jeden update.

Nemám odpověď co z provozovaných služeb to mohlo způsobit. Nejsem si vědom, že by ani jedna z nich něco takového mohla způsobit. Tedy v případě použití se storage pluginem. Osobně mám kromě prototypů nasazené i dvě produkční Omnie a to ve větvích kde dostávají denně updaty a automaticky je aktualizují. Na 4.0+ se denně jedná o několik updatů a ani u jedné jsem zatím nezaznamenal problémy s MMC a to samé u ostatních v týmu. Jsme si vědomi, že to je problém a storage plugin byl pokus o podchycení tohoto problému. Na druhou stranu se nemusíte automaticky obávat a deaktivovat updaty a schnapps, dělají jen minoritní počet zápisů oproti například LXC, Majordomo, Pakon, Nextcloud a další.

Pro ty co chtějí zkoumat pak doporučuji sledovat cat /sys/block/mmcblk0/stat | awk '{print $7}' což je počet zapsaných bloků od startu systému. Můžete pustit následně různé operace a vidět jak moc ovlivňují toto číslo. Pamatujte, že systém má diskovou cache a že změny hromadí než je opravdu zapíše a to ovlivní vaše potenciální měření.

Spíše se zeptám jak korigovat po přechodu na SSD nastavení … myslím počet oddílů na SSD a jejich velikosti (system, /srv/, případný sdílený přípojný bod), zda dát úložné místo /srv/ na flešku nebo na oddíl SSD.

V návodu se uvádí technický základ, ale možný přístup - strategii pro využití a rozdělení SSD ne.

Dosud jsem měl flešku a věděl jsem co na ni dát či směrovat - pak přišlo usnadnění pomocí /srv/ . Pokud bude mnohem větší SSD tak přístup bude asi trochu jiný

Jestli můžu, poptal bych se na ta čísla.
cat /sys/block/mmcblk0/stat | awk '{print $7}'
Je to od restartu nebo od instalace systému?
Mně to ukazuje hrozná čísla (16735297), pokud je to od restartu tak mi vychází 22 zápisů za sekundu.
To je normální?
Díky…

To hodně záleží jak moc věříte SSD které jste si koupil. V podstatě bych klidně /srv na externí disk nepřesouval a nechal na msata. Na druhou stranu externí disk se vyměňuje mnohem lépe než interní msata.
Pokud chcete nechat /srv na interní msata pak je jedno jestli to necháte na stejném oddílu jako root nebo uděláte další oddíl a použijete storage-plugin.

Jedná se o čísla od startu systému a je to počet unix sektorů, tedy 512 bytů.

Jestli je to normální záleží co router dělá. Rychlá analýza na mém routeru. Asi tak po dvou minutách od startu mám něco jako 22896 (~11MB). Nechal jsem router v tomto stavu asi půl hodinu a hodnota zůstala stejná. Následně jsem spustil pkgupdate --reinstall-all, tedy kompletní přeinstalace systému. Je to simulace toho nejhoršího updatu co můžeme potkat. Výsledek je 2071832 (~1GB). Je to router na kterém jsou zapnuté všechny pkglisty, nextcloud a používá storage plugin. Tedy nejhorší ideální případ. Standardní update je mnohem menší (cca 100MB). To je jen k porovnání.

K vašemu číslu… 22 zápisů za sekundu zní jako dost, ale je to jen 11KB za vteřinu a jedná se o kumulativní sumu. To neznamená, že každou sekundu něco tohle zapisuje. Odhadem touto rychlostí zapíšete terabajt za asi 2.8 roku. Mean number of writes before failure, tedy množství zápisu předtím než polovina flash pamětí selže se u nejhorších flash pamětí uvádí v terabajtech. Nedohledával jsem kolik je tato hodnota přesně pro flash užitou v Omnii, ale v nejhorším případě, kdy by byla jen jedno tera, což prostě určitě není, by se jednalo o průměrnou životnost asi tak tři roky při takovém množství zápisů. Jen chci upozornit, že se jedná skutečně o loterii. Neznamená to, že po třech letech, že by selhala nebo že neselže do tří let.

Na druhou stranu na mém osobních routerech toto číslo je 0.52702 pro router v HBD a 235.08 pro router v nightly. Ale skutečně záleží na tom co zrovna na routeru běželo, kolik bylo aktualizací a tak. Ten router v nightly mě celkem překvapil, ale zase na něm běží kde co i mého osobního a jedná se o router co mám od kampaně a od té doby prakticky běží ve stejném nastavení a funguje.

Více info o souboru /sys/block/mmcblk0/stat:
https://www.kernel.org/doc/Documentation/block/stat.txt

2 Likes

Necítím se zcela gramotný pro ovládání seriové linky … sice jsem nějaké zařízení pořídil, port COM3 vidím, ale nedokáži v putty otevřít terminál. Prosím o možnost zaslání stroje k instalaci SSD na podporu.

Podpora na požadavek #004783 ze 4.8. stále nereaguje.

Já to vidím tak, že Vás to stejnak nemine (naučit se se seriovou linkou), jinak budete tam, kde teď jste - pač když příjde aktualizace (nebo nový U-Boot), která přepíše boot hodnoty, tak tuto procedůru musíte provést znovu (nemluvě o tom, že 4-LED reset asi taky přepíše tyto hodnoty).